Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Όμικρον»: Η σταθερότητα είναι το καλό της υπόθεσης

Ημέρα:

spot_img

Η σταδιακή επιστροφή σε κλειστούς χώρους, καθώς επίσης και το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της πανδημίας, η οποία βρίσκεται σε διαρκή αποκλιμάκωση, όπως εκτίμησε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Η πολύμηνη παραμονή της «Όμικρον» δείχνει μια σταθερότητα κι αυτό είναι το καλό της υπόθεσης. Όσο υπάρχουν μεταλλάξεις που δημιουργούν ανοσία στον πληθυσμό τα πράγματα είναι καλύτερα. Μόνο αν προκύψει κάτι νέο μπορεί να έχουμε νέα κύματα και πανδημικές εξάρσεις», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Η γενική εικόνα είναι αυτή της αποκλιμάκωσης. Έχουμε την μετάλλαξη «Όμικρον» που στην ουσία την έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και γι’ αυτό εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε κάποια ιδιαίτερη έξαρση…»

 Ερωτηθείς σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή μας το τελευταίο διάστημα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε.Κ. απάντησε: «Υπάρχουν περιοχές με λιγότερα κρούσματα ανά ημέρα και άλλες με περισσότερα από την Π.Ε. Καβάλας. Η γενική εικόνα πάντως είναι αυτή της αποκλιμάκωσης. Έχουμε την μετάλλαξη «Όμικρον» που στην ουσία την έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και γι’ αυτό εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε κάποια ιδιαίτερη έξαρση, ακόμη κι αν μπούμε στους κλειστούς χώρους ή όταν ανοίξουν τα σχολεία. Βέβαια οπωσδήποτε θα υπάρξει κάποια επιβάρυνση, αλλά δεν θα έχουμε κάτι το τρομερό. Αν αλλάξει πάντως κάτι σε σχέση με μια νέα μετάλλαξη μελλοντικά αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

«Τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν στην κανονικότητα τους όσο το δυνατό. Θα πρέπει να έχουμε πρωτόκολλα με τέτοια ευελιξία, ώστε να παρεμβαίνουμε ανάλογα όταν αλλάζει η κατάσταση…»

 Ειδικότερα για το άνοιγμα το σχολείων και το πρώτο κουδούνι που θα χτυπήσει στις 12 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε: «Δεν έχω διαβάσει αναλυτικά τα πρωτόκολλα, όμως πρέπει να τα δούμε, ώστε να ξέρουμε τι προβλέπουν και σε ποιες περιπτώσεις. Το γενικό νόημα είναι ότι τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν στην κανονικότητα τους όσο το δυνατό. Θα πρέπει να έχουμε πρωτόκολλα με τέτοια ευελιξία, ώστε να παρεμβαίνουμε ανάλογα όταν αλλάζει η κατάσταση. Πάντως το φετινό φθινόπωρο δεν θα έχει σχέση σίγουρα με τα δυο προηγούμενα. Τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Αυτό είναι κυρίως «δουλειά» του ίδιου του ιού κι όχι δική μας. Η καλή εικόνα οφείλεται στον ιό κι όχι σε εμάς. Γι’ αυτό λέω ελπίζω τα πράγματα να μην αλλάξουν από την πλευρά του ιού».

«Η φύση λέει ότι ένας ιός για να παραμένει  πρέπει να αναπροσαρμόζεται και να πηγαίνει προς το ηπιότερο…»

Για το αν υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποια μετάλλαξη χειρότερη από τις υπάρχουσες ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Η φύση λέει ότι ένας ιός για να παραμένει  πρέπει να αναπροσαρμόζεται και να πηγαίνει προς το ηπιότερο. Αυτό είναι κανόνας της ιολογίας. Ο κορωνοϊός υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Αυτοί οι κορωνοϊοί που είχαν μεγάλη θνητότητα, όπως ο SARS και ο MERS, δεν επικράτησαν ευτυχώς. Ο COVID επικράτησε μεν με μικρή θνητότητα, ωστόσο με εκατομμύρια θανάτους λόγω της μεταδοτικότητας του. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον».

Η απουσία της γρίπης και η έλλειψη ανοσίας τα δύο προηγούμενα χρόνια «ευθύνονται» για την επανεμφάνιση της φέτος και μάλιστα πολύ νωρίς

 Ερωτηθείς αναφορικά με το κατά πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για την πρόωρη επανεμφάνιση του ιού της γρίπης, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Όταν δεν έχεις γρίπη για δυο χρόνια ουσιαστικά λόγω των μέτρων, αυτό σημαίνει ότι πέφτει και η ανοσία του πληθυσμού. Γι’ αυτό και έχουμε πιο νωρίς την επανεμφάνισή της και πιο δριμεία. Γρίπη είχαμε και θα έχουμε πάντα, γι’ αυτό όσοι κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει, ειδικά φέτος, να το κάνουν γιατί αναμένεται μεγαλύτερη εξάπλωση. Η πανδημία ήταν ένα καλό μάθημα που θα πρέπει να εφαρμόσουμε και για τη γρίπη. Οι μάσκες και οι κανόνες υγιεινής σε έναν κλειστό χώρο περιορίζουν τη μετάδοση των αναπνευστικών ιών. Άρα καλό είναι να φοράμε τις μάσκες μας σε κλειστούς χώρους και φέτος».

«Όσο πιο καλά προσαρμοσμένο είναι ένα εμβόλιο στα επικρατούντα στελέχη, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι. Πάντως ο φετινός χειμώνας φαίνεται πιο διαχειρίσιμος από τους δυο προηγούμενους, με τα δεδομένα που έχουμε όμως αυτή τη στιγμή…»

 Για το ποιοι θα πρέπει να κάνουν τα νέα εμβόλια κατά του COVID ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε: «Είναι θέμα απόφασης των κυβερνήσεων. Τα εμβόλια προστατεύουν και ανανεώνουν την άμυνα του οργανισμού. Το πόσο καλά λειτουργούν εξαρτάται από τα στελέχη που θα επικρατήσουν και που θα είναι προσαρμοσμένα τα εμβόλια. Όσο πιο καλά προσαρμοσμένο είναι ένα εμβόλιο στα επικρατούντα στελέχη, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι. Πάντως ο φετινός χειμώνας φαίνεται πιο διαχειρίσιμος από τους δυο προηγούμενους, με τα δεδομένα που έχουμε όμως αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να διαχειριζόμαστε άμεσα όσα ανακύπτουν. Ούτως ή άλλως αυτό κάναμε από την αρχή της πανδημίας. Δεν είναι μια σταθερή κατάσταση».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...