Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Δήμος Καβάλας: Εγκρίθηκαν 75.000 ευρώ για την φιλοξενία των προσφύγων

Ημέρα:

Εκτάκτως συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, λόγω της έλευσης μεγάλου αριθμού προσφύγων στην περιοχή μας.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τέσσερα, με το πρώτο να αφορά την 5η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου Καβάλας για το οικονομικό έτος 2016.

Το θέμα εισηγήθηκε ο κ. Καλανταρίδης, ο οποίος τόνισε ότι σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο θα πρέπει να δημιουργηθεί κωδικός για δαπάνες που σχετίζονται με την έλευση των προσφύγων. Το ποσό αυτό ανέρχεται στις 75.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα πάντα με τον κ. Καλανταρίδη, θα απαιτηθεί να δοθούν ακόμη περισσότερα χρήματα το επόμενο διάστημα, καθώς για την σίτιση και μόνο των 730 περίπου μεταναστών που φιλοξενούνται τώρα στην Καβάλα, απαιτούνται ημερησίως χιλιάδες ευρώ. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα.

Το δεύτερο θέμα, το οποίο επίσης εγκρίθηκε ομόφωνα, αφορούσε το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ειδικού σκοπού για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους πρόσφυγες.

Παραχώρηση του εκθεσιακού κέντρου στο δήμο για 30 ημέρες

Το τρίτο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε την έγκριση ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του δήμου Καβάλας και του Επιμελητηρίου, για την παραχώρηση του εκθεσιακού κέντρου ”Απόστολος Μαρδύρης” για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και την εξουσιοδότηση της δημάρχου για την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.

Η Δήμητρα Τσανακά ανέγνωσε στο σώμα όσα αναφέρονται στο συμφωνητικό, όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι το Επιμελητήριο παραχωρεί το εκθεσιακό κέντρο χωρίς ανταλλάγματα στο δήμο για 30 ημέρες, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί οι πρόσφυγες υπ’ ευθύνη, μέριμνα και εποπτεία του δήμου.

Επίσης, ο δήμος αναλαμβάνει τα λειτουργικά κόστη του κτηρίου, την καθαριότητα του χώρου, την αποκατάσταση βλαβών και φθορών που ενδεχομένως γίνουν, αλλά και να παραδώσει το κτήριο στην κατάσταση που το παρέλαβε. Και αυτό το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα με την προσθήκη του όρου στο συμφωνητικό να συναφθεί ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Στην Καβάλα το βράδυ της Δευτέρας η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε.

Το τέταρτο και τελευταίο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε την ενημέρωση για τις εξελίξεις του προσφυγικού στο δήμο Καβάλας. Η κ. Τσανάκα έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για το θέμα επισημαίνοντας ότι από τον Αύγουστο και μετά 60.000 πρόσφυγες έφτασαν στην πόλη μας, από όπου στη συνέχεια ταξίδεψαν για την Ειδομένη.

Για άλλη μια φορά στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν έχει καμιά απολύτως ενημέρωση από την κεντρική διοίκηση, ενώ ανέφερε ότι αναμένει απάντηση του στρατού στο αίτημα της για την παραχώρηση κινητών μαγειρείων. Επίσης, είπε ότι το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται στην Καβάλα η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε.

”Ο δήμος Καβάλας έσωσε την παρτίδα για όλη την περιφέρεια…”

Η Δήμητρα Τσανάκα εξέφρασε επίσης την πικρία της για το ότι δεν εκδήλωσαν εθελοντικό ενδιαφέρον κοινωνικοί λειτουργοί, όπως και γιατροί του νοσοκομείου Καβάλας, για να της απαντήσει ο Χάρης Τριανταφυλλίδης ότι είναι ατυχές να αφήνονται τέτοιες αιχμές, καθώς το προσωπικό στο Γ.Ν.Κ. είναι τόσο λίγο που μετά βίας βγαίνουν οι εφημερίες.

Τέλος, η δήμαρχος Καβάλας είπε ότι ο μηχανισμός του δήμου λειτούργησε άμεσα και αποτελεσματικά, ότι ο δήμος δεν θα ασκήσει τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, αφού δεν έχει τις κατάλληλες δομές, ενώ τόνισε ότι ζήτησε από τον περιφερειάρχη να μετέχουν κι άλλοι δήμοι στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

”Ο δήμος Καβάλας έσωσε την παρτίδα για όλη την περιφέρεια. Το παράδειγμα μας πρέπει να το μιμηθούν κι άλλοι δήμοι. Ακόμη περιμένω το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του”, είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...