Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κώστας Πεφάνης: Τους κάναμε το χατίρι και μας κατηγορούν…

Ημέρα:

spot_img

Η πρώτη… ηχηρή κόντρα ανάμεσα στην νέα και στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, είναι πλέον γεγονός κι έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Η δημοτική παράταξη «Ανάσα για τον Δήμο» της Δήμητρας Τσανάκα, με επιστολή της προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κώστα Πεφάνη, εκφράζει την ανησυχία και ταυτόχρονα την διαμαρτυρία της για τα συνεχόμενα περιστατικά δυσλειτουργίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, του δημοτικού συμβουλίου. Απάντηση στην επιστολή έδωσε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Κώστας Πεφάνης.

Για σαφέστατη παράβαση των κανόνων λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, κάνει λόγο η «Ανάσα για τον Δήμο»

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή τα περιστατικά δυσλειτουργίας «οφείλονται αποκλειστικά σε ελλείψεις και παραλείψεις της σημερινής δημοτικής αρχής και οδηγούν μαθηματικά στην πλήρη απαξίωση του θεσμού και του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου. Ήδη στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις σας επισημάναμε τα λάθη, τόσο στην διαδικασία επιλογής προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και μελών επιτροπών που είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση και την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, όσο και στην εισαγωγή θεμάτων που δεν ανήκουν πλέον στην αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου και τα οποία μετά την παρέμβαση μας αποσύρατε. Και ενώ όλα αυτά συνέβησαν στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις του ανώτατου οργάνου του δήμου μας, τα οποία πιστεύαμε ότι θα σας κινητοποιήσουν προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση, πριν ακόμη υπάρξει η τρίτη συνεδρίαση του σώματος από την ημέρα της αλλαγής της διοίκησης, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη περιστατικό, το οποίο αποτελεί σαφέστατη παράβαση των κανόνων λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της παράταξης «Ανάσα για τον Δήμο».

Τα ερωτήματα που θέτει η παράταξη της Δήμητρα Τσανάκα στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας

«Αναφερόμαστε στην αναβολή της 21ης και 22ης συνεδρίασης, η οποία γίνεται με αιτιολογία την μη έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για την εκλογή διοικητικών συμβουλίων στα νομικά πρόσωπα του δήμου! Όμως σύμφωνα με το άρθρο 31 του κανονισμού η αναβολή είναι δυνατή όταν «υφίστανται λόγοι ανωτέρας βίας που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της συνεδρίασης». Ρωτάμε λοιπόν: Α) Ποιοι είναι οι λόγοι ανωτέρας βίας που δεν επέτρεπαν  την πραγματοποίηση της συνεδρίασης, οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί την Πέμπτη που αποστάλθηκε η πρόσκληση και οι οποίοι παρουσιάστηκαν την επόμενη ημέρα που αποφασίστηκε η αναβολή; Πάντως σίγουρα όχι η έλλειψη διευκρινιστικής εγκυκλίου! Επομένως, τι αποκρύπτεται πίσω από την αναβολή αυτή; Β) Γιατί αναβάλλεται η 21η συνεδρίαση του σώματος που καμία σχέση ή συνάφεια δεν έχει με την εκλογή διοικητικών συμβουλίων στα νομικά πρόσωπα; Γ) Γιατί αναβάλλεται όλη η 22η συνεδρίαση και δεν επιλέξατε, εφόσον μέχρι την Δευτέρα που θα συνεδριάζαμε δεν σας είχε αποσταλεί η εγκύκλιος, απλά να αποσύρετε το συγκεκριμένο θέμα;»

«Στο μέλλον δεν θα δεχθούμε άλλα περιστατικά που γελοιοποιούν το σώμα και προσβάλλουν τα πρόσωπα των δημοτικών συμβούλων»

«Η δημοτική μας παράταξη αναρωτιέται ποιοι είναι οι λόγοι που η σημερινή διοίκηση του Δήμου δείχνει αδικαιολόγητη βιασύνη και υπέρμετρη σπουδή να διορίσει η ίδια αμέσως τις διοικήσεις των νομικών προσώπων, οδηγώντας το προεδρείο σε αντικανονικές πράξεις και παραλείψεις που θέτουν τουλάχιστον εν αμφιβόλω την νομιμότητα των αποφάσεων του σώματος, καθώς στη προηγούμενη συνεδρίαση ήταν σαφέστατη η λήψη απόφασης για την αναβολή του συγκεκριμένου θέματος έως την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου. Ποιοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτή την βιασύνη και ποια προεκλογικά γραμμάτια προσπαθεί  να εξαργυρώσει η σημερινή δημοτική αρχή; Όποιες και να είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά σας ενημερώνουμε ότι στο μέλλον δεν θα δεχθούμε άλλα περιστατικά που γελοιοποιούν το σώμα και προσβάλλουν τα πρόσωπα των δημοτικών συμβούλων», καταλήγει σχετικά η επιστολή της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης.

