Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Παραμένει στην Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας ο Ιωάννης Καραμανλής

Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,...

Καβάλα: Συμμορία έκλεβε πορτοφόλια και κινητά στις λαϊκές

Εξιχνιάστηκαν έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση...

Καβάλα: Διέρρηξαν δύο σπίτια και ένα κατάστημα

Συνελήφθησαν την 23-1-2023 το μεσημέρι στην Καβάλα,...

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: Το επιχείρημα περί «αντιαισθητικού μνημείου» είναι τουλάχιστον αστείο

Ακολούθησε μας

spot_img

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις με αφορμή την απόφαση της Δημάρχου Καβάλας κ. Δήμητρας Τσανάκα, να αναβάλει την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τους Έλληνες Εβραίους της Καβάλας.

Ο δημοτικός συνδυασμός ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ αναφέρει σε δελτίο τύποθ που εξέδωσε:

Με αφορμή την απόφαση της Δημάρχου Καβάλας κ. Δήμητρας Τσανάκα, να αναβάλει την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τους Έλληνες Εβραίους της Καβάλας, που θανατώθηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο Τρεμπλίνκα της Πολωνίας το 1943 , η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ   ΠΟΛΙΤΩΝ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και την αντίθεση της, διότι με τον τρόπο αυτό εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ο Δήμος Καβάλας και η ίδια η πόλη.

Το επιχείρημα περί «αντιαισθητικού μνημείου» είναι τουλάχιστον αστείο, ειδικά όταν προβάλλεται τρεις μέρες πριν την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων, για την οποία είχαν τυπωθεί και μοιραστεί εκατοντάδες προσκλήσεις πανελλαδικά και αναμένονταν η παρουσία μεγάλου αριθμού επισκεπτών από όλα τα μέρη του κόσμου. Μήπως αυτό που πραγματικά βρίσκει «αντιαισθητικό» η κ. Δήμαρχος και όσοι την καθοδήγησαν σε αυτή την απόφαση , είναι το θρησκευτικό σύμβολο των Εβραίων; Και με ποια λογική τα θρησκευτικά σύμβολα κρίνονται βάσει των «αισθητικών» κριτηρίων ορισμένων; Δυστυχώς, καμία άλλη εξήγηση δεν μπορούμε να δώσουμε στην φαρσοκωμωδία που εκτυλίχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης.

Μπορούμε όμως να επισημάνουμε ότι η διοίκηση του Δήμου φαίνεται να άγεται και να φέρεται από κύκλους με ακροδεξιά , αντισημιτικά, ρατσιστικά ιδεολογήματα. Και αυτό εκθέτει την πόλη, την ιστορία της και προσβάλει τα αντιφασιστικά αισθήματα των πολιτών της, που έχουν νωπές ακόμη τις μνήμες από τη ναζιστική θηριωδία. Θεωρούμε χρέος μας ηθικό και ιστορικό να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των 1484 Εβραίων της Καβάλας, που τον Μάρτιο του 1943, οδηγήθηκαν στα κρεματόρια της Πολωνίας από την τότε ναζιστική Γερμανία , απ’ όπου δεν γλίτωσε κανείς. Το Ολοκαύτωμα της Καβάλας είναι λησμονημένο και ελάχιστοι έχουν αναφερθεί σε αυτό, ωστόσο είναι συγκλονιστικός ο τρόπος και κυρίως ο χρόνος μέσα στον οποίο έσβησε από τον χάρτη ολόκληρη η εβραϊκή κοινότητα της πόλης, η οποία αντιστοιχούσε τότε στο 15% του πληθυσμού της.

Γιατί, όποιος ξεχνάει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο επικεφαλής

ΑΡΗΣ ΒΕΡΡΟΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα