Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η διαχείριση απορριμμάτων έγινε ένα «ακριβό σπορ»

Ημέρα:

spot_img

Στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Καβάλας, αναφέρθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από τον συγκεκριμένο χώρο το μεσημέρι της Δευτέρας (17/2), ο δήμαρχος Καβάλας και αντιπρόεδρος του φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θόδωρος Μουριάδης και ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, Μανόλης Τσέπελης.

Αρχικά ο δήμαρχος Καβάλας τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει βγει η δημοπράτηση για τον ΧΥΤΥ Καβάλας, ένα έργο αξίας 8 εκατομμυρίων ευρώ, η μελέτη του οποίου άρχισε το 2013, με την υποβολή των προσφορών να διαρκεί μέχρι τις 12 Μαρτίου.

 «Το θέμα λύθηκε σε σύσκεψη το 2017, όπου έλαβαν μέρος η  ΔΙΑΑΜΑΘ, ο Δήμος Καβάλας, η Περιφέρεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος κι αποφασίστηκε να γίνει μια σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ»

«Ο ΧΥΤΑ άρχισε να λειτουργεί από το 1998, όμως το 2001 από λάθος χειρισμό έγινε μια κατολίσθηση και πτώση απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να σκεπαστεί η δεξαμενή και από τότε δεν λειτουργούσε το σύστημα συλλογής των στραγγισμάτων. Για να λυθεί το θέμα αυτό το 2011 ξεκινήσαμε διαδικασία να εξασφαλίσουμε μια πίστωση 8 εκατομμυρίων ευρώ για να γίνει το έργο. Η μελέτη δημοπρατήθηκε και συνεχίστηκε το έργο με μια σειρά δυσκολιών. Το θέμα λύθηκε σε σύσκεψη το 2017, όπου έλαβαν μέρος η  ΔΙΑΑΜΑΘ, ο Δήμος Καβάλας, η Περιφέρεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος κι αποφασίστηκε να γίνει μια σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ», σημείωσε σχετικά ο κ. Μουριάδης.

 «Η διαχείριση των απορριμμάτων λοιπόν είναι ένα «ακριβό σπορ»

Παράλληλα, ο δήμαρχος επισήμανε ότι γίνεται υποδειγματική διαχείριση των απορριμμάτων.

«Είναι άδικο να λέγεται ότι δεν γίνεται δουλειά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε είναι πολλή και το βασικό πρόβλημα είναι η τιμολογιακή πολιτική που έχει ανέβει σε σχέση με αυτό που ήταν κάποτε που θάβαμε απλά τα σκουπίδια και τελειώναμε. Υπάρχει ένα σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, για να μπορέσουμε να μειώσουμε τον όγκο αυτών που θάβουμε κι αυτό γιατί είναι περιβαλλοντικοί οι λόγοι. Ένας τέτοιος ΧΥΤΑ δημιουργεί μόλυνση στο περιβάλλον από τα αέρια που εκπέμπει. Η διαχείριση των απορριμμάτων λοιπόν είναι ένα «ακριβό σπορ». Για να μειωθούν οι τιμές σε κάθε Δήμο αυτό γίνεται με βάση τον όγκο των απορριμμάτων και διαφόρων τύπων έτσι ώστε να προκύπτει η συνολική τιμή. Όσο καλύτερα κάνει τα πράγματα ένας Δήμος, τόσο περισσότερο θα μειώνεται αυτή η τιμή», υπογράμμισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο δήμαρχος Καβάλας.

 Μόλις στο 8% η ανακύκλωση στην Καβάλα, όταν έπρεπε να βρίσκεται στο 20%

Μιλώντας ακολούθως για την ανακύκλωση, ο κ. Μουριάδης είπε ότι αυτή την στιγμή έχει μικρά ποσοστά στον Δήμο Καβάλας.

