spot_img

Τελευταία Θέματα

spot_img

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Ένας στους τρεις έχει πίεση και πολλοί δεν το γνωρίζουν

«Η 17η Μαΐου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα υπέρτασης και με αφορμή αυτή την ημέρα ομάδα γιατρών του Γ.Ν.Κ., κινητοποιούμαστε μετρώντας την αρτηριακή πίεση των συμπολιτών μας σε διάφορους χώρους εντός κι εκτός Καβάλας, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουμε σχετικά τους συμπολίτες μας».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, αναφορικά με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν και φέτος κατά της υπέρτασης.

Ένας στους τρεις έχει πίεση, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι δεν το γνωρίζει

«Η αρτηριακή πίεση είναι μία πάθηση που αφορά περίπου 3 με 3,5 εκατομμύρια Έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις έχει πίεση, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι δεν το γνωρίζει. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι από αυτούς που ξέρουν ότι έχουν πίεση λαμβάνουν αγωγή, αλλά δεν επιτυγχάνουν τις τιμές – στόχους. Αυτές είναι να έχουμε μία πίεση κάτω από 140 και κάτω από 90. Καλύτερες πιέσεις είναι όταν έχουμε κοντά στο 130 με 80, μία πίεση που η καρδιά δεν κουράζεται και την οποία πρέπει να στοχεύουμε σχεδόν σε όλες τις ηλικίες. Από την άλλη πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η αρτηριακή πίεση, η υπέρταση όπως λέμε, είναι ένας παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου. Τα αυξημένα λιπίδια, η αυξημένη χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, ακόμη και η προδιαβητική κατάσταση και το κάπνισμα, όλα αυτά επιδρούν σε ένα όργανο του οργανισμού που λέγεται ενδοθήλιο και ξεκινάει η χρόνια καταστροφική διαδικασία της αθηρωμάτησης που οδηγεί στο έμφραγμα, στο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κλπ», ανέφερε σχετικά ο κ. Κροκίδης.

Παγκόσμιο πρόγραμμα που λέγεται «Μάιος Μήνας Μετρήσεων»

«Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει ορίσει την 17η Μαϊου ως παγκόσμια ημέρα υπέρτασης και τον μήνα Μάιο ως έναν μήνα ευαισθητοποίησης για την υπέρταση. Εμείς συμμετέχουμε κάθε χρόνο σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που λέγεται «Μάιος Μήνας Μετρήσεων» και στο πλαίσιο αυτό μετράμε πιέσεις σε διάφορους χώρους, όχι σε ασθενείς αλλά σε ανθρώπους που συναντάμε σε ΚΑΠΗ, σε δημόσιες υπηρεσίες, ενδεχομένως και στο νοσοκομείο αλλά όχι σε ασθενείς, αλλά σ’ εργαζόμενους και επισκέπτες σε πιο «ανυποψίαστους» ας το πούμε πολίτες για να δούμε ποια είναι η πίεσή τους. Παράλληλα, τους ενημερώνουμε σχετικά για τους τρεις πυλώνες αντιμετώπισης της υπέρτασης. Επίσης διανέμουμε ενημερωτικά έντυπα, όπως και το τετρασέλιδο με τίτλο: «Αρτηριακή υπέρταση, ο σιωπηλός δολοφόνος». Δίνουμε κι ένα έντυπο όπως αυτό της παρακολούθησης της πίεσης, γιατί όταν πηγαίνουμε στον γιατρό μας και είμαστε υπερτασικοί, πρέπει να καταγράφουμε τις τελευταίες 7 ημέρες την πίεσή μας πρωί και βράδυ και τις σφύξεις, να τις δώσουμε στον γιατρό μας κι αυτός θα κρίνει εάν είμαστε καλά ρυθμισμένοι ή χρειάζεται μία τροποποίηση στην αγωγή μας», πρόσθεσε στη συνέχεια ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Κ. 

Πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι ως πολίτες και ως ασθενείς

«Ο καλά ενημερωμένος πολίτης – ασθενής είναι αυτός που πρέπει να έχουμε το 2026. Πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι ως πολίτες και ως ασθενείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, προκειμένου να συνεργαστούμε καλά με τον θεράποντα ιατρό μας. Γιατρός και ασθενής χαράσσουν μαζί την πορεία της αντιμετώπισης της νόσου κι αυτό ακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια και θα το κάνουμε και τις επόμενες ημέρες, αλλά και τον Ιούνιο, όχι μόνο στο νοσοκομείο, αλλά και έξω από αυτό, όχι μόνο μέσα στην Καβάλα, αλλά θα βγούμε και εκτός», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο Ξενοφών Κροκίδης.