Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ από Τ.Π.Δ. και Ε.Τ.ΕΠ. για δάνεια σε δήμους και περιφέρειες

Ημέρα:

Ημερίδα με θέμα «Χρηματοδοτικά προγράμματα Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων – Βέλτιστες λύσεις χρηματοδότησης έργων χωρικής αρμοδιότητας μέσω χορήγησης δανείων», πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

Στην ημερίδα μετείχαν δήμαρχοι της Π.Ε. Καβάλας, δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της αντιπεριφέρειας, ενώ την διοργάνωση της ανέλαβε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ από Τ.Π.Δ. και Ε.Τ.ΕΠ. για δάνεια σε δήμους και περιφέρειες

Ο διευθυντής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για την χορήγηση δανείων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, Γιώργος Κουλτούκης, με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε σχετικά με την ημερίδα: «Σκοπός της ημερίδας αυτής είναι η ενημέρωση των Ο.Τ.Α. για την μεταφορά πόρων της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 100 εκατομμυρίων ευρώ ακόμη από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με πολύ ευνοϊκό επιτόκιο, διάρκεια και περίοδο χάριτος. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο, με το οποίο θα χορηγούνται τα δάνεια γενικού συμφέροντος και έργων υποδομής, υπολογίζεται στο 3,3% περίπου. Το οικονομικό πλεονέκτημα από τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα ωφελήσει τους δήμους ή τις περιφέρειες».

Δεσμεύσεις από τον «Καλλικράτη» για να αποφεύγεται ο αλόγιστος δανεισμός

Να σημειωθεί ότι η αποπληρωμή των δανείων είναι διάρκειας 25 ετών και με περίοδο χάριτος, όπου αυτό απαιτείται. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Κουλτούκης, υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από τους δήμους, καθώς από προηγούμενες ημερίδες που έγιναν σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη έχουν καλυφθεί έργα της τάξεως των 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κάνει προτάσεις στους δήμους και τις περιφέρειες, για το ποια έργα μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέσα από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κι οι δήμοι ή οι περιφέρειες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ποια θα τελικά θα εντάξουν.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσε ο κ. Κουλτούκης, ο δανεισμός εξαρτάται από δυο περιορισμούς δανειοδότησης που έχει θέσει ο «Καλλικράτης». Πρόκειται για το άρθρο 264, το οποίο λέει ότι τα τοκοχρεολύσια προς τα τακτικά έσοδα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 20% και το συνολικό χρέος (μάκρο και μίκρο) να μην υπερβαίνει το 60% των συνολικών εσόδων του.

«Υπάρχει μια δέσμευση από τον «Καλλικράτη», ώστε να αποφεύγεται ο αλόγιστος δανεισμός», σημείωσε σχετικά ο Γιώργος Κουλτούκης.

Παρακράτηση της δόσης του δανείου από τους Κ.Α.Π.

Να επισημανθεί ότι η δόση του δανείου θα παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, σύμφωνα με το άρθρο 176 του 3852 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπου εκεί δύναται να εκχωρούν έως και το 50% των Κ.Α.Π.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα και για άλλες εξασφαλίσεις μέσω ανταποδοτικού τέλους, αρκεί το έργο να είναι ανταποδοτικό.

«Εμάς μας ενδιαφέρει πιο πολύ να προωθήσουμε και τα ενεργειακά έργα, τα οποία είναι στους στόχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει επίσης την δυνατότητα να χρηματοδοτεί έργα Σ.Δ.Ι.Τ., καλύπτοντας το 30% του προϋπολογισμού του έργου, αλλά και να καλύψει τις μη επιλέξιμες δαπάνες σε όσα έργα οι δήμοι εντάξουν στο Ε.Σ.Π.Α.», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Κουλτούκης.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...