Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Σαφάρι» από την ΔΕΥΑΚ για τις ανείσπρακτες οφειλές

Ημέρα:

spot_img

Η ΔΕΥΑΚ ούτε κινδυνεύει, ούτε καταρρέει, ωστόσο έχει ένα υπαρκτό πρόβλημα ρευστότητας που πρέπει να λυθεί, υπογράμμισαν από κοινού με δηλώσεις τους στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη (29/1), τόσο ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, όσο και ο πρόεδρος της επιχείρησης, Απόστολος Χρόνης.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας, ο κ. Χρόνης σημείωσε ότι γίνεται μία κίνηση να συγκεντρωθούν χρήματα από τις οφειλές που υπάρχουν, καθώς, όπως είπε, οι «ασυνεπείς» καταναλωτές είναι περίπου 7.000 σε σύνολο 43.000.

«Έχουμε στείλει από τις αρχές Νοεμβρίου επιστολή σε αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 300 ευρώ, ότι θα πρέπει να βεβαιώσουμε τα χρέη τους στην εφορία»

«Οι περισσότεροι είναι συνεπείς, θα πρέπει να γίνουν και οι «ασυνεπείς» συνεπείς. Κανείς δεν κυνηγάει τον ανήμπορο ή αυτόν που δεν έχει χρήματα. Αυτός που τουλάχιστον βγάζει χρήματα από τη ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να πληρώνει να είναι συνεπής. Οπότε έχουμε στείλει από τις αρχές Νοεμβρίου επιστολή σε αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 300 ευρώ, ότι θα πρέπει να βεβαιώσουμε τα χρέη τους στην εφορία. Πολλοί από αυτούς είναι ιδιοκτήτες σε καταστήματα εστίασης», ανέφερε σχετικά ο κ. Χρόνης. Από τη μεριά του ο δήμαρχος Καβάλας τόνισε με έμφαση ότι θα πρέπει η ΔΕΥΑΚ να είναι κερδοφόρα και να μπορεί ταυτόχρονα να επενδύσει στον εξοπλισμό της.

Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις μέσα στο 2020

Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική ο κ. Χρόνης είπε ότι «δεν θα υπάρξουν αυξήσεις μέσα στο 2020! Οι ενέργειες είναι να μειώσουμε το κόστος τόσο, ώστε όχι απλά να μη χρειαστεί να γίνουν αυξήσεις, αλλά να γίνουν και μειώσεις. Αν το καταφέρουμε αυτό θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο επίτευγμα», ανέφερε και συμπλήρωσε «έχουμε πολλές οχλήσεις από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑΜΕΑ για το κοινωνικό τιμολόγιο. Το επόμενο διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και αυτές τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και να βοηθήσουμε και εμείς λιγάκι την πατρίδα μας σε ό,τι αφορά την υπογεννητικότητα».

Ξεπερνούν τα 4,6 εκ. ευρώ οι οφειλές των πολιτών προς τη ΔΕΥΑΚ

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Καβάλας, ξεκαθάρισε ότι η συνέντευξη Τύπου δεν είχε να κάνει με το ότι η νέα διοίκηση παρέλαβε καμένη γη από την προηγούμενη, αλλά με το ότι βούληση της διοίκησης είναι η ενημέρωση του Δήμου Καβάλας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΚ και το τι πρέπει να γίνει ώστε να έχει μια καλύτερη πορεία. Ο κ. Μουριάδης τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά, καθώς κι ότι είναι υποχρέωση της νέας δημοτικής αρχής να ενημερώσει τους πολίτες της και να παρουσιάσει με συγκεκριμένα στοιχεία τον προγραμματισμό των συμβάσεων που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως σημείωσε στη συνέχεια των δηλώσεων του ο κ. Μουριάδης τα υπόλοιπα δανείων της ΔΕΥΑΚ άγγιζαν πριν από τέσσερις μήνες τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι οφειλές προς τρίτους και τη ΔΕΗ, τα 1,2 εκ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι οφειλές των πολιτών προς τη ΔΕΥΑΚ ξεπερνούν τα 4,6 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 19 από τις 192 περιορίστηκαν οι βλάβες της ΔΕΥΑΚ

