Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησαν τα «Ελευθέρια» της Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Με τα εγκαίνια της έκθεσης ναυτικών κειμηλίων του θωρηκτού «Αβέρωφ» ξεκίνησαν την Πέμπτη το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καβάλας. Τα εγκαίνια έκανε ο κυβερνήτης του εμβληματικού θωρηκτού  πλοίαρχος (ΠΝ) Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος

Η έκθεση φιλοξενείται στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 22 Ιουνίου.

Χαιρετισμός της δημάρχου

Η δήμαρχος Καβάλας Δ. Τσανάκα κηρύσσοντας την έναρξη των «Ελευθερίων 2016» ανέφερε τα ακόλουθα:

Κυρίες και κύριοι,

αγαπητοί μας  προσκεκλημένοι από το ένδοξο Πολεμικό μας Ναυτικό,

Τιμούμε και φέτος τον αγώνα των Ελλήνων αλλά και των κατοίκων της περιοχής μας, που χάρισαν με την ζωή τους την Ελευθερία, στις επόμενες γενιές σε αυτόν εδώ τον τόπο την αγαπημένη μας πόλη, την Καβάλα.

Εκατόν τρία χρόνια  έχουν περάσει από την απελευθέρωση. Την εξαιρετικής σημασίας προσφορά τους φέρνουμε κάθε χρόνο με εκδηλώσεις μνήμης, στο  νου  μας,  ώστε  να  αποτελέσει  φωτεινό  παράδειγμα  ανδρείας,  θάρρους και γενναιότητας για όλους εμάς τους νεότερους.

Αποδίδουμε, στους προγόνους μας,  την τιμή που τους αξίζει. Με τις εκδηλώσεις των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ», που κάνουμε την έναρξη σήμερα, θυμόμαστε τα γεγονότα που συνέβησαν 103 χρόνια πριν, τον Ιούνιο του 1913.

Μετά από εκατοντάδες  χρόνια στο σκοτάδι της σκλαβιάς, η πόλη  ξημέρωσε το πρωινό της 26ης Ιουνίου του 1913, με το φως της λευτεριάς.

Κυρίες και κύριοι,

Τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα δεν έρχονται ξαφνικά. Δεν αναδύονται από το πουθενά και στην Καβάλα υπήρξε το υπόβαθρο που τα δημιούργησε.

Παρά την υποδούλωση για σχεδόν μισό αιώνα, οι Καβαλιώτες   διατήρησαν  μια συλλογική συνείδηση, κρατήθηκαν  από την ταυτότητα τους, δημιούργησαν  παράδοση στην παιδεία. Την εποχή πριν από την απελευθέρωση η παιδεία δημιουργεί ένα δυναμικό πνευματικό οπλοστάσιο στην Καβάλα.

Οι επετειακές εκδηλώσεις, των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ, έχουν αξία, γιατί υπενθυμίζουν ότι είμαστε μέλη μιας κοινότητας, που έχει παρελθόν, παρόν, έχει  μέλλον! Αυτή άλλωστε είναι η προσφορά της ιστορικής μνήμης.

Ο 20ος αιώνας έβρισκε την Καβάλα σε οικονομική άνθηση, ήδη ο καπνός και η κατεργασία του δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πόλη που ευημερεί Οι Έλληνες κάτοικοι, με υψηλό εθνικό φρόνημα, παίρνουν μέρος στον Μακεδονικό αγώνα, καθώς και στην άμυνα κατά της βουλγαρικής προπαγάνδας των κομιτατζήδων. Το Ελληνικό προξενείο προετοιμάζει του Έλληνες για την μέρα της λευτεριάς.

Τον Οκτώβριο του 1912 όμως οι Βούλγαροι κομιτατζήδες καταλαμβάνουν την Καβάλα. Ακολουθούν βασανιστήρια, ομηρίες, καταπίεση.

Όμως ο ελληνικός στόλος φέρνει το μήνυμα της ελευθερίας. Με ναυαρχίδα το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» και έχοντας βάση τη Θάσο, που είχε ελευθερωθεί τον Οκτώβριο 1912, περιπολεί στα νερά της Καβάλας.

Στις 25 Ιουνίου του 1913 εμφανίζονται ελληνικά σκάφη και το πρωί της επομένης, 26 Ιουνίου του 1913, το αντιτορπιλικό «Δόξα»  καταπλέει στον όρμο της Καβάλας και με τη βοήθεια φλογερών πατριωτών Καβαλιωτών, που βοηθούν στον εντοπισμό των ναρκών στον θαλάσσιο κόλπο καταλαμβάνει την πόλη.

Ο πλωτάρχης Αντώνης Κριεζής με ένα μικρό άγημα ναυτών αποβιβάζεται στην πόλη και κατευθύνεται στο Διοικητήριο (το παλιό Δικαστήριο) κάτω από τις ζητωκραυγές των εκατοντάδων Ελλήνων που κατέβηκαν από κάθε γωνιά της πόλης. Υψώνει την Ελληνική σημαία και διαβάζει την διακήρυξη του Στολάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Αγαπητοί συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

103 χρόνια ελεύθερης ζωής μετρά η Καβάλα, και είναι σήμερα εδώ οι άνθρωποι που φροντίζουν να διατηρούν ζωντανή την ιστορία, ενός θρύλου, του Θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ».

Με φροντίδα και την επιμονή της Αντιδημάρχου κ. Πρασσά – Χιώτη έχουμε την εξαιρετική τιμή να φιλοξενούμε στην πόλη μας, στο θαυμάσιο Αρχαιολογικό μας Μουσείο, και ευχαριστούμε για το λόγο αυτό τόσο την προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Δαδάκη όσο και την διευθύντρια του Μουσείου Δήμητρα Μαλαμίδου, την έκθεση Κειμηλίων και ιστορικών τεκμηρίων του Πλοίου – Μουσείου.

Είναι η πρώτη φορά, από ότι γνωρίζω, ότι τα εκθέματα αυτά βγαίνουν από το Ιστορικό μας πλοίο, το σύμβολο της ανδρείας, της ναυτοσύνης αλλά και του ηρωισμού των Ελλήνων.

Πριν δώσω τον λόγο στον κυβερνήτη του πλοίου, θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα στους Καβαλιώτες αλλά και σε όλους τους κατοίκους αυτής της πόλης.

Συμπατριώτες μου,

Με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με οδηγό την ιστορική διαδρομή αυτής της πόλης ας κάνουμε ένα άλμα μπροστά,  ας ξεπεράσουμε τις αντιθέσεις μας, τους εγωισμούς μας. Ας βάλουμε το ΕΜΕΙΣ πάνω από το εγώ, το οφείλουμε στην γενιά μας, κυρίως όμως στις γενεές που έρχονται.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ.

ΕΞΕΔΡΕΣΕγκαίνια των πλωτών εξεδρών

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα εγκαίνια των πλωτών εξεδρών στο λιμάνι της Καβάλας.

Οι πλωτές εξέδρες που εγκατέστησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στον Κεντρικό Λιμένα «Απόστολος Παύλος» για τον ελλιμενισμό των σκαφών αναψυχής, παραδόθηκαν στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...

Ολοκληρώθηκε στο Μετρό Συντάγματος η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

Με μεγάλη επιτυχία και την προσέλευση πολύ κόσμου της...

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...