Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιοι πρέπει να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης

Ημέρα:

spot_img

Την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά της γρίπης από το τέλος Οκτωβρίου και μετά, όλων όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, υπογράμμισε με δηλώσεις της στον «Ενήμερο», η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Δέσποινα Ιατρού.

«Η γρίπη μπορεί να είναι μια ήπια έως σοβαρή νόσος που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της. Γι’ αυτό συνιστάται ο εμβολιασμός τους κάθε χρόνο τέτοια εποχή κατά προτεραιότητα», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις της η κ. Ιατρού.

Αναλυτικά ποιες είναι οι ομάδες που θα πρέπει πρώτες να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα άτομα που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα, τονίζοντας: «Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά από έξι μηνών και άνω και ενήλικες που έχουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα, καρδιακά, άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμόσχευση, παχύσαρκοι, με σακχαρώδη διαβήτη, με παθήσεις ήπατος ή νεφροπάθειες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης είναι από τις πιο σοβαρές ομάδες που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και παιδιά με υψηλό δείκτη μάζας σώματος. Παιδιά που λαμβάνουν ασπιρίνη, άτομα που βρίσκονται σε επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών, κλειστοί πληθυσμοί, όπως σε σχολές κλπ και φυσικά πρώτοι απ’ όλους εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας».

Η ιδιαίτερη συγκυρία της ταυτόχρονης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης με τον covid 19  απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο

Όπως ανέφερε ακόμη η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, ο τύπος του ιού της γρίπης που επικρατεί στη χώρα μας είναι ο ιός τύπου Α, σε μεγάλο ποσοστό 80% και λιγότερο ο Β, ενώ από τον Α ο υποτύπος Η3Ν2 έναντι του Η1Ν1 που γνωρίζουν όλοι είναι αυτός που επικράτησε στη διάρκεια της περσινής περιόδου.

«Με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα προσαρμόζεται και το εμβόλιο, ώστε να καλύπτει τους τύπους που συναντάμε σε μεγάλο ποσοστό. Με βάση τις οδηγίες του Π.Ο.Υ., επειδή μεταλλάσσεται ο ιός, η σύνθεση του εμβολίου περιέχει αυτά τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού. Φέτος θέλω να τονίσω ότι ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό covid 19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο, με προτεραιότητα πάντα στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Έτσι θα μειωθούν οι πιθανότητες ταυτόχρονης προσβολής και από τους δυο ιούς σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων», σημείωσε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ.

Κάθε ιατρική συνταγή που θα αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο θα εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών και θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική

 Αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων του αντιγριπικού εμβολίου, ο οποίος φτάνει τα 4,2 εκατομμύρια, η Δέσποινα Ιατρού τόνισε: «Πάντα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η αρμόδια επιτροπή υπολογίζει έναν αριθμό εμβολίων ικανό να καλύψει καταρχήν τις ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι και οι πιο βασικές. Γι’ αυτό και φέτος κάθε ιατρική συνταγή που θα αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο θα εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών και θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική. Βέβαια κάθε πολίτης εφόσον επιθυμεί μπορεί να εμβολιαστεί και καλό θα είναι να το κάνει. Αλλά θέλουμε πρώτα να καλύψουμε τις ομάδες υψηλού κινδύνου κι από εκεί και πέρα για όποιον επιθυμεί θα μπορεί να το αγοράσει από το φαρμακείο κι ο γιατρός να τον εμβολιάσει. Η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού είναι τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα».

«Παρατηρείται πως η νοσηρότητα από ιώσεις στα παιδιά είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Πιθανολογούμε ότι ίσως η τήρηση των μέτρων έφερε κάτι καλό και χαιρόμαστε γι’ αυτό…»

Τέλος, μιας και η κ. Ιατρού είναι παιδίατρος, ρωτήθηκε για το αν έχουν αρχίσει η ιώσεις στα μικρά παιδιά. Στην απάντησή της υπογράμμισε: «Αυτή η εποχή χαρακτηρίζεται από την αρχή των ιώσεων. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι παρατηρείται πως η νοσηρότητα από ιώσεις στα παιδιά είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Πιθανολογούμε ότι ίσως η τήρηση των μέτρων έφερε κάτι καλό και χαιρόμαστε γι’ αυτό. Για εμάς δεν είναι περίεργο τα παιδιά να έχουν συνάχι ή να έχουν βήχα αυτήν την περίοδο, αφού άλλαξε η εποχή και δρόσισε. Είναι φυσιολογικές αυτές οι αλλαγές. Το αντιμετωπίζουμε ομαλά. Εφόσον υπάρχει συνεργασία και θετική σκέψη μαζί φυσικά με αισιοδοξία, πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά το επόμενο διάστημα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...