«Είμαστε στο 8% όταν το 2020 θα έπρεπε να είχαμε φτάσει στο 20%. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε είναι μεγάλη. Και για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα πρέπει να γίνεται διαλογή απορριμμάτων στην πηγή. Αυτό που θα γίνει από εδώ και μετά, όπως και σε όλους τους Δήμους, είναι να υπάρχουν, εκτός των πράσινων και μπλε κάδων, σε λίγο καιρό στην Καβάλα θα γίνεται χωριστά η συλλογή του χαρτιού στον μπλε κάδο με το κίτρινο καπάκι. Θα μαζεύουμε τα χαρτιά και θα τα πηγαίνουμε στο ΚΔΑΥ της Δράμας για να προωθηθούν όπου πρέπει. Σύντομα θα υπάρχει κάδος και για τα οργανικά απορρίμματα στον καφέ κάδο. Στα σκαριά είναι ήδη η ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) που είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Εκεί θα δούμε τα πραγματικά οφέλη της ανακύκλωσης και της σωστής διαχείρισης. Θα μπορούμε να παράγουμε ενέργεια, μέρος της οποίας θα δίνεται για την λειτουργία της ΜΕΑ και ένα μέρος θα πηγαίνει στον Δήμο για να καλύπτει κάποιες ανάγκες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουριάδης.

 Γ. Βογιατζής: «Αποκλειστικός σκοπός της ΔΙΑΑΜΑΘ είναι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία ακολουθεί την αποκομιδή…»

Από τη μεριά του ο Γιώργος Βογιατζής, πολιτικός μηχανικός που ασκεί τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή της ΔΙΑΑΜΑΘ, υπογράμμισε ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι μια ανώνυμη εταιρία ειδικού σκοπού, μέτοχοι της οποίας είναι 22 Δήμοι της ΑΜΘ.

«Αποκλειστικός σκοπός της ΔΙΑΑΜΑΘ είναι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία ακολουθεί την αποκομιδή. Οι  Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την αποκομιδή απορριμμάτων και την μεταφορά τους στους σταθμούς μεταφόρτωσης και από εκεί και πέρα τη διαχείριση αναλαμβάνει η ΔΙΑΑΜΑΘ που έχει σκοπό την ορθολογική διαχείριση και την αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων. Διοικείται από ένα επταμελές διοικητικό συμβούλιο, από επτά δημάρχους της Περιφέρειας. Ο δήμαρχος Καβάλας είναι αντιπρόεδρος της. Η επεξεργασία του πράσινου κάδου είναι πολύ βρώμικη και κοστοβόρα διεργασία, αλλά απαραίτητη και πρέπει να παρέχεται προς τους Δήμους. Παρ’ ότι προσπαθούν να εκτρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες από τον πράσινο κάδο, αυτός ζει και βασιλεύει. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι ο διαχωρισμός του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων. Και αργότερα θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι μας, όπως και στην ανακύκλωση. Όταν καταλήγουν όλα μαζί χρειάζεται μεγάλο κόστος για να μπορέσουν να οδηγηθούν σε εναλλακτική διαχείριση», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Βογιατζής.

«Έχουμε καταφέρει να είμαστε από τις Περιφέρειες που δεν αντιμετωπίζουμε την περιβαλλοντική εισφορά»

Στη συνέχεια ανέφερε ότι στον ΧΥΤΑ Καβάλας εργάζονται 24 άνθρωποι, 6 βαριά μηχανήματα, 2 μικρότερα, 2 φορτηγά και υπάρχει μια σειρά από σταθερό εξοπλισμό.

