Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Χρήστος Παπαδόπουλος: Ανοσία με εμβόλια και όχι με νοσήσεις

Ημέρα:

spot_img

«Είμαστε στα τελευταία χιλιόμετρα αυτής της δύσκολης πορείας που μας ταλανίζει εδώ και έναν χρόνο. Το θέμα είναι να χτιστεί η ανοσία με εμβόλια κι όχι με νοσήσεις. Όταν χτίζεται με νοσήσεις θα έχουμε ανθρώπινες απώλειες και μάλιστα αρκετές. Άρα προσέχουμε να μην κολλήσουμε και εμβολιαζόμαστε».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το πιο δύσκολο πλέον είναι να προσπαθήσουμε να τηρήσουμε ατομικά τα απλά μέτρα που μας έχουν προστατέψει έναν χρόνο τώρα, χωρίς τα οποία θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

«Σκοπός είναι να φτάσουμε σε ένα ικανό ποσοστό ανοσίας που θα ανακόψει την πανδημία, η οποία πρέπει να πούμε ότι οδεύει προς το τέλος της…»

«Αν μπορέσουμε και το κάνουμε αυτό, θα κερδίσουμε τον χρόνο που χρειάζεται, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ικανό ποσοστό ανοσίας, το οποίο ήδη δημιουργείται με τους εμβολιασμούς. Σκοπός είναι να φτάσουμε σε ένα ικανό ποσοστό ανοσίας που θα ανακόψει την πανδημία, η οποία πρέπει να πούμε ότι οδεύει προς το τέλος της. Μπορεί να παραμείνει ο ιός με σποραδικά κρούσματα, αλλά δεν θα έχει τη μορφή με την οποία τον γνωρίσαμε όλον αυτόν τον χρόνο. Θα χρειαστούν λίγοι μήνες ακόμη για να δούμε αποτέλεσμα και από τα εμβόλια, ενώ θα βοηθήσει και η καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών».

«Θα πρέπει να τηρούμε μια καλή απόσταση κοντά στα 2 μέτρα και να φοράμε σωστά τη μάσκα, η οποία πρέπει να είναι της προκοπής κι όχι ξεχειλωμένη ή ένα πανί που το βρήκαμε όπου να ‘ναι απλά για να γλιτώνουμε το πρόστιμο…»

Για πολλοστή φορά δε ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε τη σημαντικότητα της τήρησης των αποστάσεων, αλλά και της σωστής χρήσης της μάσκας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το βασικότερο όλων των μέτρων είναι η τήρηση της απόστασης. Δεν είναι κακό να βγαίνει ο κόσμος έξω. Αυτή η κλεισούρα έχει επηρεάσει τους πολίτες οικονομικά και ψυχολογικά. Ακόμη και έξω όμως θα πρέπει να τηρούμε μια καλή απόσταση κοντά στα 2 μέτρα και να φοράμε σωστά τη μάσκα, η οποία πρέπει να είναι της προκοπής κι όχι ξεχειλωμένη ή ένα πανί που το βρήκαμε όπου να ‘ναι απλά για να γλιτώνουμε το πρόστιμο. Σε έναν κλειστό χώρο που δεν αερίζεται καλά μια διπλή μάσκα θα βοηθούσε αρκετά περισσότερο».

«Εκτιμώ ότι μετά το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα – Μέχρι τότε έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη και είναι κρίμα να χαθεί η προσπάθεια που έχουμε κάνει τόσους μήνες» 

Σε ερώτηση για το πότε εκτιμά ότι θα βελτιωθεί η εικόνα της πανδημίας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, απάντησε: «Εγώ εκτιμώ ότι μετά το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Το θέμα είναι ότι μέχρι τότε έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη και είναι κρίμα να χαθεί η προσπάθεια που έχουμε κάνει τόσους μήνες. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ότι αυξάνονται οι θάνατοι από τον ιό. Χάνονται συμπολίτες μας καθημερινά, χάθηκαν ήδη αρκετές χιλιάδες. Είναι κρίμα τώρα που είμαστε στο τέλος να χαθεί η προσπάθεια. Η πανδημία σίγουρα θα πέσει γι’ αυτό θα πρέπει αυτόν τον μήνα να προσέξουμε ιδιαίτερα».