«Μέσα σε 100 μέρες από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΚ οι 192 βλάβες στο δίκτυο της επιχείρησης περιορίστηκαν στις 19 και καταβάλλεται προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των βλαβών, είτε μέσω της άμεσης εξέτασης των καταχωρημένων προβλημάτων, είτε μέσα από την καθημερινή επαφή του προσωπικού της με τους Καβαλιώτες. Να θυμίσω ότι το σύνολο των παραπόνων για ό,τι υπάρχει ακόμη και για επισημάνσεις των βλαβών ο νέος αριθμός είναι το 2513 500000, όπου εκεί γίνεται η μεταβίβαση του προβλήματος και το σύστημα να δουλεύει πλέον απρόσκοπτα», επισήμανε σχετικά ο κ. Μουριάδης.

Στο 60% το ατιμολόγητο νερό του Δήμου Καβάλας

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης, ο οποίος αναφερόμενος στις βλάβες είπε ότι αυτή τη στιγμή το ατιμολόγητο νερό του Δήμου Καβάλας αγγίζει το 60%.

«Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο λίγες βλάβες έχουμε, τόσο λιγότερο θα είναι το ατιμολόγητο νερό και τόσο λιγότερη ενέργεια θα δαπανήσουμε. Ένα δεύτερο πρόβλημα που είχαμε σε ό,τι αφορά το ατιμολόγητο νερό είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε 118ο υδρόμετρα εκτός λειτουργίας που σημαίνει ότι οι 1.200 συμπολίτες μας παίρνουν δωρεάν νερό. Αυτό έχει λυθεί έχει γίνει διαγωνισμός έχουν έρθει ήδη τα 350 πρώτα υδρόμετρα θα έρθουν αλλά 2150 οπότε αρχίσαμε και αντικαθιστούμε συνεχώς τα υδρόμετρα τα σταματημένα και έτσι θα λύσουμε το πρόβλημα», ανέφερε σχετικά ο κ. Χρόνης.

Ξεκίνησε η διαδικασία αντικατάστασης των αντλιών

Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις, ο κ. Χρόνης ξεκινώντας από το κεντρικό αντλιοστάσιο των Αμισιανών είπε ότι εκεί υπάρχουν τέσσερις αντλίες σε λειτουργία, οι οποίες είναι από την δεκαετία του ’70 είναι παλιές και άρα ενεργοβόρες.

«’Ηδη έχει ξεκινήσει μία διαδικασία να αντικατασταθούν όλες. Όταν αντικατασταθούν θα είμαστε και πιο ασφαλείς σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του δικτύου και θα υπάρχει λιγότερη δαπάνη για ενέργεια. Το εφεδρικό αντλιοστάσιο που υπάρχει απέναντι στα Αμισιανά, το 2014 έχει γίνει μία μεγάλη κλοπή και λεηλασία στο κεντρικό αντλιοστάσιο, που σημαίνει ότι ξηλώθηκαν κομμάτια αντλιών και μετασχηματιστές, καλώδια. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε και τόσο ασφαλής αν συμβεί κάτι στον κεντρικό αγωγό που φέρνει νερό από τις πηγές της Βοϊράνης. Είμαστε σε μία διαδικασία για να ενεργοποιηθεί ξανά το εφεδρικό αντλιοστάσιο οπότε αν συμβεί η στραβή όπως λέμε, να είμαστε ασφαλείς ότι θα έχουμε παροχή νερού στο δίκτυο της Καβάλας», τόνισε ο κ. Χρόνης, ενώ για τα αντλιοστάσια είπε «στα πιο πολλά εξ αυτών δεν υπάρχουν εφεδρικές αντλίες. Θα πρέπει παντού να βάλουμε παντού εφεδρικές αντλίες και αυτό είναι στο σχεδιασμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αντλιοστάσια της αποχέτευσης».

Για τους Βιολογικούς Καθαρισμούς του Δήμου Καβάλας

Για τον Βιολογικό της Καβάλας ο κ. Χρόνης ανέφερε ότι από τη στιγμή που μπήκαν οι ρότορες τέλος του 2018, λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Για τον Βιολογικό του Παληού, είπε ότι είναι ένα στολίδι. Ο Βιολογικός του Δάτου είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ λειτουργεί με πολλά προβλήματα. «Έχουμε ξεκινήσει και συζητάμε μελετητικό γραφείο έχει ετοιμάσει το φάκελο ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου για να τον στείλουμε. Ο υπουργός ανακοίνωσε στον δήμαρχο ότι θα βγει πρόγραμμα για τους Βιολογικούς τέλος του Μαρτίου, οπότε θα είμαστε έτοιμοι για να τον εντάξουμε για να λειτουργεί τέλεια», υπογράμμισε.

