Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Από τα νηπιαγωγεία ξεκινάνε φέτος τα τεστ μαντού

Ημέρα:

spot_img

Αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα το πρόγραμμα του αντιφυματικού αγώνα για τα σχολεία της Π.Ε. Καβάλας. Το πρόγραμμα από φέτος, μετά από απόφαση του υπουργείου Υγείας, θα ξεκινήσει από τα νηπιαγωγεία, όπου και θα γίνεται το τεστ της φυματίνης (μαντού) κι όχι στην πρώτη δημοτικού, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

«Η αλλαγή που έχουμε φέτος είναι ότι πλέον τα παιδιά στην πλειονότητά τους εξαιρούνται από το αντιφυματικό εμβόλιο, αυτό που όλοι από πολύ παλιά γνωρίζαμε με το σημάδι στο μπράτσο ή στο πόδι. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές στις οποίες η φυματίωση είναι σε χαμηλά επίπεδα. Το υπουργείο όμως επισημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή σε ομάδες όπως πρόσφυγες, αθίγγανοι και παιδιά που ζουν σε κακές συνθήκες. Εκεί θα συνεχίσει να γίνεται το εμβόλιο», δήλωσε την Τετάρτη (19/4) στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Πρόβλημα με τις ελλείψεις παιδικών εμβολίων – Πιθανό να βγουν και πάλι στην επιφάνεια νοσήματα που είχαμε ξεχάσει

«Αυτό που κάναμε ως χώρα είναι να πάρουμε δεδομένα για να δούμε αν όντως οι δείκτες φυματίνης θα είναι χαμηλά. Ήδη τα Κέντρα Υγείας και το νοσοκομείο Καβάλας, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Υγείας, ξεκινάνε από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι τέλος της σχολικής χρονιάς, το τεστ μαντού στα νηπιαγωγεία, θα συλλέξουμε τα δεδομένα, θα τα στείλουμε στο υπουργείο και θα δούμε πως θα πάμε του χρόνου», συμπλήρωσε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς σχετικά με το επίπεδο εμβολιασμού του παιδικού πληθυσμού κι αν προκύπτουν ζητήματα επί του θέματος λόγω της οικονομικής κρίσης, ο Χρήστος Παπαδόπουλος απάντησε: «Υπάρχουν ελλείψεις εμβολίων κι αυτό είναι γνωστό. Δυσκολευόμαστε να βρούμε παιδιατρικά εμβόλια σε ορισμένες παθήσεις, όπως για την Ηπατίτιδα Α. Ένα δεύτερο που παρατηρείται είναι ότι όντως οι κακές συνθήκες υγιεινής, λόγω της κρίσης και της ανέχειας, οδηγούν σε εξάρσεις κάποιων νοσημάτων, όπως ψώρα. Μέχρι στιγμής είμαστε σε καλό επίπεδο υγειονομικά κι ελπίζω η κρίση να μην επηρεάσει τη δημόσια υγεία. Το ελπίζω, αλλά φοβάμαι ότι θα την επηρεάσει στο τέλος και σε μακροχρόνια βάση. Πέρα από τις ελλείψεις εμβολίων ίσως βγουν στην επιφάνεια πάλι νοσήματα όπως η φυματίωση, γενικότερα νοσήματα που είχαμε ξεχάσει. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε. Μέχρι στιγμής το προσπαθούμε και το καταφέρνουμε κι ελπίζουμε να το κρατήσουμε. Η κρίση επηρεάζει τη δημόσια υγεία. Σε ποιο βαθμό όμως θα φανεί».

Παρακινδυνευμένο να συνδεθούν οι αυτοκτονίες με την οικονομική κρίση

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, ρωτήθηκε τέλος σχετικά με το θέμα της ψυχικής υγείας, μετά και το πρόσφατο περιστατικό αυτοκτονίας που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία την Τρίτη (18/4).

«Είναι παρακινδυνευμένο να συνδέσουμε τις αυτοκτονίες με την οικονομική κρίση. Το ακούμε πολλές φορές, υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε αβασάνιστα και να λέμε ότι έχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι αυτοκτονίες λόγω της κρίσης. Το θέμα της ψυχικής υγείας είναι πολύ σοβαρό. Στην Ελλάδα υπάρχει προγραμματισμός και σχέδια για την ψυχική υγεία, όμως οι ελλείψεις προσωπικού τα δυσκολεύουν. Αυτά τα σχέδια είναι συνάρτηση οικονομικών πόρων. Οποιοδήποτε σχέδιο προληπτικό περνάει μέσα από οικονομικούς πόρους. Τα πράγματα είναι όντως δύσκολα», ανέφερε στην απάντησή του ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σωτήρης Λαζαρίδης: Προχωράμε για την επόμενη μέρα όλοι μαζί

«Η προσέλευση στις εκλογές του Τ.Ε.Ε. - Α.Μ. την...

Νέες βραβεύσεις από την Energean σε σχολεία του Δήμου Καβάλας

Στον Σχολικό Μαραθώνιο «Πάμε Ανακύκλωση» Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η...

Κοινή ομιλία υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας με την...

Λ. Παππάς: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές

«Δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους το ευρωπαϊκό διακύβευμα...

Πραγματικές αυξήσεις μισθών διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Στην είσοδο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συγκεντρώθηκαν...

Τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για θέματα του Περιγιαλίου

Για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα μαζί με...

«Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Η εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική»

Παρουσίαση του Ιατρείου Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών Παθήσεων Μία ενδιαφέρουσα ομιλία...

Ερντογάν για Eurovision: Μακριά από αυτό το αίσχος – Προτάσσει ένα άφυλο είδος ως πρότυπο στους νέους

Για την υπογεννητικότητα στην Τουρκία μίλησε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ταγίπ...