Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Δήμητρα Τσανάκα: «Ο δήμος Καβάλας δεν έχει τις υποδομές να δεχθεί στον αστικό ιστό, ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό προσφύγων»

Ημέρα:

Την ανησυχία της, σχετικά με όσα γράφτηκαν το σαββατοκύριακο στον Τύπο, αναφορικά με την δημιουργία δώδεκα κέντρων υποδοχής προσφύγων – μεταναστών, μεταξύ αυτών και στην Καβάλα, εξέφρασε με δηλώσεις της στον «Ενήμερο» η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, παρά το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», προχώρησε σε διάψευση του δημοσιεύματος.

«Λυπάμαι, εγώ δεν είπα αυτά που έγραψε η «Αγορά», αν αναφέρεστε στα μέρη που λέει. Δεν είναι δικά μου λόγια», είπε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος ωστόσο επιβεβαίωσε ότι θα δημιουργηθούν τα hotspots στα πέντε νησιά.

«Θα καλύψουμε 10.000 θέσεις φιλοξενίας στην Αττική και 10.000 θέσεις στη βόρεια Ελλάδα. Όταν λέω Αττική εννοώ νότια Ελλάδα. Έχουμε άλλη μια υποχρέωση για άλλες 20.000 θέσεις επιδοτούμενου ενοικίου που είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Αυτό αντικατέστησε το camp των 60.000 θέσεων που ήθελαν να φτιάξουν. Και τα hotspots από μόνα τους είναι 6.000 θέσεις και έχουμε άλλες 3.000 με 4.000 θέσεις σε υπάρχουσες δομές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.

«Ο δήμος Καβάλας δεν έχει τις υποδομές να δεχθεί στον αστικό ιστό, ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό προσφύγων»

«Βεβαίως και ανησυχώ, διότι δεν συνηθίζει η κεντρική διοίκηση να παίρνει την γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι όμως ένα πολύ σημαντικό θέμα. Εξήγησα σε κάθε περίπτωση και με κάθε τόνο ότι ο δήμος Καβάλας δεν έχει τις υποδομές για να δεχθεί μέσα στον αστικό ιστό, ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Φυσικά για λόγους ανθρωπιστικούς θα βλέπαμε διαφορετικά το πράγμα, ίσως για κάποια παιδιά, αλλά εάν έρθουν 1.000 πρόσφυγες για παράδειγμα και εγκατασταθούν στην πόλη της Καβάλας, πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Δεν πρέπει να δουλέψουν; Αυτό είναι το σημαντικό και το μεγάλο πρόβλημα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρει κανείς δουλειά στον δήμο Καβάλας, ούτε καν αν είναι καβαλιώτης, πόσο μάλλον αν είναι πρόσφυγας. Πιστεύω ότι λόγω της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει στον δήμο θα υπάρχουν αντιδράσεις εκ μέρους των δημοτών. Ούτε ρατσιστές είναι οι καβαλιώτες, ούτε τίποτα. Ο λόγος είναι τι θα γίνει αν κλείσει η «στρόφιγγα» από πάνω και δεν μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν», σημείωσε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Καβάλας.

«Η Καβάλα μπαίνει κάθε φορά στο «παιχνίδι», λόγω του λιμανιού της»

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν τις αρκούν οι διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού, η Δήμητρα Τσανάκα απάντησε: «Όσο ο σχεδιασμός είναι να περνούν και να φεύγουν από την περιοχή μας, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Αλλά το πρόβλημα θα υπάρξει όταν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και δεν μπορέσουν να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι που για να επιβιώσουν θα πρέπει να εργαστούν. Η Καβάλα μπαίνει κάθε φορά στο «παιχνίδι» λόγω του λιμανιού της. Αυτός είναι ο λόγος, όπως η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος. Είμαστε πάνω στο μονοπάτι των προσφύγων. Δεν αρκούν οι διαψεύσεις, εγώ δεν ησυχάζω. Προτιμώ να πιστεύω αυτά που είπε ο περιφερειάρχης, ότι δεν θα αφήσει την περιφέρεια να γίνει άσυλο προσφύγων. Υπάρχουν ήδη καταυλισμοί για πρόσφυγες μέσα στην περιφέρεια, μακάρι να είχαν κάνει κι άλλες περιφέρειες τέτοιου είδους άσυλα και τότε θα βλέπαμε τα πράγματα διαφορετικά».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θα έχουν φέτος ναυαγοσώστες οι παραλίες του δήμου Παγγαίου

Χρήστος Μποσμπότης: Είναι δύσκολη υπόθεση η εξεύρεσή τους Στη φάση...

Ποδοχώρι: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο μαντρί της / Ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια

Νεκρή μέσα στο μαντρί της στο Ποδοχώρι Παγγαίου, βρέθηκε...

«Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο επιχειρηματίας Γιώργος Γάτος

«Έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών...

Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τις ψευδείς κατηγορίες μεταξύ των χωρισμένων γονιών

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Αν είστε χωρισμένος πατέρας...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...