Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Εκκλησιάζουσες» με Κωνσταντίνου, Λουδάρο, Σταρόβα, Μελέτη στους Φιλίππους

Ημέρα:

spot_img

Οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα, παρουσιάζονται την Τετάρτη 29 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του Αριστοφάνη, μια από τις πιο εμβληματικές πολιτικές σάτιρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μια κωμωδία που φέρνει στο προσκήνιο τις γυναίκες. Που τολμάει να «εκθέσει» και να εκθειάσει την δημοκρατία, προπαγανδίζοντας κατ’ ουσίαν την ίδια της τη δύναμη ως ταυτόχρονη αδυναμία της και ανάποδα.

Ο Αριστοφάνης προτείνει την ισότητα, την οικονομική και ερωτική κοινοκτημοσύνη, εξαίρει τη δημοκρατία, προλαβαίνει το φεμινιστικό κίνημα κατά κάτι αιώνες

Οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν τα ηνία της πόλης. Με ηγέτιδα την πολυμήχανη Πραξαγόρα καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Χωρίς καμία επανάσταση. Χωρίς κανέναν πόλεμο. Χωρίς κανέναν εκβιασμό… οι γυναίκες ντύνονται άντρες και παρεισφρέουν στην Εκκλησία του δήμου, ψηφίζοντας νόμο ώστε η εξουσία της πόλης να περάσει στα χέρια των γυναικών. Ο Αριστοφάνης προτείνει την ισότητα, την οικονομική και ερωτική κοινοκτημοσύνη, εξαίρει τη δημοκρατία, προλαβαίνει το φεμινιστικό κίνημα κατά κάτι αιώνες, στήνει ένα σχεδόν αστυνομικό σκηνικό με παρασκηνιακές δράσεις και επιβεβαιώνει ότι το χιούμορ και η κωμωδία είναι άρρηκτα δεμένα με την ευφυΐα, με τον πολιτισμό, με την εξέλιξη, με το ίδιο το DNA των αρχαίων ελληνικών πόλεων. Την ίδια στιγμή στήνει στον τοίχο τους σύγχρονούς του Αθηναίους, καυτηριάζοντας ανελέητα τον άσχημό τους εαυτό, που τον θεωρεί υπεύθυνο για τα δεινά της φυλής.

Τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου από την Κ. Πρασσά και τον Θ. Γκόνη

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (27/8) στο δημαρχείο, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας Κορίνα Χιώτη Πρασσά, τόνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση, η τελευταία που δίνεται για το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων, στην οποία μάλιστα μετέχουν, όπως υπογράμμισε, τα χορευτικά συγκροτήματα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, καθώς και ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας.

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θοδωρής Γκόνης επισήμανε ότι η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετική, ενώ συμπλήρωσε ότι ο απολογισμός θα γίνει αργότερα. Για την παράσταση ανέφερε ότι βασίζεται σε σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου και σε μεγάλους ηθοποιούς, τους οποίους, όπως είπε, υποδέχεται ένα μεγάλο φεστιβάλ, όπως αυτό των Φιλίππων.

Οι δηλώσεις των συντελεστών της παράστασης

 Ο σκηνοθέτης της παράστασης Αλέξανδρος Ρήγας ευχαρίστησε αρχικά στις δηλώσεις του τον Θ. Γκόνη, για την ευκαιρία που τους έδωσε να παρουσιάσουν την παράστασή τους στο μεγάλο Φεστιβάλ Φιλίππων και σε ένα μαγικό, όπως το χαρακτήρισε, θέατρο, ενώ δήλωσε παράλληλα και ιδιαίτερα συγκινημένος για την πρώτη του απόπειρα του… ταξιδιού που κάνει με τον Αριστοφάνη.

Χαρακτήρισε δε την παράσταση «Ελλαδίτικο πανηγύρι» με μουσικές από όλες τις περιοχές, την οποία πλαισιώνουν άξιοι συντελεστές της γενιάς του, αλλά και πολλά νέα παιδιά. Εξέφρασε δε τις μεγάλες τους ευχαριστίες για την παρουσία του Γιώργου Κωνσταντίνου στην παράσταση, καθώς και τη χαρά του γιατί, όπως είπε, αυτό το ταξίδι θα το μοιραστεί με το κοινό της Καβάλας.

Ο μεγάλος μας ηθοποιός Γιώργος Κωνσταντίνου από τη μεριά του ανέφερε αρχικά ότι το συγκεκριμένο έργο δεν του «έλεγε» τόσα πολλά, συμπληρώνοντας ότι δεν περίμενε ότι θα είχε τη μορφή που του έδωσε ο κ. Ρήγας, που στην ουσία έκανε ένα θαύμα. Αναφερόμενος στον ρόλο του, αυτόν του Έλληνα, υπογράμμισε ότι ο θεατής βλέπει τον εαυτό του κι αυτό είναι το μεγάλο κέρδος από την παράσταση. Επίσης, ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε τον θαυμασμό του για όλα τα νέα παιδιά που μετέχουν στις Εκκλησιάζουσες.

