Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Μάκης Παπαδόπουλος: Οι μεγάλες διεκδικήσεις του Δήμου Καβάλας βρίσκονται σε κίνδυνο

Ημέρα:

spot_img

Σκληρή κριτική ασκεί στη Δημοτική αρχή ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ” Ο Τόπος Της Ζωής Μας” Μάκης Παπαδόπουλος

«Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!»:

Οι μεγάλες διεκδικήσεις του Δήμου Καβάλας βρίσκονται σε κίνδυνο

 εξαιτίας της ανεπάρκειας της Δημοτικής Αρχής!

Η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Δευτέρα 24 Αυγούστου μας έκανε να πιστέψουμε – έστω και για λίγο – ότι η διοίκηση του Δήμου αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και έδρασε άμεσα για την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του τόπου μας σχετικά με τη τύχη των μεγάλων διεκδικήσεων του Δήμου μας μετά από τις ανακοινώσεις για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Εμείς βέβαια πολύ συχνά, εδώ και πολύ καιρό, όπως και πολύ πρόσφατα (στις 12 Αυγούστου) έχουμε καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς παράγοντες και φορείς του τόπου μας (Δήμαρχο, Αντιπεριφερειάρχη, Βουλευτές) να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλία για μία συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να μην χαθούν τοπικοί πόροι που διεκδικούμε εδώ και καιρό και που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής οικονομίας.

Οι νέες παλινωδίες της Δημάρχου Καβάλας (η ακύρωση δηλαδή της έκτακτης συνεδρίασης) μάς γέμισε ξανά με απορία και απογοήτευση. Δεν πιστεύαμε βέβαια ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας θα έλυνε το πρόβλημα, θα ήταν ωστόσο ένα πρώτο βήμα συνεννόησης και συστράτευσης, αφού μάλιστα θα συμμετείχαν (όπως είχε ανακοινωθεί) οι τοπικοί βουλευτές, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και άλλοι φορείς. Η χρονική σύμπτωση μάλιστα της συνεδρίασης με την επικείμενη προκήρυξη βουλευτικών εκλογών θα μας έδινε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε το περιεχόμενο των διεκδικήσεων και των στόχων μας και το πλεονέκτημα να ζητήσουμε από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν, ακόμη και να δεσμευτούν, για την επίτευξη των στόχων μας. Με την αναβολή της συζήτησης, αυτή η ευκαιρία πάει χαμένη, με αμφίβολο το πότε θα μπορέσει να γίνει με σοβαρές αξιώσεις μία τέτοια συζήτηση.

Πολύ περισσότερο, είναι άκρως απαραίτητο η Δημοτική Αρχή να κατανοήσει ότι με ψηφίσματα και λεονταρισμούς τα προβλήματα δεν λύνονται. Αυτοί είναι ξεπερασμένοι και αναποτελεσματικοί τρόποι αντίδρασης που προσβάλλουν την νοημοσύνη μας και εγγυώνται την αποτυχία των προσπαθειών μας. Οι καιροί άλλαξαν, η διεκδίκηση χρειάζεται να είναι δυναμική και να έχει αποτέλεσμα. Τα ψηφίσματα συχνά καταλήγουν στα συρτάρια ή και στα σκουπίδια των γραφείων του εκάστοτε Υπουργείου.

Οι εξελίξεις που οδήγησαν τη Δημοτική Αρχή να ζητήσει την έκτακτη αυτή συνεδρίαση είναι καταιγιστικές και αποδεικνύουν ότι η Δημοτική Αρχή λειτουργεί πάλι ως «τερματοφύλακας». Ενώ λοιπόν σε κεντρικό επιτελικό επίπεδο διεξάγονται συζητήσεις α) για την αξιοποίηση από το νέο ΤΑΙΠΕΔ τοπικών περιουσιακών στοιχείων των Δήμων, β) τον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό και γ) τις χρηματοδοτήσεις και τα νέα έργα του ΣΕΣ 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ), η Καβάλα είναι απούσα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες για την τύχη των διεκδικήσεων και για τα έργα που μπορούν να διασφαλιστούν με το νέο ΕΣΠΑ. 

