Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνεχίζεται η έλλειψη βασικών εμβολίων στην Π. Ε. Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα της έλλειψης βασικών εμβολίων στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Υπάρχουν κάποιες παρτίδες στην αγορά, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Άρα, υπάρχει και πάλι δυσκολία στην ανεύρεση εμβολίων. Υπάρχει κόσμος που περιμένει μέρες, αλλά και εβδομάδες μέχρι να βρει το εμβόλιο που χρειάζεται», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

Η αυξημένη ζήτηση και η μειωμένη εισαγωγή εμβολίων οξύνουν το πρόβλημα

«Αυτό παρατηρείται κάποια στιγμή σ’ ένα εμβόλια Α, μπορεί να παρατηρηθεί σ’ ένα εμβόλιο Β, κάποια άλλη χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει διαρκής κάλυψη σε ποσότητες, τέτοια που να υπάρχει διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή και κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με πολλούς λόγους. Ένας είναι η αυξημένη ζήτηση. Το δεύτερο είναι η μειωμένη εισαγωγή, λόγω της τιμής τους ή μειωμένη παραγωγή από τις εταιρείες. Πάντως ότι υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης σε κάποια εμβόλια στην περιφερειακή μας ενότητα είναι γεγονός», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

Ήπιο το κύμα γρίπης προς το παρόν στην Καβάλα

Ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε και σχετικά με την πορεία της εποχικής γρίπης στην περιοχή μας και απάντησε: «Αυτό που παρατηρούμε σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι έχουμε ένα πολύ πιο ήπιο κύμα γρίπης, το οποίο όμως δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί. Ο καιρός είναι πιο ζεστός απ’ ό,τι πέρυσι, όμως μέχρι και τον Μάρτιο υπάρχει δραστηριότητα της γρίπης και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και έπρεπε να το κάνουν, υπάρχει έστω και τώρα χρόνος για να το κάνουν. Έχουμε περιστατικά γρίπης και στην περιοχή μας, απλά δεν είναι προς το παρόν κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό ή σοβαρό. Επίσης, οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί φέτος από τη γρίπη στη χώρα, είναι πολύ λίγοι σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όπως και τα βαριά περιστατικά. Όλα αυτά όμως μέχρι στιγμής, γιατί είμαστε στην καρδιά του χειμώνα κι άρα δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσουν οι επόμενες εβδομάδες. Τα στελέχη της γρίπης που φαίνεται να επικρατούν είναι αυτά που υπάρχουν και στο εμβόλιο. Μάλιστα είναι και μοιρασμένα καθώς έχουμε και τύπου Α, αλλά και Β. Άρα, όποιος έχει εμβολιαστεί θα έχει ένα πολύ καλό επίπεδο ασφάλειας, έναντι της γρίπης».

Δεν αποκλείεται η ιλαρά να «χτυπήσει» και τη δική μας πόρτα…

Τέλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας ρωτήθηκε και για την ιλαρά και για το αν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθούν κρούσματα και στην περιοχή μας.

«Στη βόρεια Ελλάδα γενικότερα και άρα και στην περιοχή μας, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα. Τα κρούσματα αφορούν κυρίως σε πληθυσμούς, όπως οι Ρομά, που σε μεγάλο βαθμό είναι ανεμβολίαστοι ή παρατηρούνται επίσης και σε ελληνόπουλα που είναι ανεμβολίαστα για κάποιους λόγους. Κρούσματα υπάρχουν όμως και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων της Αττικής, πιθανώς γιατί πρόκειται για νέους ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί και γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζονται τουλάχιστον δυο δόσεις για παιδιά και ενήλικες για να υπάρχει ανοσία. Δεν λέω ότι θα μας αφήσει ανέγγιχτους η ιλαρά. Έχει δραστηριότητα όλο τον χρόνο, κάνει τοπικές επιδημίες και μεταδίδεται πολύ εύκολα. Άρα, σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς ενδέχεται να παρουσιαστούν κρούσματα. Ενδέχεται η ιλαρά να μας «χτυπήσει» την πόρτα. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα με την ιλαρά, γιατί στον ενήλικα είναι πιο δύσκολη με ποσοστά επιπλοκών ακόμη και θάνατο. Άρα είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με MMR (τουλάχιστον δυο δόσεις), οπωσδήποτε τα παιδιά (στο βασικό εμβολιασμό), αλλά και ενηλίκων που είναι ατελώς εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι», σημείωσε σχετικά ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...