«Έχουμε καταφέρει να είμαστε από τις Περιφέρειες που δεν αντιμετωπίζουμε την περιβαλλοντική εισφορά. Από το 2008 και μετά η επεξεργασία των απορριμμάτων είναι υποχρεωτική και σε ταφή οδηγούνται υπολείμματα επεξεργασίας. Βάσει αυτού όλες οι ενέργειες της ΔΙΑΑΜΑΘ έχουν τρέξει τις διαδικασίες και οι ολοκληρωμένες υποδομές .Όλα τα έργα έχουν κριθεί απαραίτητα, προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ορθολογικά τα απορρίμματα στην ΑΜΘ. Το κόστος που καλούνται οι Δήμοι να πληρώσουν είναι ενδεικτικό. Προσπαθούμε με οργανωμένες ενέργειες να μειώσουμε αυτές τις ποσότητες, με στόχο ο κάθε Δήμος να μειώσει και τα ποσά, τα οποία καλείται να πληρώσει στην αρχή της χρονιάς για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Το 2021 θα κάνουμε τα ταμείο μας», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Βογιατζής.

 Μ. Τσέπελης: «Αν δεν προχωρήσουμε σε μια συνολική παρέμβαση ανακύκλωσης, αξιοποίησης όλων των υπολοίπων σε όλα τα επίπεδα, προφανώς δεν θα πετύχουμε το θεμιτό περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτέλεσμα»

Ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, Μανόλης Τσέπελης, σημείωσε στις δηλώσεις του ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός με τρεις στόχους.

«Ο πρώτος στόχος είναι πως πρέπει με τα σκουπίδια να τελειώνουμε μια για πάντα. Ούτως ή άλλως τα περιθώρια χρηματοδότησης για όλο αυτό το εγχείρημα αξιοποίησης των σκουπιδιών είναι μέχρι το 2023. Για μας είναι στόχος να μπορέσουμε για όλα τα σκέλη των υποδομών να τύχουμε χρηματοδοτήσεων για να πετύχουμε τον πιο βασικό στόχο της ανακύκλωσης. Αυτό θα μας μειώσει το κόστος λειτουργίας και αξιοποίησης σκουπιδιών, που προφανώς θα μετακυλισθεί προς τους πολίτες. Η μεταβατική περίοδος, είναι γιατί θα κάνουμε και έργα υποδομής. Αν δεν προχωρήσουμε σε μια συνολική παρέμβαση ανακύκλωσης, αξιοποίησης όλων των υπολοίπων σε όλα τα επίπεδα, προφανώς δεν θα πετύχουμε το θεμιτό περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτέλεσμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ξάνθης.

 «Κύριος στόχος μας είναι να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης…»

«Πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά. Όμως σε λίγο χρονικό διάστημα, 2 με 3 χρόνια, θα πρέπει να τελειώνουμε με τα σκουπίδια που όμως τα θεωρούμε πλούτο αν τα αξιοποιήσουμε σωστά. Εμείς τολμήσαμε να μπούμε στο τελευταίο στάδιο των πλαστικών με παραγωγή diesel με 12 εκ. ευρώ και ένα ακόμη κομμάτι που θα φέρει πιο πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά κέρδη, είναι να κάνουμε την καύση των υπολοίπων, τα οποία θα φέρουν ένα ενεργειακό κομμάτι παραγωγής που θα φέρει τα θεμιτά αποτελέσματα προς όφελος της ΔΙΑΑΜΑΘ. Και τα δύο εγχειρήματα θα έχουν όφελος προς το οικονομικό κόστος συμμετοχής των Δήμων, προς τους πολίτες σ’ αυτή τη λειτουργία των σκουπιδιών. Και οι 22 δήμαρχοι έχουμε ως στόχο, αυτό το πράγμα που ταλαιπωρεί το περιβάλλον και όλες τις κοινωνίες για χρόνια, να το λύσουμε. Ξέρουμε ότι αυτή την μεταβατική περίοδο θα έχουμε γκρίνιες. Και εμείς έχουμε ανησυχίες, αλλά πρέπει ό,τι κι αν κάνουμε να μιλάμε στοχευμένα και με χρονοδιάγραμμα για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το να λέμε οτιδήποτε χωρίς να τεκμηριώνουμε το αποτέλεσμα και το οικονομικό δεν έχει ουσία. Κύριος στόχος μας δε, είναι να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης», επισήμανε καταληκτικά ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...

Μ. Λαζαρίδης προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του...

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...