Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΤΕΕ –ΑΜ: Απαράδεκτη η καθυστέρηση έκδοσης οικοδομικών αδειών από τον δήμο Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει το ΤΕΕ –ΑΜ την καθυστέρηση στην διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών από την υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καβάλας. Αναλυτικά σε δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής: 

Η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έχει πρακτικά εκμηδενιστεί, αφού οι προθεσμίες που δίνονται πλέον, για την εξέταση του αρχικού αιτήματος από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καβάλας που εκδίδει τις οικοδομικές άδειες και για το σύνολο των τεσσάρων (4) Καλλικρατικών Δήμων της Π.Ε. Καβάλας, υπερβαίνει πλέον τους δεκαπέντε (15) μήνες.

Με τον τρόπο αυτό αποτρέπονται ιδιοκτήτες και επενδυτές να προχωρήσουν στην υλοποίηση οιουδήποτε οικοδομικού έργου, είτε αυτό αφορά μία απλή προσθήκη είτε μία νέα ξενοδοχειακή ή άλλη επένδυση.

Οι επιπτώσεις είναι πλήρως καταστροφικές για τον ήδη χειμαζόμενο κλάδο των ιδιωτικών κατασκευών από τον οποίο περισσότερα από 150 επαγγέλματα αποκτούν κύκλο εργασιών και δυνατότητα επιβίωσης στηρίζοντας την τοπική οικονομία, αλλά έχει και σοβαρές συνέπειες στον τομέα υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.

Το φαινόμενο των καθυστερήσεων απαντάται και σε άλλες περιοχές της χώρας όμως οι καθυστερήσεις στην περιοχή μας είναι μοναδικές.

Επί της ουσίας έχουμε κατάργηση της πολεοδομικής υπηρεσίας, γεγονός που συνιστά ακραίο πρόβλημα διοικητικής δυσλειτουργίας, ανεπάρκειας και κακοδιοίκησης, αφού παραβιάζει νόμους του κράτους, αρχές του Συντάγματος και βλάπτει το δημόσιον συμφέρον στερώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα της νόμιμης δόμησης στους πολίτες.

Οι ευθύνες, όπως τις περισσότερες φορές για τέτοια θέματα, βαρύνουν βασικά την κεντρική διοίκηση για πολλούς λόγους (πολυνομία, υποστελέχωση υπηρεσιών, καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, κλπ), όμως στην περίπτωσή μας η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά και με την στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία θεωρεί ξένο θέμα την ιδιωτική δόμηση και ξένο σώμα την πολεοδομική υπηρεσία.

Ξεχνούν όμως οι τοπικοί άρχοντες ότι πίσω από την αίτηση δόμησης που καθυστερεί με ευθύνη τους και τον αρμόδιο ιδιώτη μηχανικό που έχει εκπονήσει τα σχέδια της μελέτης και προσβάλλεται πολλαπλώς ως επαγγελματίας κατά την διαδικασία, υπάρχει και ένας πολίτης ιδιοκτήτης και μία οικογένεια που επίσης ταλαιπωρούνται, είτε μία επένδυση με εισόδημα και θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία που μένουν στα χαρτιά, αλλά και 150 επαγγέλματα που στερούνται κύκλο εργασιών και δυνατότητα επιβίωσης.

Παρά τις προσπάθειές μας, μετά τις άστοχες όπως έγιναν μετακινήσεις προσωπικού στην Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Καβάλας, και παρά τις προτάσεις μας για διορθωτικές ενέργειες, που θεωρούμε ότι έγιναν κατανοητές από την Διοίκηση του Δήμου, προτάσεις που θα διευκόλυναν και την συνεργασία μεταξύ των λοιπών Δήμων στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου υποστήριξης έως το τέλος του 2016, συνεχίζει δυστυχώς να υποστηρίζεται η μονομέρεια των σχετικών ενεργειών, αδιαφορώντας για το πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Το ΤΕΕ-ΑΜ υποχρεούται, λόγω της αδιανόητης ταλαιπωρίας που υφίστανται οι συνάδελφοι ιδιώτες μηχανικοί, οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές, να συμβάλει με κάθε προσπάθεια και μέσο, στην κατεύθυνση βελτίωσης της απαράδεκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Καβάλας, και με παράλληλη στόχευση την ομαλή ανάληψη από τους λοιπούς Καλλικρατικούς Δήμους της αρμοδιότητας έκδοσης αδειών δόμησης, όπου είναι δυνατόν αυτοτελώς, και πριν από το πέρας της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του 2016.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...