Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Δήμος Καβάλας: Προσφυγή για τα τέλη κοινοχρήστων χώρων

Θ. Μουριάδης: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι δίκαιο για την αγορά, καθώς η κρίση συνεχίζεται με τα υφιστάμενα μέτρα και το ωράριο»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Για την προσφυγή του Δήμου Καβάλας στην επιτροπή του άρθρου 152, μετά την απόρριψη της απόφασης για απαλλαγή των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων μέχρι το τέλος του 2020 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, μίλησαν τη Δευτέρα (28/9), στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, Απόστολος Αγελαράκης, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών, Γιώργος Βαφείδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης.

Αρχικά, ο δήμαρχος Καβάλας, στάθηκε στις δυο αποφάσεις που πήρε το δημοτικό συμβούλιο, με τη μια να αφορά στη μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 4 μήνες και στη δεύτερη, κατόπιν αιτήσεως και του Ε.Σ.Κ. και του Σωματείου Καφεζυθοπωλών για τη μείωση των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.

Θ. Μουριάδης: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι δίκαιο για την αγορά, καθώς η κρίση συνεχίζεται με τα υφιστάμενα μέτρα και το ωράριο. Σχεδόν τα καταστήματα είναι σαν κλειστά. Γι’ αυτό προσφεύγουμε στο άρθρο 152, ώστε να εφεσιβάλουμε την απόφαση που είναι άδικη»

«Τότε το σώμα, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα καταστήματα, τόσο με το κλείσιμο της αγοράς για δύο μήνες, όσο και για τη συνέχεια που ήταν εξίσου δύσκολη με τα μέτρα που είχαν παρθεί, πήρε αυτές τις αποφάσεις. Ο Δήμος Καβάλας δεν είχε κοινόχρηστους χώρους να παραχωρήσει. Έτσι αποφασίστηκε να υπάρχει απαλλαγή των καταστημάτων για το 2020 από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων. Λάβαμε υπόψη και την ΠΝΠ που έλεγε ότι δεν θα πληρώσουν τα καταστήματα για τους μήνες που διαρκεί η κρίση. Αυτές οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου περνάνε από την Αποκεντρωμένη, ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητά τους. Η μεν απόφαση μείωσης των ανταποδοτικών τελών εγκρίθηκε, η δε για τα τέλη των κοινοχρήστων απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι η ΠΝΠ όριζε αυτούς τους δυο μήνες που θα ήταν κλειστά τα μαγαζιά. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι δίκαιο για την αγορά, καθώς η κρίση συνεχίζεται με τα υφιστάμενα μέτρα και το ωράριο. Σχεδόν τα καταστήματα είναι σαν κλειστά. Γι’ αυτό προσφεύγουμε στο άρθρο 152, ώστε να εφεσιβάλουμε την απόφαση που είναι άδικη», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καβάλας.

Α. Αγελαράκης: «Η απόφαση αυτή πάσχει και νομιμότητας, αλλά και πλήρους αιτιολογίας…»

Από τη μεριά του ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Καβάλας, Απόστολος Αγελαράκης επισήμανε ότι την Τρίτη (29/9) θα εκδικαστεί η υπόθεση στην Κομοτηνή, που είναι και η έδρα της επιτροπής αυτής.

«Η απόφαση αυτή πάσχει και νομιμότητας, αλλά και πλήρους αιτιολογίας. Ο Δήμος προσέφυγε εμπρόθεσμα στην επιτροπή και στο άρθρο 152, που θα κρίνει τη νομιμότητα της πράξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Υπάρχει μια σοβαρή αιτίαση από πλευράς του Δήμου Καβάλας, ότι η ακύρωση της απόφασης αυτής του δημοτικού συμβουλίου, παραβιάζει την αρχή της αυτοτέλειας της δράσης της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και αποτελεί μια απόφαση, η οποία δεν ελέγχει τη νομιμότητα της πράξης του δημοτικού συμβουλίου, αλλά την σκοπιμότητα, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς του Δήμου Καβάλας. Η σχετική απόφαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Αγελαράκης.

