Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το νοσοκομείο δεν είναι μόνο για τον κορωνοϊό

Ημέρα:

spot_img

Έκκληση στους πολίτες, να μην αμελούν την υγεία τους και να σπεύδουν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα εκτός του κορωνοϊού, απευθύνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο διευθυντής Ε.Σ.Υ. και τέως πρόεδρος του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου, Ξενοφών Κροκίδης.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του, το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας δεν είναι ένα νοσοκομείο για μια και μόνο νόσο, τον κορωνοϊό, αλλά για όλα τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας, πολλά από τα οποία έρχονται στο Γ.Ν.Κ. όταν πλέον είναι αργά!

«Παρά το γεγονός ότι η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στον κορωνοϊό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο μας και άλλα περιστατικά – Τα νοσοκομεία μας δεν είναι νοσοκομεία μιας νόσου…»

«Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, βιώσαμε την σημαντικότητα μείωση προσέλευσης στα νοσοκομεία μας κι αυτό γιατί η πανδημία του κορωνοϊού ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους, υπήρχε φόβος και δυστυχώς πολλά και σοβαρά περιστατικά, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, υποβαθμίζονταν και οι ασθενείς δεν προσέρχονταν παρά μόνο όταν ήταν αργά! Παρά το γεγονός ότι η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στον κορωνοϊό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο μας και άλλα περιστατικά, δηλαδή καρδιολογικά, παθολογικά ή χειρουργικά. Άρα, τα νοσοκομεία μας δεν είναι νοσοκομεία μιας νόσου. Ένας μεγάλος αριθμός κλινών, 160 στο σύνολο, προορίζονται για όσους έχουν τον ιό, αλλά οι υπόλοιπες κλίνες μέχρι τις 400 που έχει το Γ.Ν.Κ. ανήκουν σε άλλα περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Καλώ τους συμπολίτες μας να μην αμελούν την υγεία τους! Να έχουν καλή επαφή με τον ιατρό τους, έστω τηλεφωνικά, καθώς μας βοηθά η τεχνολογία, υπάρχει η άυλη συνταγογράφηση και κανείς δεν μένει χωρίς το φάρμακο του και γενικότερα το σύστημα έχει προσαρμοστεί», επισημαίνει σχετικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Κροκίδης.

«Σίγουρα είναι επιβεβλημένη η παράταση του lockdown κατά μια εβδομάδα τουλάχιστον, μέχρι και τις 14 του μήνα»

 Ερωτηθείς αναφορικά με το αν θεωρεί επιβεβλημένη την παράταση του lockdown, τουλάχιστον μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, ο διευθυντής Ε.Σ.Υ. του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας απάντα: «Σίγουρα είναι επιβεβλημένη η παράταση του lockdown κατά μια εβδομάδα τουλάχιστον, μέχρι και τις 14 του μήνα. Από εκεί και μετά θα πρέπει να γίνει προσεκτική επισκόπηση όλων των δεδομένων, προκειμένου να δούμε τι θα κάνουμε μελλοντικά. Μπορεί αυτή η μέθοδος να είναι το λεγόμενο βλέποντας και κάνοντας, αλλά είναι επιβεβλημένο να λειτουργούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο στη δύσκολη περίοδο που περνάμε».

«Αυτή τη στιγμή τόσο στην Καβάλα, όσο και σε άλλες περιοχές υπάρχει μια κάποια μείωση των εισαγωγών, των νοσηλευομένων, των διασωληνώσεων. Αυτό όμως πρέπει να έχει βάθος χρόνου, να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες…»

Παράλληλα, ο τέως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας ερωτηθείς για την εικόνα που παρουσιάζει στην παρούσα φάση το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας απαντά: «Αυτή τη στιγμή τόσο στην Καβάλα, όσο και σε άλλες περιοχές υπάρχει μια κάποια μείωση των εισαγωγών, των νοσηλευομένων, των διασωληνώσεων. Αυτό όμως πρέπει να έχει βάθος χρόνου, να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες. Ακούσαμε ότι η Π.Ε. Καβάλας ανήκει στις «κόκκινες» περιοχές, άρα μπορεί να βλέπουμε κάπως αισιόδοξα τα δεδομένα, αλλά αυτό το καλό πρόσημο εύκολα μπορεί να γυρίσει από θετικό σε αρνητικό και να έχουμε και πάλι συνθήκες αυξημένων εισαγωγών, διασωληνώσεων, διακομιδές κλπ.».

«Στις μέρες που απομένουν πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες, να μη μετακινούμαστε άσκοπα και να τηρούμε τα μέτρα απαρέγκλιτα. Από μόνο του το lockdown δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Πρέπει να συμπληρώνεται με την πιστή εφαρμογή και των άλλων μέτρων»

Για το αν «βλέπει» περαιτέρω σημαντική μείωση των κρουσμάτων και γενικότερη βελτίωση των δεικτών το διάστημα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, αλλά και στη συνέχεια αν παραταθεί το lockdown, ο κ. Κροκίδης επισημαίνει: «Υπάρχουν δείκτες, όπως τα rapid tests που γίνονται και τα οποία πρέπει να δείχνουν θετικότητα κάτω από 4%, είναι οι θάνατοι, οι νοσηλευόμενοι και όσοι βρίσκονται στις Μ.Ε.Θ. Υπάρχει φυσικά κι ένας ακόμη αντίπαλος που πρέπει να καταγράψουμε και είναι η κόπωση όλων των υγειονομικών. Γενικότερα στις μέρες που απομένουν πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες, να μη μετακινούμαστε άσκοπα και να τηρούμε τα μέτρα απαρέγκλιτα. Από μόνο του το lockdown δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Πρέπει να συμπληρώνεται με την πιστή εφαρμογή και των άλλων μέτρων. Τέλος, πρέπει να πω ότι τις δύσκολες αυτές μέρες είμαστε στο πλευρό της Δράμας, συμπάσχουμε με τους συναδέλφους μας εκεί, αλλά και με τους πολίτες. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο στην γειτονική πόλη κι αυτό φαίνεται και στις νοσηλείες όπου οι συνάδελφοι μου με υπεράνθρωπες προσπάθειες καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις δύσκολες απαιτήσεις».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...