Στους 105 οι μόνιμοι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, ο κ. Χρόνης δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 105 μόνιμους εργαζόμενους. Από την 3Κ είχαμε ζητήσει 13 άτομα, ήρθαν έξι έφυγε ένας με γονική άδεια και θα φύγουν άλλοι δύο επίσης, οπότε αυτό σημαίνει ότι θα μας μείνουν τρεις από τους 13 που ζητήσαμε. Έχουμε ζητήσει άλλους 14 από τη συμπληρωματική 3Κ ακόμη δεν έχει γίνει προκήρυξη περιμένουμε τους υπόλοιπους επτά από την 3Κ την πρώτη. Στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας θα ζητήσουμε άλλα 16 άτομα, κυρίως εργατοτεχνικό προσωπικό,  θα δουλέψουν σε θέσεις που καλύπτονται με εργολαβικές εταιρείες, δηλαδή δεν θα είναι πρόσθετο κόστος».

Προχωρά το θέμα της υδροδότησης της Δ.Ε. Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης

Για τις παρεμβάσεις και συγκεκριμένα για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον αγωγό από τις πηγές Βοϊράνης προς το αντλιοστάσιο των Αμισιανών, ο κ. Χρόνης σημείωσε: «Ο φάκελος είναι έτοιμος θα φύγει μέχρι την Παρασκευή, θα πάει στον ΤΑΡ, αυτός έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει αυτό στη μελέτη θα την ολοκληρώσει, οπότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε για να υδροδοτηθεί η δημοτική ενότητα Φιλίππων από τις πηγές της Βοϊράνης. Οι υπόλοιπες μελέτες είναι έτοιμες για τα εσωτερικά δίκτυα είμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία με τον TΑΡ να μας βοηθήσουν σε ένα κομμάτι που χρειαζόμαστε για τον αγωγό που θα περνάει μέσα από τον Αμυγδαλεώνα για να υδροδοτήσει Νέο Ζυγό, Ζυγό και Κρυονέρι και πιστεύουμε ότι θα τρέξει μέσα στη χρονιά και θα έχουμε ευχάριστα νέα και από εκεί».

Οι παρεμβάσεις για τον ορεινό όγκο

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ είπε ακόμη ότι βγήκε πρόσκληση στις 15 Δεκεμβρίου για 30 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια, δηλώνοντας σχετικά: «Τρέχουμε να κάνουμε μελέτες, είναι ήδη έτοιμος ο Ζυγός, ακολουθούν Πολύστυλο, Δάτο, Μικροχώρι και Κρηνίδες για να αντικατασταθεί το υπάρχον δίκτυο που είναι πεπαλαιωμένο. Θα τις υποβάλλουμε μόλις υποβληθούν γίνεται άμεσα και αξιολόγηση οπότε θα τρέξει και αυτό μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε ανακοινώσεις για αυτά. Σε ό,τι αφορά τον ορεινό όγκο είναι πολύ κοστοβόρο για τη ΔΕΥΑΚ να στέλνει νερό από τον Κάμπο του Κρυονερίου στο Λυκόστομο. Υπάρχουν αντλιοστάσια στη μέση και στέλνουμε νερό από τον Κάμπο του Κρυονερίου πηγαίνει Βουνοχώρι, Λημνιά και Λυκόστομο είχαμε έρθει σε επαφή με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχουν έρθει ήδη και εγκαταστάθηκαν και κάνουν τις καταγραφές, ξεκινήσαμε από Φιλίππους θα ανέβουν στα ορεινά, ψάχνουμε να βρούμε νερό ψηλά, ώστε να κάνουμε το αντίθετο αν γίνεται να κατεβάσουμε νερό από πάνω προς τα κάνω που δεν κοστίζει και είναι εύκολο».

