Το ΕΣΥ… νοσεί λόγω έλλειψης προσωπικού

Ημέρα:

Σύσκεψη των Ενώσεων Γιατρών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

«Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας…νοσεί! Αυτή είναι η πραγματικότητα με όλη τη σημασία της λέξης».

Τα παραπάνω τόνισε, στο πλαίσιο δηλώσεών του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Καβάλας, Γιώργος Τεπελόπουλος, μ’ αφορμή την ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης (15/11) στο Γ.Ν.Κ., με τη συμμετοχή όλων των Ενώσεων Γιατρών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

«Στόχος να βρεθούμε όλοι στο ίδιο τραπέζι, να ανταλλάξουμε απόψεις, να συγκεντρώσουμε όλα τα προβλήματα και να αποφασίσουμε κοινές δράσεις…»

«Πρόκειται για μία κοινή πρωτοβουλία, ώστε να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση των προεδρείων των Ενώσεων Γιατρών Ε.Σ.Υ. της Π.Α.Μ.Θ., με στόχο να βρεθούμε όλοι στο ίδιο τραπέζι, να ανταλλάξουμε απόψεις, να συγκεντρώσουμε όλα τα προβλήματα και να αποφασίσουμε κοινές δράσεις. Τα προβλήματα είναι τα ίδια για όλους μας και θα πρέπει να συνασπιστούμε για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης (15/11) στα γραφεία της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ., στο Νοσοκομείο της Καβάλας και θα παραστούν τα μέλη των προεδρείων των Ενώσεων Γιατρών Ε.Σ.Υ. από την Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και φυσικά από την Καβάλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τεπελόπουλος.

«Κυρίαρχο πρόβλημα είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού και η δυσκολία στη λειτουργία των Νοσοκομείων λόγω της έλλειψης αυτής…»

Μιλώντας στη συνέχεια για τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ., επισήμανε: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πάγια. Κυρίαρχο είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού και η δυσκολία στη λειτουργία των Νοσοκομείων λόγω της έλλειψης αυτής, είναι επίσης μισθολογικά θέματα, είναι η υπερεφημέρευση, όπως και οι μετακινήσεις γιατρών, ένα πολύ σημαντικό θέμα ιδιαίτερα για το Νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο στέλνει γιατρούς σε όμορα Νοσοκομεία». 

«Για την εποχή που διανύουμε η προσέλευση στο Γ.Ν.Κ. είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι ένα δείγμα ότι όλο το σύστημα της υγείας …νοσεί»

Ερωτηθείς αναφορικά με την εικόνα που υπάρχει σε σχέση με την προσέλευση των πολιτών στο Γ.Ν.Κ. την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Τεπελόπουλος απάντησε: «Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι και την τρομακτική προσέλευση που είχαμε, η οποία ήταν πρωτόγνωρη, αυτήν δεν την έχουμε, ωστόσο για την εποχή που διανύουμε η προσέλευση στο Γ.Ν.Κ. είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι ένα δείγμα ότι όλο το σύστημα της υγείας …νοσεί, όπως και η Πρωτοβάθμια, αφού δεν μπορεί να στηρίξει ή δεν τη βοηθούν να στηρίξει τις ανάγκες του πληθυσμού. Οπότε το Νοσοκομείο μας είναι «δια πάσαν νόσον» όπως λέμε πλέον. Υπάρχει μεγάλη προσέλευση και ως εκ τούτου υπάρχουν καθυστερήσεις. Αυτές είναι απόρροια βέβαια του ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να καλύψει τόσο πολύ μεγάλο πληθυσμό. Όλα αυτά είναι μία αλυσίδα». 

Στη σύσκεψη θα τεθεί και το θέμα των επιθέσεων στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό – «Δεν είναι δυνατόν τα Νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι τους να μετατρέπονται σε σάκο του μποξ από «αγανακτισμένους» ασθενείς ή συνοδούς ασθενών…» Ο Γιώργος Τεπελόπουλος αναφέρθηκε τέλος και στο φαινόμενο των επιθέσεων που δέχεται πολλές φορές το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τονίζοντας σχετικά: «Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που επίσης θα τεθεί στη σύσκεψη της Τετάρτης (15/11). Δεν είναι δυνατόν τα Νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι τους να μετατρέπονται σε σάκο του μποξ από «αγανακτισμένους» ασθενείς ή συνοδούς ασθενών. Φυσικά αν θέλουν να διαμαρτυρηθούν υπάρχουν όλες οι διαδικασίες, υπάρχουν θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου όπου μπορούν να προσέλθουν για να διαμαρτυρηθούν, αλλά σε καμία περίπτωση η λεκτική και η σωματική βία δεν μπορεί να συνεχιστεί σε βάρος μας. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και το θέμα θα συζητηθεί και θα προωθηθεί και σε επίπεδο υπουργείου Υγείας πλέον, ζητώντας λύση. Και ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε ότι έχει κάποια πρόθεση να αυστηροποιήσει το πλαίσιο και πιστεύουμε ότι θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ ΘΩΜΑΣ Δημ. ΧΙΖΑΡΗΣ

(μέσα από τα μάτια του ανηψιού του Δημητρίου Χαρ....

Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Καβάλας

Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Καβάλας έχει...

Πολιτιστικός Σύλλογος Κηπούπολης-Καλαμίτσας: «Η γειτονιά των Ξωτικών και ο Άγιος Βασίλης»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κηπούπολης-Καλαμίτσας είναι στην ευχάριστη θέση να...

Πανηγυρίζει ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου στην Καβάλα

Το πρόγραμμα των ιερών Ακολουθιών της εορτής του αγίου...

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο θέατρο «Αμαλία» Θεσσαλονίκης

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Ο Ρομπέρτο Ατάϋντε γεννήθηκε το...

Καβάλα: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε τροχαίο

Την 2-12-2023 και ώρα 21.45΄, στην επαρχιακή οδό  Κεραμωτής...

Η αγορά της Καβάλας βάζει τα γιορτινά της

Γιάννης Τσίρλης: Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου το «Pre Christmas...