Χρήστος Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση στους πολιτιστικούς συλλόγους
«Ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι αυτός που παρασκευάζει τρόφιμα πρέπει να έχει άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, να έχει επιχείρηση τροφίμων και ποτών. Αυτό υπάρχει. Δεν χρειάζεται να λέμε τι απαγορεύεται, αλλά ποιος επιτρέπεται να κάνει κάτι».
Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, αναφορικά με τον ντόρο που δημιουργήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα για την απαγόρευση στους πολιτιστικούς συλλόγους να ψήνουν στα πανηγύρια και στις εκδηλώσεις τους γενικότερα.
«Δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση στους πολιτιστικούς συλλόγους, όπως δεν εξαιρέθηκε κανείς άλλος. Υπάρχει μόνο μία εξαίρεση που αφορά ανθρωπιστικούς λόγους…»
«Από ‘κει και μετά όποιος δεν είναι επιχείρηση τροφίμων και ποτών, δεν μπορεί να παρασκευάζει και να διαθέτει τρόφιμα στο κοινό. Αυτό δεν άλλαξε ποτέ, ίσχυε πάντα. Δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση στους πολιτιστικούς συλλόγους, όπως δεν εξαιρέθηκε κανείς άλλος. Υπάρχει μόνο μία εξαίρεση, γιατί ρωτήσαμε και το υπουργείο για τον ντόρο που δημιουργήθηκε, μας απάντησαν ότι η εξαίρεση αφορά μόνο ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή συσσίτια σε άστεγους, όπως αυτά που κάνει η εκκλησία με τα τραπέζια της αγάπης. Αυτά δεν χρειάζονται άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές που ελέγχονται από την υγειονομική υπηρεσία και μπορούν να λειτουργούν, αλλά είναι μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις συσσιτίων για ειδικές ομάδες που είναι κοινωνικά ευαίσθητες», σημείωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Παπαδόπουλος.
«Αυτός που παρασκευάζει τρόφιμα στο ύπαιθρο πρέπει να έχει κάποιες σχετικές προδιαγραφές και ειδικές άδειες που πρέπει να τηρούνται…»
«Άρα οποιοσδήποτε, όχι μόνο πολιτιστικός σύλλογος, διαθέτει τρόφιμα στο κοινό θα πρέπει να έχει άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από ‘κει και μετά υπάρχουν πολλές λύσεις. Όταν είναι στο ύπαιθρο μια εκδήλωση μιλάμε για υπαίθριο εμπόριο. Εκεί υπάρχουν οργανωμένες αγορές που έχουν άδεια, υπάρχουν επαγγελματίες με κινητά καταστήματα, δηλαδή καντίνες, πάγκοι, catering, υπάρχουν δηλαδή διαφορετικά είδη επιχειρήσεων που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά, δεν συζητάμε για καταστήματα που είναι στα στεγασμένα, που είναι άλλη κατηγορία. Αλλά αυτός που παρασκευάζει τρόφιμα στο ύπαιθρο πρέπει να έχει κάποιες σχετικές προδιαγραφές και ειδικές άδειες που πρέπει να τηρούνται», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.
«Όσο καλό πρόγραμμα αντιμετώπισής των κουνουπιών και να έχεις, η επιτυχία εξαρτάται κυρίως από τον καιρό…»
Στο πλαίσιο των δηλώσεών του ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει και το θέμα της αντιμετώπισης των κουνουπιών στην Π.Ε. Καβάλας και ανέφερε σχετικά: «Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη των κουνουπιών είναι ο καιρός. Όσο καλό πρόγραμμα αντιμετώπισής τους να έχεις, η επιτυχία εξαρτάται κυρίως από τον καιρό. Όταν έχεις συνέχεια, όπως αυτήν την περίοδο, βροχές, την επόμενη μέρα ζέστη, μετά πάλι βροχές κ.ο.κ., αυτές είναι οι καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης των κουνουπιών. Τα κουνούπια για να αναπτυχθούν θέλουν υγρασία και ζέστη. Από τη μεριά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η Περιφέρεια κάνει ό,τι μπορεί, έχει το πρόγραμμα αντιμετώπισης, αλλά πρέπει να μας βοηθήσει και ο καιρός. Από ‘κει και μετά τα μέτρα προστασίας τα γνωρίζουμε όλοι. Ξέρουμε πώς πρέπει να προστατευτούμε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών».