Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
spot_img

«Εμφύλιος» στο Νοσοκομείο Καβάλας για την λειτουργία του ΤΕΠ

Ημέρα:

Διαφωνούμε με την επιλογή των ασθενών από γιατρούς, λέει η ΕΓΕΣΥΚ / Μας ζητούν να παρανομήσουμε, απαντά η Διοίκηση / Ακατανόητο το περιεχόμενο του δελτίου τύπου της ΕΓΕΣΥΚ, λέει το Σωματείο Εργαζομένων

Το Δ.Σ της ΕΓΕΣΥΚ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας να αλλάξει ξαφνικά και χωρίς διάλογο τον τρόπο λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών εν μέσω καλοκαιριού την ώρα μάλιστα που κορυφώνεται η τουριστική κίνηση και η προσέλευση ασθενών στο ΤΕΠ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Συγκεκριμένα η Διοίκηση αποφάσισε ξαφνικά να εμπλέξει τους γιατρούς του Τμήματος στη διαλογή των περιστατικών δηλαδή στην υποδοχή στην είσοδο του ΤΕΠ του ασθενούς, λήψη σύντομου ιστορικού για την αναγνώριση της βαρύτητας και παραπομπή του στον αντίστοιχο γιατρό προς εξέταση. Σημειώνουμε πως η αντίστοιχη διαδικασία πραγματοποιούνταν από τους Νοσηλευτές του Τμήματος τόσο τα τελευταία πέντε χρόνια λειτουργίας του ΤΕΠ με τη σημερινή του μορφή όπως και τα πολλά προηγούμενα χρόνια.

Η απόφαση είναι νομότυπη όμως στερείται λογικής. Γιατί ποια η λογική να αποκλείεις από τα ιατρικά τους καθήκοντα τους έμπειρους Ειδικούς γιατρούς τους Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών; Περισσεύουν τόσο πολύ οι Ειδικοί γιατροί του υποστελεχωμένου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών που αποφασίσατε ξαφνικά να τους απενεργοποιήσετε ιατρικά την ώρα που η παρουσία τους στα Επείγοντα, με τις προσελεύσεις ρεκόρ, να είναι πιο απαραίτητη από ποτέ;  Περισσεύουν τόσο πολύ οι γιατροί από τα υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου οι οποίοι με την απόφασή σας θα επωμιστούν ακόμη μεγαλύτερο βάρος καθώς υποχρεώνονται ήδη να καλύψουν το κενό που εσείς δημιουργήσατε στα Επείγοντα; Αντιλαμβάνεστε ότι  η απουσία των   γιατρών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών από την εξέταση και διαχείριση των ασθενών  θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες αναμονές και δυσλειτουργία στα Επείγοντα;

Επίσης καλούμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας να μας εξηγήσει για ποιο λόγο δεν ξεκαθάρισε ΡΗΤΑ τον τρόπο διαλογής εδώ και δέκα μέρες, αφήνοντας καθημερινά  το μοναδικό εφημερεύοντα γιατρό του Τμήματος Επειγόντων να πραγματοποιεί τη διαλογή ασταμάτητα ΜΟΝΟΣ για 15 και 18 ώρες πέρα από κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής και αξιοπρέπειας. Πρόκειται για κάποια νέου είδους τιμωρία ή για κάποια νέα μέθοδο που θα μειώσει τις αναμονές στα ΤΕΠ και θα βελτιώσει τις παροχές υγείας στο Νοσοκομείο Καβάλας;

Καλούμε τη Διοίκηση να αλλάξει άμεσα την απόφασή της, να επαναφέρει την κατάσταση όπως ακριβώς λειτουργούσε τόσα χρόνια, να επιτρέψει στους Ειδικούς γιατρούς των Επειγόντων να ασκήσουν αποκλειστικά και μόνο τα ιατρικά τους καθήκοντα απαλλάσσοντάς τους ΠΛΗΡΩΣ  από τη διαλογή.

Τέλος εάν το πρόβλημα για να επανέλθει η διαλογή  στους Νοσηλευτές του τμήματος είναι η υποστελέχωση του νοσηλευτικού προσωπικού, που εξακολουθεί να αποτελεί  μια θλιβερή πραγματικότητα στο Νοσοκομείο μας παρά την απόσπαση 15 νοσηλευτών σε αυτό την τελευταία εβδομάδα, τότε προτείνουμε στη Διοίκηση να αποκαταστήσει άμεσα τον αριθμό των νοσηλευτών του ΤΕΠ τον οποίο μείωσε την παραμονή  της απόφασης της, για να επικαλεστεί την υποστελέχωσή  του στη συνέχεια.

     Ο Πρόεδρος                                                            Η Γραμματέας

Τεπελόπουλος Γιώργος                                                Βέλκου Ζωγραφιά

Η απάντηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου

Υπενθυμίζουμε την υπουργική απόφαση αρ. Υ4δ/Γ.Π.οικ. 22869/2012 (ΦΕΚ 874/Β/20-3-2012) περί οργάνωσης, τρόπου λειτουργίας και στελέχωσης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., όπως ισχύει, σύμφωνα με την οποία στον χώρο διαλογής των Τ.Ε.Π υποδέχονται τον ασθενή ειδικευμένοι ιατροί και νοσηλευτές.

Ωστόσο, το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ με το σημερινό δελτίο τύπου φτάνει στο σημείο να καλέσει  την Διοίκηση να απαλλάξει τους ιατρούς ΤΕΠ πλήρως από την διαδικασία της διαλογής και να την αναθέσει αποκλειστικά στους νοσηλευτές, δηλαδή να  παρανομήσει! Ο θεσμικός μας ρόλος δεν μας επιτρέπει να ακολουθήσουμε την ΕΓΕΣΥΚ στον ολισθηρό δρόμο που έχει επιλέξει. Ωστόσο, χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον της για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο ΤΕΠ και σας διαβεβαιώνουμε ότι η παρούσα Διοίκηση θα συνεχίζει να εργάζεται επ’ ωφελεία της ασφαλούς διαχείρισης της υγείας των ασθενών, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου πάντοτε εντός των πλαισίων του νόμου.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν ΚΑΒΑΛΑΣ

Σωματείο Εργαζομένων: Ακατανόητο το περιεχόμενο του δελτίου τύπου της ΕΓΕΣΥΚ

Με έκπληξη και απορία πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο του κειμένου που εξέδωσε η ΕΓΕΣΥΚ και διένειμε ως δελτίο τύπου! Οι νοσηλευτές σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τους γιατρούς σε καμία πράξη ή καθήκον!

Νοσηλευτές και γιατροί αλλά και όλοι οι επιστήμονες, εργάζονται παράλληλα με διακριτούς ρόλους και καθήκοντα που με σαφήνεια προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, με ένα και μοναδικό στόχο: την άμεση, έγκυρη και έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών που προσέρχονται ή προσκομίζονται στις δομές υγείας και την ποιοτικότερη παροχή ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία!

Είναι πραγματικά ακατανόητο το περιεχόμενο του δελτίου τύπου που εξέδωσε η ΕΓΕΣΥΚ… Η διαλογή περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δηλαδή η αξιολόγηση των περιστατικών και η ιεράρχηση στην αντιμετώπιση των ασθενών με βάση την βαρύτητα των περιστατικών αποτελεί αποκλειστικά ιατρικό καθήκον και είναι πραγματικά άξιο απορίας να διαμαρτύρονται οι γιατροί του νοσοκομείου μας για μία απόφαση που αποκαθιστά την νομιμότητα στην λειτουργία του νοσοκομείου και στην περίθαλψη των ασθενών!

Η διαλογή περιστατικών στα ΤΕΠ είναι ένα κυρίαρχο ιατρικό καθήκον που θα έπρεπε να επιδιώκουν να εκτελούν οι γιατροί και όχι να το αποποιούνται ή να αισθάνονται υποτιμητικά όταν το ασκούν ακριβώς γιατί θα μειωθούν οι ώρες αναμονής των ασθενών και έτσι συμβάλουν ακόμα περισσότερο στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας.

Τέλος είναι το λιγότερο αντιδεοντολογική η αναφορά στην δίμηνη μετακίνηση 15 νοσηλευτών από τα Κ.Υ του νομού στο νοσοκομείο… οι φίλοι και άξιοι συνεργάτες γιατροί της ΕΓΕΣΥΚ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως η έλλειψη του νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο Καβάλας ξεπερνά το 50% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου, γνωρίζουν πως στο κάθε έναν νοσηλευτή-τρια του νοσοκομείου οφείλονται εκατοντάδες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας, γνωρίζουν πως οι νοσηλευτές έχουν ξεπεράσει και τα ανθρώπινα όρια αντοχής και θα έπρεπε να γνωρίζουν πως η δίμηνη μετακίνηση 15 νοσηλευτών δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω στο κυρίαρχο πρόβλημα του νοσοκομείου της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού παρά μόνο, ίσως, σε κάποιους νοσηλευτές μας να δοθεί η δυνατότητα να κάνουν χρήση κάποιων παραπάνω ημερών κανονικής άδειας από αυτές των τριών ετών που τους οφείλει η υπηρεσία…

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΕΤΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ                  ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τρία drones θα επιτηρούν Δάση της Περιφέρειας ΑΜΘ

Χριστόδουλος Τοψίδης: «Προτεραιότητα μας, ο εξοπλισμός της υπηρεσίας Πολιτικής...

Καβάλα: Αλιευτικό σκάφος συγκρούστηκε με τουριστικό

Τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή...

Ο Γιώργος Πριονίδης στο νέο Δ.Σ. της ΕΠΟ

Από την ΕΠΣΚ εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:Αποτελεί ιδιαίτερα...

Αναβάλλεται η συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στα Κάστρα της Περάμου

Από τον δήμο Παγγαίου ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Λόγω δυσεπίλυτων προβλημάτων...

Παράλληλες δράσεις Cosmopolis Festival 2024 – CosmoKid

Παράλληλες δράσεις Cosmopolis Festival 2024 - CosmoKids Όπως κάθε...

Συνεργασία του Δημάρχου Καβάλας με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης ΑΜΘ

Συνάντηση συνεργασίας, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, είχε...

28 νέοι εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής της Π.Ε. Καβάλας

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook,...

Τίμησαν την μνήμη του ήρωα Δημήτρη Τσαμκιράνη

Τιμή και δόξα στον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗ. Την...