Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φωτεινή Τομαή: «Κωδικός Γκαντέρ», άγνωστες πτυχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ημέρα:

spot_img

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και η διευθύντρια της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Φωτεινή Τομαή, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης (26/3), για την εκδήλωση της παρουσίασης του νέου βιβλίου της συγγραφέως «Κωδικός Γκαντέρ, ο άνθρωπος που σημάδεψε την ιστορία του πολέμου».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (27/3) στις 19.00 στο Ιμαρέτ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Χάιδω Κουκούλη – Χρυσανθάκη, ο ιστορικός και ερευνητής Κομνηνός Απότας και η συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Αναστασία Μιροσνιτσένκο.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…

Η Φωτεινή Τομαή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Birmingham. Δημοσιεύματά της έχουν φιλοξενήσει ελληνικά, αγγλικά και βουλγαρικά αρχαιολογικά περιοδικά. Η ίδια δημοσιεύει επίσης άρθρα της στον αθηναϊκό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών μέχρι το 1982, υπηρέτησε ως ακόλουθος Τύπου και Μορφωτικών Θεμάτων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια. Το 1984 τοποθετήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου από το 1996 διευθύνει την Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου. Με επιμέλειά της έχουν κυκλοφορήσει συλλογές διπλωματικών εγγράφων, που η ίδια έχει κληθεί να παρουσιάσει σε ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και διεθνείς διασκέψεις με συναφές περιεχόμενο. Την πρώτη της εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα έκανε με τις νουβέλες “Η πιατέλα και άλλα εύθραυστα” (1999). Η “Οδός Παραδείσου κλειστή” (2001) ήταν το πρώτο της μυθιστόρημα. Είναι μητέρα δύο κοριτσιών, της Μαριέτας και της Ελένης.

Οι δηλώσεις της δημάρχου Καβάλας

 Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η δήμαρχος Καβάλας σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η κ. Τομαή έρχεται στην πόλη μας με την ιδιότητα της συγγραφέως. Όπως συμπλήρωσε κατά το παρελθόν η κ. Τομαή στήριξε ποικιλοτρόπως τον δήμο Καβάλας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαίο που επέλεξε την Καβάλα ως μια από τις πόλεις παρουσίασης του νέου βιβλίου της.

Σύμφωνα πάντα με την κ. Τσανάκα πρόκειται για ένα ξεχωριστό ιστορικό ντοκουμέντο που μας ταξιδεύει στο χθες, αποκαλύπτοντας πτυχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Λίγα λόγια για το βιβλίο…

 Από την πλευρά της η κ. Τομαή αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα περιλαμβάνει το νέο της βιβλίο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης, γεννημένος στον Όθο της Καρπάθου, βρέθηκε μετανάστης στην Αμερική. Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, απόφοιτος του Κάρνεγκι, κατατάχτηκε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη διάρκεια του Β/ Παγκοσμίου Πολέμου, την OSS (Office of Strategic Services). Με έδρα την Αδριανούπολη οργάνωσε πράξεις δολιοφθοράς των Συμμάχων, με αποτέλεσμα να αποκοπούν οι γέφυρες τροφοδοσίας του Άξονα από την Τουρκία.

Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχαγού. Τιμήθηκε με τον Χάλκινο Αστέρα Ανδρείας του αμερικανικού στρατού και έλαβε τη διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής για την αποκάλυψη του δικτύου διπλών πρακτόρων “Ντόκγουντ”.

Η άρνησή του να δουλέψει για τη CIA μετά το τέλος του πολέμου και η συνεργασία του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ τον έφεραν στο μάτι του κυκλώνα, όταν στην Αμερική μεσουρανούσε το άστρο του Μακάρθυ, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές ψυχολογικές και άλλες διώξεις.

Μέλος της ΑΧΕΠΑ από την ίδρυσή της, παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1976, φλογερός Δωδεκανήσιος και λάτρης της πατρίδας του, της Καρπάθου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...