Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Ψήφισμα… ισορροπιών και απουσιών για τα Πετρέλαια από το Δ. Σ. Καβάλας

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Πατώντας σε «δύο βάρκες» το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας εξέδωσε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας το ψήφισμα για τα πετρέλαια του Πρίνου. Ένα ψήφισμα που καλεί την επιχείρηση και τους εργαζόμενους «να εργαστούν από κοινού προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης η οποία θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα την βιωσιμότητα της επιχείρησης… με εξασφάλιση των συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος… διατήρηση των καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας, οι οποίες αποφέρουν μεγάλα οφέλη στην οικονομία της περιοχής μας».

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας δηλώνει αρωγός στην προσπάθεια της επιχείρησης να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησαν οι πανδημία και οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες και να «διασφαλιστούν η απρόσκοπτη εξορυκτική δραστηριότητα στα κοιτάσματα του Πρίνου και κατ’ επέκταση και οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας».

Το ψήφισμα «πέρασε» με 19 ναι, επί συνόλου 29 παρόντων δημοτικών συμβούλων. Εννέα (9) σύμβουλοι ψήφισαν αρνητικά και ένας (ο κ. Τελίδης) δήλωσε παρών. Από τους 41 συνολικά συμβούλους του Δ.Σ. Καβάλας απουσίαζαν 12. Άλλοι από την αρχή της συνεδρίασης και άλλοι αποχώρησαν πριν συζητηθεί το θέμα. Από την συνεδρίαση αποχώρησε και ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Εκδόθηκε δηλαδή ένα ψήφισμα με την θετική γνώμη λιγότερων από το 50% των συνολικών μελών του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό δείχνει, αν μη τι άλλο, αμηχανία και προβληματισμό της πλειοψηφίας των μελών του δημοτικού συμβουλίου ως προς την σκοπιμότητα έκδοσής του.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κ. Μάκη Παπαδόπουλου, ο οποίος είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει λόγο καθώς πρόκειται για εσωτερικό θέμα της εταιρείας και αναρωτήθηκε τι νόημα έχει το ψήφισμα. Ακόμη, ο κ. Βαγγέλης Παππάς αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην ανάγκη συνεννόησης εργαζομένων και επιχείρησης, προκειμένου «να μην χαθεί μία παραγωγική μονάδα από την Καβάλα».

Όσον αφορά το περιεχόμενο του ψηφίσματος μπορεί να χαρακτηριστεί ως κείμενο ισορροπιών, αφού μιλά αόριστα για τις θέσεις εργασίας, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη στήριξης της εταιρείας για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον Πρίνο. Τι εξυπηρετούσε λοιπόν η έκδοσή του, όταν ήδη έχει ψηφιστεί από την Βουλή η ενίσχυση της εταιρείας, ενώ έχει και το ΟΚ της Κομισιόν; Πολιτικές σκοπιμότητες βεβαίως. Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας των πετρελαίων του Πρίνου, αλλά θέλουν να χαϊδέψουν και τα «αριστερά αυτιά» που μάχονται… τον καπιταλισμό.

Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι η «Ενεργειακή» μέσω των πετρελαίων εισφέρει 13 εκατομμύρια τον χρόνο στον νομό Καβάλας. Και θα πρέπει να αναλογιστούν ποιες θα είναι οι συνέπειες αν η εταιρεία δεν μπορέσει να προχωρήσει την αναδιάρθρωση και κλείσει τον Πρίνο…

spot_img

Διαφημίσεις