Την χαρά του για την παρουσία του στην Καβάλα εξέφρασε ο Αντώνης Λουδάρος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Θ. Γκόνη και τον δήμο Καβάλας, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο της Πραξαγόρας που ενσαρκώνει. Επίσης, ευχαρίστησε τον Α. Ρήγα που τον επέλεξε, υπογραμμίζοντας ότι η παράσταση αυτή αποτελεί ορόσημο για τον ίδιο, που τον έχει στιγματίσει, αλλά και τον έχει αλλάξει ως άνθρωπο.

Ο Δημήτρης Σταρόβας από την πλευρά του είπε ότι μετέχει σε θεατρική παράσταση για δεύτερη φορά, κάτι που συμβαίνει λόγω …υπερβολικού ταλέντου (προκάλεσε γέλια στην αίθουσα), ενώ σημείωσε ότι ο λόγος που δέχτηκε να πει το «ναι» στις Εκκλησιάζουσες ήταν η πρόκληση και το ότι τον έπεισε ο Α. Ρήγας, καθώς και τα… λεφτά, προκαλώντας και πάλι το γέλιο των συναδέλφων του, αλλά και των δημοσιογράφων.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Πολύβιος Δημητρακόπουλος

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας

Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας

Σκηνικά: Γιάννης Σπανόπουλος

Κοστούμια: Έβελιν Σιούπη

Μουσική Διδασκαλία: Λία Βίσση

Χορογραφίες: Ιβάν Σβιτάιλο

Ενορχήστρωση Τραγουδιών: Αποστόλης Στίκας

Κομμώσεις: Τρύφωνας Σαμάρας by Bergmann Kord

Κοσμήματα: Viki ‘s Workshop by Viki Dasouki

Ραφή κοστουμιών: Ρούλα Ζαχαράκη και Πανωραία Πολυζωγοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Μανιάτη

Φωτογραφίες παράστασης: Τζοάννα Βρακά

Βοηθός χορογράφου: Παλούκη Αρετή

Λύρα κρητική: Γιάννης Κρητικός

Λαούτο: Αντώνης Αναδρανιστάκης

Ενορχήστρωση κρητικών τραγουδιών: Γιάννης Κρητικός

Διανομή – Τιμές εισιτηρίων – Προπώληση

Πραξαγόρα: Αντώνης Λουδάρος

Βλέπυρος: Μελέτης Ηλίας

Ευφροσύνη: Δημήτρης Σταρόβας

Μελπομένη: Σοφία Μουτίδου

Κέφαλος: Ησαΐας Ματιάμπα

Χρέμης: Χάρης Γρηγορόπουλος

Φιλόδωρος: Ιβάν Σβιτάιλο

Πασιφάη: Γιάννης Κρητικός

Μοσκόρφω: Τάκης Βαμβακίδης

Αγλαΐα: Κωνσταντίνος Ζαμπάρας

Νεοκλής: Θανάσης Πατριαρχέας

Στον ρόλο του «Έλληνα» ο Γιώργος Κωνσταντίνου

Συμμετέχουν: Μάριος Δερβιτσιώτης, Δημήτρης Διακοσάββας, Τιμόθεος Θάνος, Γιώργος Καρατζιώτης, Γιάννης Κουκουράκης, Αστέρης Κρικώνης, Δημήτρης Κρίτας, Γιώργος Μπανταδάκης, Μάρκος Μπούγιας, Στέφανος Οικονόμου, Δημήτρης Παπαδάτος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Θανάσης Τούμπουλης, Δημήτρης Τσέλιος, Γιώργος Φλωράτος.

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ προπώληση, 20 ευρώ γενική είσοδος, 15 ευρώ φοιτητικό, πολυτέκνων, ανέργων, Α.Μ.Ε.Α. δωρεάν.

Προπώληση: Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ την ημέρα της παράστασης θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων από τις 19:00 το απόγευμα.

Κρηνίδες: Café «Προσκήνιο», Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τηλ. 2510516090, Δράμα: «Granazi Store» Γ. Παπανδρέου 21, Τηλ. 2521045812, Ξάνθη: Βιβλιοπωλείο «ΔΥΟ», Βενιζέλου 29, τηλ: 25410-27777.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυξημένες οι απαιτήσεις για νερό στη Θάσο φέτος

Κώστας Μανίτσας: Ο χειμώνας πέρασε χωρίς βροχές, ήταν μακράν...

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...