Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Κοινό μέτωπο Καβάλας – Δράμας για το χωροταξικό

Ημέρα:

Την έντονη αντίδραση της διοίκησης του δήμου Καβάλας προκαλεί η μελέτη αξιολόγησης, αναθεώρησης και εξειδίκευσης του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Β΄ φάση), καθώς προκύπτει ενίσχυση του διπόλου Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, ενώ αντίστοιχα υποβαθμίζεται αυτό της Καβάλας με την Δράμα.

Το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, πλαισιωμένη από τους αντιδημάρχους Φίλιππο Φιλιππίδη και Δήμο Τουλκίδη, ενημέρωσε τους επικεφαλής και τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα.

Κοινό μέτωπο Καβάλας – Δράμας

Η δήμαρχος Καβάλας προέβη σε μια γενική ενημέρωση για τα όσα συζητήθηκαν την Πέμπτη στην Π.Ε.Δ., ενώ όπως τόνισε την Δευτέρα θα ενημερωθεί και το δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα ακολουθήσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στην συνέχεια, το οποίο θα στείλει στην Π.Ε.Δ. που θα συνεδριάσει επίσης εκτάκτως στις 14 Σεπτεμβρίου την απόφασή του, καθώς στις 15 Σεπτεμβρίου λήγει η ημερομηνία της διαβούλευσης. Ακολούθως, η Π.Ε.Δ. θα στείλει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της στο περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο με την σειρά του θα στείλει την απόφαση του στο υπουργείο.

«Απευθυνθήκαμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο, που γνωρίζουμε καλά ότι μελετούσε το θέμα, να μας πουν τι συμβαίνει. Τα νέα δεν ήταν καλά. Η περιοχή μας χάνει σε αυτόν τον σχεδιασμό. Για παράδειγμα η Δράμα δεν υπάρχει πουθενά. Αντίθετα υπάρχει μια ανισορροπία στον σχεδιασμό αυτόν σε ό,τι αφορά την ανατολική πλευρά της περιφέρειας, πριμοδοτείται δηλαδή πάρα πολύ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Είναι πάρα πολλά τα λάθη. Ενώνουμε την φωνή μας με την Δράμα, γιατί προκρίνουν το δίπολο Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή. Εμείς δεν πάμε ανταγωνιστικά, αλλά αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε έναν χώρο ύπαρξης στην περιφέρεια. Δουλέψαμε με την Δράμα, συμφωνούν οι υπόλοιποι δήμοι της Π.Ε. Καβάλας και της Π.Ε. Δράμας. Η πρόταση μας στην Π.Ε.Δ. δεν είναι ανταγωνιστική, δεν πάμε με κλίμα πολεμικό. Αλλά δεν θα αφήσουμε τα πράγματα να περάσουν έτσι. Η τοπική αυτοδιοίκηση με νύχια και με δόντια, έχοντας δίπλα της όλη την κοινωνία και τους φορείς, θα καταθέσουμε τις ενστάσεις μας. Θα το πολεμήσουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», επισήμανε, μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της η δήμαρχος Καβάλας.

«Συστηματική υποβάθμιση του ρόλου της Καβάλας – Να μην αφήσουμε να περάσουν λανθασμένες προτάσεις που έχει η μελέτη»

Από την πλευρά της η Έλενα Σαμουρκασίδου, εκ μέρους του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., στην τοποθέτησή της τόνισε: «Δεν πρόκειται για μια μελέτη σαν τις άλλες που απλά πρέπει να τοποθετηθούμε, αλλά είναι μια μελέτη που ουσιαστικά θα καθορίσει τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της περιοχής μας για τα επόμενα 15 χρόνια. Είναι μια μελέτη που βάσει αυτής όλα τα σχέδια χωρικού σχεδιασμού οφείλουν να εναρμονιστούν κι όλα τα προγραμματικά πλαίσια αναπτυξιακού περιεχομένου, οφείλουν επίσης να εναρμονιστούν, όπως είναι για παράδειγμα το Π.Ε.Π. κι όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου. Είναι οπότε πολύ σημαντική αυτή η διαβούλευση και επίσης σημαντικό να μην αφήσουμε να περάσουν, τουλάχιστον, κάποιες λανθασμένες προτάσεις που έχει η συγκεκριμένη μελέτη. Σε όλη την έκταση της μελέτης, εκείνο που παρατηρείται είναι μια συστηματική υποβάθμιση του ρόλου της Καβάλας και ταυτόχρονα και της Δράμας. Η Καβάλα θεωρείται ως τουριστική πύλη περιφερειακής εμβέλειας, ενώ αντίστοιχα η Αλεξανδρούπολη διεθνούς εμβέλειας, κρύβοντας πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Αναφέρει δηλαδή ότι η Αλεξανδρούπολη είναι πόλος μετάβασης προς την Σαμοθράκη, ενώ δεν αναφέρει την Καβάλα για την Θάσο, επίσης γίνεται λόγος για αρχαιολογικούς χώρους, παραλείποντας την Καβάλα».

Περιφερειακό κέντρο μεταφορών η Καβάλα, κόμβος συνδυασμένων μεταφορών η Αλεξανδρούπολη!

Η κ. Σαμουρκασίδου δήλωσε επίσης ότι πρόκειται για ένα ετεροβαρές αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στο ανατολικό τμήμα της περιφέρειας, δηλαδή στις ενότητες της Θράκης.

«Έχουν καταλήξει ποιο θα είναι το αναπτυξιακό πρότυπο της περιφέρειας, το οποίο είναι ετεροβαρές και δίνει μια περισσότερη έμφαση στο ανατολικό τμήμα της περιφέρειας. Ενώ υπάρχει κι ένα δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα που λέει ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και η Καβάλα ότι μπορεί να αποτελέσει ένα περιφερειακό κέντρο μεταφορών και εμπορίου! Αυτό προκαλεί εντύπωση, διότι το λιμάνι της Καβάλας, αν και προκρίνεται έναντι των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτού της Αλεξανδρούπολης, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως καταλήγουν στο συμπέρασμα για περιφερειακό κέντρο. Σε πολλά σημεία της μελέτης υπάρχουν αντικρουόμενες τοποθετήσεις που ουσιαστικά οδηγούν σε εσφαλμένες εντυπώσεις».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...