«Η Π.Ε. Καβάλας δεν είναι στο καλύτερο επίπεδο πανελλαδικά όσον αφορά τη διασπορά του ιού, γι’ αυτό και είμαι ανήσυχος αυτό το διάστημα…»

Κληθείς να σχολιάσει την γενικότερη εικόνα της Π.Ε. Καβάλας, όσον αφορά τη δραστηριότητα του ιού, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Όσον αφορά την Π.Ε. Καβάλας έχουμε αρκετά κρούσματα σε νεότερες ηλικίες, αλλά δεν έχουμε τόσες πολλές νοήσεις και βαριές περιπτώσεις, κάτι που όμως μπορεί να αλλάξει το επόμενο διάστημα. Η Π.Ε. Καβάλας δεν είναι στο καλύτερο επίπεδο πανελλαδικά όσον αφορά τη διασπορά του ιού, γι’ αυτό και είμαι ανήσυχος αυτό το διάστημα. Ο ιός έχει εξάρσεις και υφέσεις. Προφανώς θα πέσει κάποια στιγμή, αλλά πως θα γίνει αυτό; Επειδή πάλι αρρώστησαν πολλοί και γέμισε το Νοσοκομείο; Θα πέσει, κανένα πανδημικό κύμα δεν κρατά πολύ, παρά κάποιες εβδομάδες. Το θέμα είναι πως θα πέσει. Αυτό θα γίνει με τήρηση των μέτρων, με υπομονή και κάνοντας τα εμβόλια. Όχι να πέσει γεμίζοντας το Νοσοκομείο».

«Είμαι ικανοποιημένος με τα τεστ που γίνονται – Μακάρι να κάναμε χιλιάδες, αλλά είναι ανέφικτο…»

Σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένος από τον αριθμό των rapid tests που διενεργούνται στην Π.Ε. Καβάλας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, τόνισε: «Είμαι ικανοποιημένος με τα τεστ που γίνονται. Μακάρι να κάναμε χιλιάδες, αλλά είναι ανέφικτο. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ. και στην Π.Ε. Καβάλας γίνονται αρκετά τεστ και σε σχολεία και στον γενικό πληθυσμό, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Βέβαια ποτέ δεν είναι αρκετά. Εγώ θα ήμουν ακόμη πιο ικανοποιημένος αν κάναμε τα τριπλάσια. Όσα περισσότερα κάνεις, τόσο μειώνεις τις περιπτώσεις που ξεφεύγουν, είναι ασυμπτωματικές και είναι φυσικά αρκετές. Το να κάνεις τεστ άρα, ποτέ δεν είναι κακό».

Ύφεση των κρουσμάτων στα σχολεία της Π.Ε. Καβάλας το τελευταίο διάστημα

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με την εικόνα που υπάρχει σήμερα στα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Τις τελευταίες ημέρες παρατηρώ μια ύφεση των κρουσμάτων στα σχολεία κι αυτό είναι καλό. Είχα ταχθεί υπέρ του κλεισίματος των σχολείων, υπό την προϋπόθεση τα παιδιά να κλείνονταν στο σπίτι σε καραντίνα κι όχι να κυκλοφορούν έξω. Δεν έχει νόημα να κλείσουμε τα σχολεία για να πηγαίνουν τα παιδιά δεξιά κι αριστερά. Το κλείσιμο των σχολείων θα πρέπει να είναι ένα κομμάτι ενός γενικότερου πλαισίου περιορισμών της κινητικότητας. Δεν κλείνω σχολεία κι έχω όλα τα άλλα ανοιχτά. Δεν έχει νόημα αυτό. Τώρα έχουμε μια ύφεση, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Εμείς ως Διεύθυνση Υγείας επεμβαίνουμε όταν και όπου χρειάζεται».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμπράττει με τη διεθνούς φήμης...

Το μπλουζάκι του κ. Τσούνη και το EuroPride!

Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο η κυβέρνηση του Κ....

Πολύς κόσμος στο Carnival Shopping party

Εκατοντάδες Καβαλιώτες και επισκέπτες της πόλης ήταν καλεσμένοι στο...

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» του Schmitt Eric-EmmanueL στο «Αυλαία»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ ΛΙΖΑ. Εντάξει: εξέφρασα τη γνώμη...

Πολλά τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ

Κώστας Πανταζής: Δρομολόγια προς την Ξάνθη και από την...

«Λίφτινγκ» στο Βερούλειο μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου

Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου: Το γήπεδο υπερχρησιμοποιείται Για τα θέματα που αφορούν...

Μετά από δύο μήνες πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μετά από δίμηνη ταλαιπωρία, οι δεκάδες εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ...

Την επόμενη εβδομάδα η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Πρόστιμα σε όσους πωλούν φρούτα στους δρόμους και στις...