Γ. Βαφείδης: «Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν εμφανίζει καθόλου στοιχεία κατανόησης και ανθρωπιάς για την κατάσταση την οποία βιώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας…»

Ο Γιώργος Βαφείδης, πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών, τόνισε από την πλευρά του ότι είχε δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας και ικανοποίησης η απόφαση της δημοτικής αρχής να προβεί σ’ αυτή την ενέργεια, δηλαδή για απαλλαγή των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων μέχρι το τέλος του 2020 και της μείωσης των ανταποδοτικών τελών για τους συγκεκριμένους μήνες.

«Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν εμφανίζει καθόλου στοιχεία κατανόησης και ανθρωπιάς για την κατάσταση την οποία βιώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας. Η κρίση που προκάλεσε ο covid 19, όχι μόνο τους μήνες του απόλυτου lockdown, όταν και χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας, μας έφερε σε δεινότατη θέση και κλειδώσαμε τα καταστήματά μας από τη μια στιγμή στην άλλη μη σεβόμενος κανείς το γεγονός πως αυτά τα καταστήματα απασχολούν εργατικό δυναμικό, ότι έχουν ευπαθή προϊόντα στα ψυγεία τους κλπ. Στην πορεία, όλα τα υπόλοιπα μέτρα που ελήφθησαν με σκοπό την καταπολέμηση του ιού, συνεχίζουν να υφίστανται. Η χαριστική βολή ήταν με το κλείσιμο των καταστημάτων μας από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί . Αυτό πρέπει να καταλάβει η επιτροπή και να κάνει δεκτά τα αιτήματά μας», επισήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Βαφείδης.

Β. Λεμονίδης: «Ποια είναι λοιπόν η απόφαση της Αποκεντρωμένης; Αυτοί οι άνθρωποι που κάθονται σ’ αυτές τις καρέκλες πιστεύουν πως η πανδημία τελείωσε;»

Τέλος, ο Βασίλης Λεμονίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, υπογράμμισε: «Θα είμαστε ως αγορά παρόντες σε ό,τι είναι προς όφελος των επιχειρήσεων. Φυσικά εισακούστηκαν οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου και των Καφεζυθοπωλών και προχωρήσαμε σε ένα καλό δρόμο. Έφτασε η στιγμή να κερδίσουμε τις δύσκολες στιγμές μας. Η πτώση του τζίρου που αγγίζει το 50%, ένα καλοκαίρι χωρίς τουρισμό που θα θυμόμαστε για χρόνια και γενικότερα η μη βοήθεια από το κεντρικό κράτος ήταν σημεία τα οποία δημιούργησαν αλυσιδωτά προβλήματα στην οικονομική κατάσταση των καταστημάτων. Έρχεται τώρα η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας στα καταστήματα. Ποια είναι λοιπόν η απόφαση της Αποκεντρωμένης; Αυτοί οι άνθρωποι που κάθονται σ’ αυτές τις καρέκλες πιστεύουν πως η πανδημία τελείωσε; Όχι δεν τελείωσε. Ο οικονομικός πόλεμος και ο μαρασμός των καταστημάτων δεν τελείωσε. Καλό θα είναι αύριο που θα είμαστε παρόντες στην εκδίκαση για να δείξουμε ότι πονάμε πιο πολύ απ’ όλους και βιώνουμε μια κατάσταση χειρότερη απ’ όλους. Οι μήνες που έρχονται θα είναι ακόμα πιο δύσκολοι, στην τελευταία εικοσαετία, γιατί δεν είμαστε στις ομάδες που πληρώνονται, αλλά σε μια κοινωνική ομάδα που περιμένει απ’ όλους τους υπόλοιπους που δεν βγαίνουν στην αγορά, λόγω φόβου αλλά και ελλείψει χρημάτων. Και εμείς λοιπόν αύριο θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε το δίκαιο αίτημά μας».

spot_img

Διαφημίσεις