Επί της ουσίας όμως, η Δημοτική Αρχή οφείλει να μας εξηγήσει τα εξής:

Τι πραγματικά έχει κάνει μέχρι τώρα για όλα όσα διεκδικεί ο Δήμος; Έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα αξιοποιηθούν όλες αυτές οι υποδομές και οι πόροι; Έχει διαμορφώσει άποψη; Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί βούληση και άμεση, αποτελεσματική διαβούλευση με όλους τους τοπικούς φορείς, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο επίπεδο συναίνεσης στους τρόπους αξιοποίησής τους. Έχει διασφαλίσει κάτι τέτοιο;

Εδώ και ένα χρόνο, Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ επαναλαμβάνει επιτακτικά, μονότονα, «κουραστικά» προς τη διοίκηση του Δήμου να θέσει συγκεκριμένους στόχους και να κινητοποιήσει όλες τις τοπικές δυνάμεις, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η Δήμαρχος όμως κωφεύει: έχει πείσει τον εαυτό της ότι η ίδια μπορεί να λύσει τα προβλήματα, αγνοώντας όλες τις υπόλοιπες τοπικές δυνάμεις, τους φορείς και τους πολίτες. Όταν όμως εμείς μιλούσαμε για συνεργασία, η Δήμαρχος μας κατηγορούσε ότι «θέλουμε να συνδιοικήσουμε». Αν τώρα η Καβάλα χάσει μέρος των όσων διεκδικεί, η Δήμαρχος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη και θα λογοδοτήσει στους πολίτες για τις απώλειες αυτές.

Δυστυχώς, η μέχρι τώρα πορεία της πολιτικής της Δημάρχου δείχνει ότι «διέπρεψε» στο να «φορτώνει» τον Δήμο με περισσότερα και με καινούρια προβλήματα, τα οποία:

  • αναστάτωσαν και διαίρεσαν την τοπική κοινωνία (κανονισμός των πεζοδρόμων, Δημοτικό Ωδείο και Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, μονοδρόμηση της οδού Βενιζέλου, μετονομασία της οδού Ομονοίας, ιχθυοπωλεία στη Δημοτική Αγορά, Δημοτική Λαχαναγορά, αυθαιρεσίες στο Πηλοθεραπευτήριο)
  • δυσφήμισαν τον Δήμο στο κράτος (προσωπική επιστολή της Δημάρχου στον Δ/κτή της Ελληνικής Αστυνομίας και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην οποία δήλωνε ότι η Καβάλα είναι άναρχη και χωρίς αστυνόμευση πόλη) και
  • εξέθεσαν διεθνώς την πόλη, προσβάλλοντας την ιστορία της (παλινωδίες, λάθη και ψέματα για το μνημείο των Εβραίων Καβαλιωτών).

Προχειρότητα, αδιαφορία, ανεπάρκεια. Αυτά χαρακτηρίζουν τη σημερινή Δημοτική Αρχή.

Εμείς επιμένουμε ότι για τις μεγάλες διεκδικήσεις του Δήμου χρειαζόμαστε:

  • στρατηγική
  • δική μας εξωτερική πολιτική
  • συγκεκριμένες, επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Προτείνουμε για ακόμη μία φορά να συσταθεί ένα μόνιμο, μικρό και ευέλικτο, όργανο συντονισμού του Δήμου με φορείς, θεσμικούς παράγοντες και πολίτες, ώστε να καταθέτουμε προτάσεις, να βάζουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, να παρακολουθούμε, να συντονίζουμε και να υλοποιούμε εκείνες τις ενέργειες που θα μας φέρουν πραγματικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και χωρίς χρόνιες καθυστερήσεις.

Να μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας: ο ανταγωνισμός με άλλες πόλεις σε περιφερειακό, εθνικό επίπεδο και διασυνοριακό επίπεδο είναι έντονος, τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Όπως επίσης, είναι αναγκαίο να έχουμε συμμάχους και να συνεργαζόμαστε με γειτονικούς νομούς και δήμους πάνω σε κοινά προβλήματα, κοινά έργα, κοινές αναπτυξιακές προσπάθειες.

Ας σταματήσει λοιπόν η Δημοτική Αρχή τα επικοινωνιακά «παιχνίδια» και τους ερασιτεχνισμούς και ας αντιληφθεί ότι επιτέλους χρειαζόμαστε στρατηγική και σχέδιο, πριν είναι πολύ αργά.

Κανένα θαύμα δεν πρόκειται να μας σώσει.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με αποφάσεις του 2012 έγινε η χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης

Νίκος Καρακεϊσογλου: Τώρα τίθενται θέματα ασφάλειας για το εργοστάσιο,...

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...