Ο σχεδιασμός και τα έργα του επόμενου διαστήματος

Από τη μεριά του ο Άγγελος Λογγάρης, τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ αναφέρθηκε σε έργα που είναι υπό δημοπράτηση, είτε έχουν ενταχθεί και το επόμενο διάστημα θα εξελιχθεί η διαδικασία η οποία χρειάζεται για την δημοπράτηση τους, είτε έργα τα οποία είναι υπό μελέτη και στην πρόσκληση η οποία τρέχει αυτή τη στιγμή το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας θα προταθούν για χρηματοδότηση.

«Υπάρχουν έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί πέρα από τα δίκτυα ύδρευσης, διότι οι χρηματοδοτήσεις που τρέχουν αυτό το διάστημα είναι κυρίως για έργα ύδρευσης. Εκτός από αυτά τα έργα υπάρχουν και έργα τα οποία βάζουν τη ΔΕΥΑΚ σε μία καινούργια εποχή θα έλεγα. Είναι το έργο της προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος ελέγχου διαρροών ένα σύστημα τηλελέγχου και τηλεχειρισμού των δικτύων της, το οποίο είναι προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου έχει δημοπρατηθεί και είμαστε στη διαδικασία πριν από τον τελικό έλεγχο από το υπουργείο και την υπογραφή της σύμβασης. Υπάρχει ένα άλλο έργο το οποίο αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού για απομακρυσμένη ανάγνωση μετρήσεων. Αυτό είναι προϋπολογισμού τριών εκατομμυρίων ευρώ, αφορά την προμήθεια δέκα χιλιάδων ρολογιών, με τα οποία θα γίνεται απομακρυσμένη ανάγνωση. Η ένταξη του θα είναι το επόμενο χρονικό διάστημα. Από εκεί και μετά υπάρχουν έργα όπως είναι το Master Plan και το σχέδιο ασφαλείας νερού της ύδρευσης που έχουν ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας. Είμαστε στη φάση για να δημοπρατηθεί και μέσα από αυτό θα συνταχθεί και επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΚ. Από κει και μετά υπάρχουν οι προτάσεις που θα υποβάλουμε στην πρόσκληση που λήγει στις 31 Μαρτίου, αφορούν έργα προϋπολογισμού έργα 7 εκατομμυρίων ευρώ. Είμαστε στη διαδικασία της εκπόνησης και αδειοδότησης των μελετών, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα που θα υποβάλουμε. Είναι από τα 30 εκατομμύρια της Περιφέρειας».

 «Αυτό που κάνουμε είναι ένα Master Plan, το οποίο όποιος το ακολουθεί από εδώ και πέρα, η ΔΕΥΑΚ μόνο θα κερδίζει και δεν έχει να χάσει»

Όσον αφορά την ανανέωση του στόλου των οχημάτων της ΔΕΥΑΚ, ο κ. Μουριάδης είπε ότι αυτό θα γίνει μάλλον με leasing το επόμενο διάστημα.

«Η ΔΕΥΑΚ είναι μία επιχείρηση του Δήμου, η οποία πρέπει να έχει για να έχει ένα κοινωνικό πρόσωπο απέναντι σε αυτούς που έχουν πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί όμως να μην παίρνει χρήματα από τους «κολλητούς» που χρωστάνε στην επιχείρηση. Θέλω να πω ότι έχει κόστος όλη αυτή η ιστορία. Δεν ήρθαμε για πάντα, δεν είμαστε για πάντα στη διοίκηση του Δήμου, ούτε ξέρω αν θα ξανά είμαι την επόμενη φορά. Θέλουμε λοιπόν να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο αυτό που κάνουμε είναι ένα Master Plan, το οποίο όποιος το ακολουθεί από εδώ και πέρα, η ΔΕΥΑΚ μόνο θα κερδίζει και δεν έχει να χάσει», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ένα μόλις ασθενοφόρο για το ΕΚΑΒ στη Θάσο

Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια χρονιά οι...

Συνάντηση του Δημάρχου Θάσου με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου

Σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο...

Αυξημένες οι απαιτήσεις για νερό στη Θάσο φέτος

Κώστας Μανίτσας: Ο χειμώνας πέρασε χωρίς βροχές, ήταν μακράν...

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...