Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων είναι έτοιμη για δημοπράτηση

Ημέρα:

spot_img

Την ωρίμανση και την ουσιαστική χρηματοδότηση ενός μεγάλου έργου, που αφορά την περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική ανάσα του δήμου Καβάλας, αυτού της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), ανακοίνωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (10/7), η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα. 

«Η διοίκηση του δήμου Καβάλας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020», με προϋπολογισμό 31.535.726 ευρώ», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις της η δήμαρχος Καβάλας.

Στη θέση Εσκί Καπού θα εγκατασταθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

«Σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο εκπονήθηκε το 2016 και εγκρίθηκε για την εξυπηρέτηση των δήμων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και περιφερειακής ενότητας Δράμας, η οποία σημειωτέον εδώ και πέντε χρόνια στέλνει τα σκουπίδια της στις Σέρρες, προβλέπεται η δημιουργία νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καβάλα, στη θέση Εσκί Καπού. Θα δέχεται προς επεξεργασία, πρώτον, τα σύμμεικτα υπολειπόμενα ανακυκλώσιμα των δήμων Καβάλας και Δράμας, που υπολογίζονται σε 46. 875 τόνους ετησίως και δεύτερον, τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα των δήμων Καβάλας και Νέστου που σήμερα πηγαίνουν στην Ξάνθη, τα οποία υπολογίζονται σε 5. 957 τόνους ετησίως. Η  συνολική δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 52.832 τόνους ανά έτος, ενώ η υλοποίηση κατασκευής του μεγαλύτερου έργου διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διασφαλίζει και την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΥ», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών της η κ. Τσανάκα.

Τουλάχιστον 120 άτομα θα δουλεύουν άμεσα στη ΜΕΑ Καβάλας

Η δήμαρχος Καβάλας σημείωσε επίσης ότι δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης νέων θέσεων εργασίας, καθώς άμεσα τουλάχιστον 120 άτομα θα δουλεύουν στη ΜΕΑ Καβάλας όσο και έμμεσα με τη λογιστική και διοικητική υποστήριξη του έργου, άνοιγμα αγορών ανακύκλωσης και εταιρεία εμπορίας κομπόστ που εφαρμόζει την αρχή της κυκλικής κυκλοφορίας και εξοικονομεί φυσικούς πόρους εφαρμόζει την ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία για τη διασφάλιση της ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

«Χρωστάμε ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον πρώην υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος όντας ο ίδιος Θεσσαλονικιός ήξερε για την αξία και το μέγεθος της Καβάλας ήξερε τι σημαίνει περιφερειακή ενότητα Καβάλας και Δράμας, αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον γενικό γραμματέα Εσωτερικών Ευάγγελο Καπετάνιο, ο οποίος με καταγωγή και αυτός από τη Βόρεια Ελλάδα γνώριζε το μέγεθος της Καβάλας και γνώριζε τι σημαίνει μία δεύτερη ΜΕΑ στη δυτική πλευρά της περιφέρειας Ήταν πολύτιμη η βοήθειά τους αλλά επίσης πρέπει να δώσω ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μεγάλο μπράβο σε τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες για τη συνεργασία μας, ξεκινώντας από τους επιστημονικούς φορείς, μέχρι τους απλούς υπαλλήλους», επισήμανε η κ. Τσανάκα.

Εντάχθηκε και το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ με προϋπολογισμό 8,2 εκ. ευρώ

«Παλέψαμε για αυτό το έργο για να εγκριθεί πάνω από τέσσερα χρόνια. Παρακαλέσαμε, απειλήσαμε, ανεβήκαμε και κατεβήκαμε, γυρίσαμε υπηρεσίες, γυρίσαμε υπουργεία ξανά και ξανά αλλεπάλληλα ταξίδια στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στην Αθήνα και για μας είναι πολύ μεγάλη υπόθεση που καταφέραμε να το φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο γιατί με τη χρηματοδότηση πλέον είναι έτοιμο για δημοπράτηση. Πήρα τηλέφωνο τον κύριο Μουριάδη, ο οποίος αναγνωρίζοντας την αξία του έργου, με ευχαρίστησε για το «δώρο», όπως αποκάλεσε το έργο χαρακτηριστικά. Ένα άλλο έργο, το οποίο εντάχθηκε με προϋπολογισμό 8.200.000 χιλιάδες ευρώ περίπου, είναι αυτό της επέκτασης του ΧΥΤΑ», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις της η κ. Τσανάκα.

Ε. Δρακονάκη: «Με ένα σύγχρονο εργοστάσιο εξασφαλίζουμε το παρόν και το μέλλον στη διαχείριση των σκουπιδιών και στην ουσία δημιουργούμε ζωή από τα σκουπίδια» 

Από τη μεριά της η αντιδήμαρχος Καβάλας Ευαγγελία Δρακονάκη δήλωσε: «Εκείνο το οποίο θα ήθελα να τονίσω και να δείξουμε, είναι ότι ο στόχος της διοίκησης της Δήμητρας Τσανάκα ήταν να επεξεργαστεί στο ακέραιο και να φέρει σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο αυτό που λέμε διαχείριση απορριμμάτων στον δήμο Καβάλας. Είχαμε βρει έναν ΧΥΤΑ ας μου επιτραπεί εκλεπτυσμένο ΧΑΔΑ. Ήδη έχουν συμμαζευτεί πολλά πράγματα υγρά απόβλητα, επεξεργάζονται με ειδική επεξεργασία και ήδη αποδίδεται ένα διαυγές και καθαρό νερό στην ουσία προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο ζωής στο καινούργιο κύτταρο αυτό δηλαδή της επέκτασης του ΧΥΤΑ που θα δημιουργηθεί με 8 εκατομμύρια 200 χιλιάδες ευρώ. Έχει τοποθετηθεί ήδη σε συνεργασία με τη ΔΙΑΑΜΑΘ μία κινητή προσωρινή μονάδα μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης και αυτό πραγματοποιείται στο αρχικό κύτταρο των 35 στρεμμάτων του ΧΥΤΑ, ο οποίος για πρώτη φορά στη ζωή του έχει εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Στην ουσία είναι μία κινητή μονάδα,  ένα υπαίθριο ας το πούμε προσωρινό εργοστάσιο σκουπιδιών, το οποίο αυτή τη στιγμή ήδη προσφέρει 15 με 20 νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει έτσι οικονομικά και στην πόλη μας.  Η παρούσα διοίκηση δούλεψε αδιάλειπτα στον τομέα των σκουπιδιών. Εκεί πρέπει να στηρίζεται η όποια διοίκηση για να μπορέσει να αποδώσει έστω και μακροπρόθεσμα στον δήμο για τα παραπάνω έργα που εκτός από περιβαλλοντικά οφέλη φέρνουν δεκάδες θέσεις εργασίας πολλά εκατομμύρια στην αγορά της Καβάλας. Με ένα σύγχρονο εργοστάσιο εξασφαλίζουμε το παρόν και το μέλλον στη διαχείριση των σκουπιδιών και στην ουσία δημιουργούμε ζωή από τα σκουπίδια».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...