Κώστας Πεφάνης: «Ο δήμαρχος απέσυρε το θέμα με σκοπό να συναντηθεί με τους επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και περιμένοντας μήπως εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών…»

Στην απάντησή του στη διαμαρτυρία της παράταξης «Ανάσα για τον Δήμο», ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Κώστας Πεφάνης μιλώντας στον «Ενήμερο», ανέφερε αρχικά: «Στην προηγούμενη συνεδρίαση που ήρθε το θέμα του ορισμού διοικήσεων στα νομικά πρόσωπα, αν και η εισήγηση του νομικού συμβούλου του δήμου του κ. Αγελαράκη ήταν σαφέστατη και σύμφωνα με την λογική, παρόλα αυτά κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, δικηγόροι από την πλευρά της κ. Τσανάκα και από άλλη παράταξη, διαφώνησαν σε κάποια σημεία. Θέλοντας να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία και αμφισβήτηση στην απόφαση που θα παίρναμε, ο δήμαρχος απέσυρε το θέμα με σκοπό να συναντηθεί όπως υποσχέθηκε με τους επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και περιμένοντας μήπως εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι την Πέμπτη που ορίστηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας (16/9), δεν είχε έρθει τίποτα νεότερο από το υπουργείο και μάλιστα σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, μας είπαν ότι δεν θα έρθει».

«Με σκοπό να μην υπάρχει καμιά απολύτως διαφορετική ερμηνεία του νόμου και να μην υπάρξει καμιά παρατυπία και είναι άκυρος ο διορισμός των μελών των νομικών προσώπων, πήραμε απόφαση αναβολής του δημοτικού συμβουλίου»

«Στείλαμε την πρόσκληση με μόνη εκκρεμότητα να συναντηθεί ο δήμαρχος με τους επικεφαλής των παρατάξεων, κάτι που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια ημέρα, θέλοντας να λειτουργήσουμε σωστά, επικοινωνήσαμε πάλι με το υπουργείο και μας ενημέρωσαν ότι θα εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος, στη διάρκεια της ημέρας (16/9) ή μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα και η απάντηση είναι πως βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού για υπογραφή. Με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε την Παρασκευή να αναβάλουμε τη συνεδρίαση της Δευτέρας (16/9), η οποία ήταν διπλή για καθαρά τυπικούς λόγους. Επομένως, με σκοπό να πάρουμε τη σωστή απόφαση, να μην υπάρχει καμιά απολύτως διαφορετική ερμηνεία του νόμου και να μην υπάρξει καμιά παρατυπία και είναι άκυρος ο διορισμός των μελών των νομικών προσώπων, πήραμε απόφαση αναβολής του δημοτικού συμβουλίου. Δε σημαίνει τίποτα αυτό, ούτε σημαίνει κακή λειτουργία ή κακή λήψη αποφάσεων από την πλευρά του προεδρείου», επισήμανε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ενήμερο» ο κ. Πεφάνης.

«Κάνοντας τους λοιπόν το «χατίρι» μας κατηγορούν κιόλας! Όλα αυτά είναι αβάσιμα…»

«Κάναμε το «χατίρι» κυρίως της πλευράς Τσανάκα που ήθελε περισσότερες ερμηνείες, ενώ θα το δούμε και στην  πράξη, η ερμηνεία του νομικού συμβούλου του Δήμου ήταν σαφέστατη. Κάνοντας τους λοιπόν το «χατίρι» μας κατηγορούν κιόλας! Όλα αυτά είναι αβάσιμα. Όσον αφορά τις δύο συνεδριάσεις, να πω ότι όλα τα θέματα που έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο είναι τυπικά της προηγούμενης διοίκησης μιας κι ο δήμος έχει συνέχεια. Ένα από αυτά ήταν η έγκριση του απολογισμού του 2018, όπου η προηγούμενη διοίκηση πάντα έφερνε αυτό το θέμα μαζί με τα υπόλοιπα της ημερήσιας διάταξης. Ο κανονισμός όμως σαφώς ορίζει ότι επειδή είναι σοβαρό θέμα και υπάρχουν πολλά για συζήτηση επ’ αυτού πρέπει να είναι σε χωριστή συνεδρίαση. Άρα, εμείς το διαπιστώσαμε και αποσύραμε αυτό το θέμα δημιουργώντας την υπόσχεση για μια νέα συνεδρίαση, όπως και θα γινόταν τη Δευτέρα (16/9). Η 21η συνεδρίαση αφορούσε αυτό το θέμα και η 22η με κυρίαρχο τον ορισμό των προσώπων των νομικών προσώπων. Τα υπόλοιπα θέματα που αναβλήθηκαν ήταν τυπικά και δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός, κανένα πρόβλημα από την αναβολή της συνεδρίασης κι όλα έγιναν με σκοπό την καλύτερη λειτουργία και τη σαφέστερη λήψη αποφάσεων», υπογράμμισε καταληκτικά στην απάντησή του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...