Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Δήμητρα Τσανάκα: «Ο δήμος Καβάλας δεν έχει τις υποδομές να δεχθεί στον αστικό ιστό, ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό προσφύγων»

Ημέρα:

Την ανησυχία της, σχετικά με όσα γράφτηκαν το σαββατοκύριακο στον Τύπο, αναφορικά με την δημιουργία δώδεκα κέντρων υποδοχής προσφύγων – μεταναστών, μεταξύ αυτών και στην Καβάλα, εξέφρασε με δηλώσεις της στον «Ενήμερο» η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, παρά το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», προχώρησε σε διάψευση του δημοσιεύματος.

«Λυπάμαι, εγώ δεν είπα αυτά που έγραψε η «Αγορά», αν αναφέρεστε στα μέρη που λέει. Δεν είναι δικά μου λόγια», είπε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος ωστόσο επιβεβαίωσε ότι θα δημιουργηθούν τα hotspots στα πέντε νησιά.

«Θα καλύψουμε 10.000 θέσεις φιλοξενίας στην Αττική και 10.000 θέσεις στη βόρεια Ελλάδα. Όταν λέω Αττική εννοώ νότια Ελλάδα. Έχουμε άλλη μια υποχρέωση για άλλες 20.000 θέσεις επιδοτούμενου ενοικίου που είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Αυτό αντικατέστησε το camp των 60.000 θέσεων που ήθελαν να φτιάξουν. Και τα hotspots από μόνα τους είναι 6.000 θέσεις και έχουμε άλλες 3.000 με 4.000 θέσεις σε υπάρχουσες δομές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.

«Ο δήμος Καβάλας δεν έχει τις υποδομές να δεχθεί στον αστικό ιστό, ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό προσφύγων»

«Βεβαίως και ανησυχώ, διότι δεν συνηθίζει η κεντρική διοίκηση να παίρνει την γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι όμως ένα πολύ σημαντικό θέμα. Εξήγησα σε κάθε περίπτωση και με κάθε τόνο ότι ο δήμος Καβάλας δεν έχει τις υποδομές για να δεχθεί μέσα στον αστικό ιστό, ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Φυσικά για λόγους ανθρωπιστικούς θα βλέπαμε διαφορετικά το πράγμα, ίσως για κάποια παιδιά, αλλά εάν έρθουν 1.000 πρόσφυγες για παράδειγμα και εγκατασταθούν στην πόλη της Καβάλας, πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Δεν πρέπει να δουλέψουν; Αυτό είναι το σημαντικό και το μεγάλο πρόβλημα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρει κανείς δουλειά στον δήμο Καβάλας, ούτε καν αν είναι καβαλιώτης, πόσο μάλλον αν είναι πρόσφυγας. Πιστεύω ότι λόγω της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει στον δήμο θα υπάρχουν αντιδράσεις εκ μέρους των δημοτών. Ούτε ρατσιστές είναι οι καβαλιώτες, ούτε τίποτα. Ο λόγος είναι τι θα γίνει αν κλείσει η «στρόφιγγα» από πάνω και δεν μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν», σημείωσε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Καβάλας.

«Η Καβάλα μπαίνει κάθε φορά στο «παιχνίδι», λόγω του λιμανιού της»

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν τις αρκούν οι διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού, η Δήμητρα Τσανάκα απάντησε: «Όσο ο σχεδιασμός είναι να περνούν και να φεύγουν από την περιοχή μας, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Αλλά το πρόβλημα θα υπάρξει όταν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και δεν μπορέσουν να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι που για να επιβιώσουν θα πρέπει να εργαστούν. Η Καβάλα μπαίνει κάθε φορά στο «παιχνίδι» λόγω του λιμανιού της. Αυτός είναι ο λόγος, όπως η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος. Είμαστε πάνω στο μονοπάτι των προσφύγων. Δεν αρκούν οι διαψεύσεις, εγώ δεν ησυχάζω. Προτιμώ να πιστεύω αυτά που είπε ο περιφερειάρχης, ότι δεν θα αφήσει την περιφέρεια να γίνει άσυλο προσφύγων. Υπάρχουν ήδη καταυλισμοί για πρόσφυγες μέσα στην περιφέρεια, μακάρι να είχαν κάνει κι άλλες περιφέρειες τέτοιου είδους άσυλα και τότε θα βλέπαμε τα πράγματα διαφορετικά».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...