Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Δ. Τσανάκα: «Δεν μας ρώτησαν αν μπορούμε να εφαρμόσουμε την διετή υποχρεωτική εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία»

Ημέρα:

spot_img

«Εμάς δεν μας ρώτησε κανένας αν θεωρούμε ότι θα μπορέσει ο δήμος Καβάλας να συμμετάσχει σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα», τόνισε με δήλωσή της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη (25/4) η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, αναφορικά με το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας που αφορά τη διετή υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών στα νηπιαγωγεία.

”Η νομοθεσία λέει ότι η γνώμη των δημάρχων και της επιτροπής που συγκαλείται, πρέπει να δοθεί από την οικονομική επιτροπή στους περιφερειακούς διευθυντές. Αντίθετα όταν με επισκέφθηκε ο κ. Μπαντίκος μαζί με τον πρόεδρο του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τον κ. Μουμτσάκη, η κουβέντα μας ήταν καθαρά ενημερωτική για τον αριθμό των παιδιών στους παιδικούς που είναι γεννημένα το 2014 και επομένως με την υποχρεωτική διετή εκπαίδευση θα πάνε στο σύστημα αυτό και για τον δήμο Καβάλας και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και μόνο για τον δήμο μας τα παιδιά είναι 279. Θεωρώ το νούμερο πολύ μεγάλο”, είπε αρχικά η κ. Τσανάκα.

”Εξέφρασα τις αμφιβολίες μου, την αντίθεσή μου σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά φεύγουν από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αλλά δεν μπορώ να πάω κόντρα στον νόμο”

”Το νούμερο αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω και αναρωτιέμαι που θα τα βάλουν αυτά τα παιδιά. Τα νηπιαγωγεία βρίσκονται στα υπόγεια των δημοτικών σχολείων. Η εκτίμηση του κ. Μπαντίκου ήταν ότι θα μπορέσουν να τα χωρέσουν. Εξέφρασα τις αμφιβολίες μου, την αντίθεσή μου σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά φεύγουν από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αλλά δεν μπορώ να πάω κόντρα στον νόμο. Έχω όμως τους ενδοιασμούς μου, γιατί μπορεί να προσληφθεί ένας ορισμένος αριθμός νηπιαγωγών, αλλά ένας αριθμός βρεφονηπιοκόμων θα χάσει την δουλειά του σε αυτή την δύσκολη εποχή. Μπαίνουν και ένας σωρό προβλήματα στην μέση που αφορούν τους διαγωνισμούς για τα τρόφιμα, τα καθαριστικά, που έχουν γίνει με βάση τα 700 παιδιά των παιδικών σταθμών. Από την άλλη έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα, γιατί μας είπαν πως αν θέλουμε να αυξήσουμε την δυναμικότητα των παιδικών σταθμών τινάζουμε τους παιδικούς σταθμούς στον αέρα”, συμπλήρωσε στη συνέχεια η κ. Τσανάκα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όλοι οι δήμαρχοι της Π.Ε. Καβάλας είναι αναστατωμένοι.

”Θεωρώ ότι οι οικογένειες θα ξεβολευτούν πηγαίνοντας τα παιδιά τους σε διάφορα νηπιαγωγεία και ίσως οικογένειες να χρειαστεί να αλλάξουν ακόμα και γειτονιά. Όλα αυτά τα βρίσκω πολύ δύσκολα και δεν συμφωνώ καθόλου”

”Θα έχουμε απώλειες από το Ε.Σ.Π.Α. και μας είπαν να πάρουμε περισσότερα μωρά 6 μηνών για να κατεβεί το όριο. Τα βρέφη είναι διαφορετικά στην φιλοξενία τους, έχουν άλλες ανάγκες σε προσωπικό, σε φαγητό κλπ. Θα μπορούσαμε όλα αυτά να τα ξεπεράσουμε, αλλά ως γιατρός το λέω, όταν τα μωρά αρχίσουν να αρρωσταίνουν οι γονείς δεν τα φέρνουν πίσω στον παιδικό σταθμό. Θα κινδυνεύουν άμεσα οι παιδικοί σταθμοί σε Καρβάλη και Κρηνίδες γιατί δεν συνηθίζει ο κόσμος στα χωριά να πηγαίνει τα μωρά του στους παιδικούς. Αν αυτός ο νόμος βγήκε για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και εφαρμόζεται πρώτα στην περιφέρεια, λυπάμαι πολύ που το λέω, αλλά έπρεπε να μας ρωτήσουν, γιατί έχουμε άποψη. Εξέφρασα λοιπόν τις αντιρρήσεις μου για τις βρεφονηπιοκόμους, το ζήτημα των χώρων, αφού δεν μπορούν 300 παιδιά να χωρούν στριμωγμένα στα υπόγεια των δημοτικών σχολείων και με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα ότι ανήκω στην κατηγορία αυτών που γνωμοδότησαν ομόφωνα λένε. Τι θα πει ομόφωνα; Ψηφίσαμε, συμφωνήσαμε και οι τρεις, έγινε πρακτικό, υπάρχει υπογραφή; Που βρίσκονται τότε οι δικές μου επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το προσωπικό και το κτηριακό; Η Α/θμια μου απάντησε πως οι επιφυλάξεις μου δόθηκαν τηλεφωνικά στον προϊστάμενο στην Κομοτηνή. Εγώ επιβεβαιώνω πως δεν υπάρχει τίποτα από μένα. Δεν μπορώ να πάω κόντρα στον νόμο, όμως διατηρώ τις επιφυλάξεις μου σε ό,τι αφορά το προσωπικό που πρέπει να πετάξουμε στους δρόμους, όταν δεν μπορούν να βρουν πουθενά δουλειά. Θεωρώ ότι οι οικογένειες θα ξεβολευτούν πηγαίνοντας τα παιδιά τους σε διάφορα νηπιαγωγεία και ίσως οικογένειες να χρειαστεί να αλλάξουν ακόμα και γειτονιά. Όλα αυτά τα βρίσκω πολύ δύσκολα και δεν συμφωνώ καθόλου”, ανέφερε καταληκτικά η κ. Τσανάκα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ημερίδα «Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια» με ομιλητή τον Κώστα Φραγκογιάννη

Η Περιφέρεια ΑΜΘ κοντά στις εξελίξεις της εξωστρέφειας διοργανώνει...

Το ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας επιδιώκοντας την εξωστρέφεια και τον καλλιτεχνικό...

Αναγκαία η εκβάθυνση του λιμανιού της Καβάλας

Χρήστος Τζανάκος: Το βάθος διαφοροποιείται από τις αφιξοαναχωρήσεις των...

Τουριστικό «κενό» μετά το Πάσχα στη Θάσο

Πάρης Παρασχούδης: Είναι αναμενόμενο, γιατί η αγορά είναι προσανατολισμένη...

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024» της Καβάλας

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024", οι οποίες θα...

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν την φορά στην Αίγυπτο

Την έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική...

Με σαράντα εκδηλώσεις η «Λευκή Νύχτα» στην Καβάλα

Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσουν τις εκδηλώσεις που θα...