Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Πολάκης στέλνει τα διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ σε Συνεταιριστικές Τράπεζες

Ημέρα:

spot_img

Ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, σχετικά με την έγγραφη αξίωση του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας να μεταφέρει ο ΕΟΠΥΥ χρηματικά του διαθέσιμα σε Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Για το θέμα αυτό, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Αφού τακτοποίησε όλες τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα στο υπό κατάρρευση Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο “ευρηματικός” Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας κ. Πολάκης επιχειρεί τώρα να ελέγξει τη διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων του ΕΟΠΥΥ.

Ζητάμε εξηγήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με την έγγραφη αξίωση του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας να μεταφέρει ο ΕΟΠΥΥ χρηματικά του διαθέσιμα σε Συνεταιριστικές Τράπεζες κατά παράβαση της σχετικής σύμβασης του Οργανισμού για την ανάθεση της διαχείρισης των χρηματικών διαθεσίμων του σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που βρίσκεται σε ισχύ.

Η άνευ προηγουμένου αυτή προτροπή προς το Δ.Σ. του Οργανισμού δεν είναι μόνο αυθαίρετη και άσχετη ως προς την παραγωγή κοινωνικής πολιτικής που περιέργως επικαλείται ο κ. Πολάκης.

Στην ουσία είναι προτροπή προς το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για διάπραξη παράνομης πράξης και εύλογα προξενεί πολλά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της.

Το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την ανάθεση διαχείρισης διαθεσίμων Οργανισμών, όπως ο ΕΟΠΥΥ, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι σαφές και αυστηρό. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη λήψη απόφασης μόνον μετά από διενέργεια Δημόσιου Διεθνούς Ανοιχτού Διαγωνισμού.

Και ασφαλώς δεν εξαρτάται από τις προσωπικές επιθυμίες του εκάστοτε Υπουργού, πολιτικού προϊσταμένου του Οργανισμού.

Γι’ αυτό και το τελευταίο ατόπημα του κ. Πολάκη αποκαλύπτει κάτι βαθύτερο. Έχει να κάνει με την ολοκληρωτική αντίληψη που τον διακατέχει ως προς την εξουσία και τη διαχείρισή της:

Αφού είναι εξουσία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα, χωρίς να σέβεται κανόνες δικαίου, χωρίς να τηρεί διαδικασίες, χωρίς να υπολογίζει νομικά κατοχυρωμένες δεσμεύσεις.

Τον καλούμε να μην επιμείνει σε αυτό το βαρύτατο θεσμικό του ατόπημα.

Επίσης, του συνιστούμε, αντί να ασχολείται με τη μεταφορά των χρηματικών πόρων του Οργανισμού σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της αρεσκείας του, να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί του οποίου πραγματοποιούν, εδώ και ημέρες, επίσχεση εργασίας, λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων.

Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής δια της μεταφοράς χρηματικών διαθεσίμων του ΕΟΠΥΥ σε Συνεταιριστικές Τράπεζες της αρεσκείας του δεν είναι παρά μια ακόμα φτηνή δικαιολογία για τα αδιέξοδα της διαχειριστικής του ανεπάρκειας».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΠΥΥΗ ερώτηση

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Στις 11 Αυγούστου 2016 ο διευθυντής του γραφείου Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας απέστειλε έγγραφο προς το γραφείο Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, δια του οποίου ζητήθηκε από τον Οργανισμό να μεταφέρει χρηματικούς πόρους (χωρίς να προσδιορίζονται τα ποσά) σε Συνεταιριστικές Τράπεζες (χωρίς να προσδιορίζονται οι Τράπεζες) «στο πλαίσιο άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής»!

Στην ουσία ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση κυβερνητικού στελέχους στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ζήτησε εγγράφως τη μεταφορά χρηματικών διαθεσίμων του Οργανισμού σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της επιλογής και  αρεσκείας του, καταστρατηγώντας κατά τρόπο πρωτοφανή κάθε σχετική νόμιμη διαδικασία.

Επειδή το θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση διαχείρισης των χρηματικών διαθεσίμων Οργανισμών όπως ο ΕΟΠΥΥ εδράζεται σε συναφείς διατάξεις του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Δικαίου περί διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων, έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

Επειδή η ανάθεση της διαχείρισης των χρηματικών διαθεσίμων Οργανισμών όπως ο ΕΟΠΥΥ προβλέπει μεταξύ άλλων, τη διενέργεια Ανοικτού Δημοσίου Διεθνούς Διαγωνισμού με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά και ασφαλώς όχι την αυθαίρετη βούληση του εκάστοτε Υπουργού, πολιτικού προϊσταμένου του Οργανισμού.

Επειδή βρίσκεται σε ισχύ ήδη από το 2012 σύμβαση πενταετούς διαρκείας με τίτλο «Ανάθεση της ταμειακής διαχείρισης του ΕΟΠΥΥ και συναφών με αυτήν υπηρεσιών σε Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα». Συμβαλλόμενοι αφενός ο ΕΟΠΥΥ ως αναθέτουσα αρχή και αφετέρου Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ως ανάδοχος.

Επειδή επιπροσθέτως η Βουλή των Ελλήνων έχει κυρώσει την από 20 Απριλίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέλος της οποίας διατελεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, δια της οποίας ΠΝΠ ρυθμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι Φορείς Γενικής Κυβέρνησης καταθέτουν υποχρεωτικά τα ταμειακά τους διαθέσιμα και κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επειδή η έγγραφη «οδηγία» του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας προς το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ να μεταφερθούν χρηματικοί πόροι του Οργανισμού προς Συνεταιριστικές Τράπεζες είναι εντελώς αόριστη και ασαφής ως προς τα ποσά, τους ειδικούς όρους και το πλαίσιο άσκησης «υπεύθυνης Κοινωνικής Πολιτικής».

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Σε ποιο κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στηρίζεται η προτροπή/οδηγία του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας;
  2. Τελούν σε γνώση της ως άνω πρωτοβουλίας του Αναπληρωτή υπουργού Υγείας α) ο Υπουργός Οικονομικών και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιοι για την έκδοση της άνω ΠΝΠ και β) ο Υπουργός Εργασίας και η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, συναρμόδιοι για την άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής στη χώρα;
  3. Ποια είναι τα συγκεκριμένα ποσά τα οποία κατά επιθυμία του Αναπληρωτή Υπουργού ζητείται να μεταφερθούν σε Συνεταιριστικές Τράπεζες; Σε ποιες ειδικά Συνεταιριστικές Τράπεζες; Με ποιους ειδικούς όρους;
  4. Πώς αντιλαμβάνεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και ο πολιτικός του προϊστάμενος Υπουργός Υγείας την άσκηση «υπεύθυνης Κοινωνικής Πολιτικής» δια της μεταφοράς πόρων του ΕΟΠΥΥ σε Συνεταιριστικές Τράπεζες;
  5. Πώς συνάδει η άσκηση «υπεύθυνης Κοινωνικής Πολιτικής» δια της μεταφοράς χρηματικών διαθεσίμων του ΕΟΠΥΥ με τις υπάρχουσες και εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,8 δις ευρώ περίπου (στοιχεία Ιουνίου 2016) του ΕΟΠΥΥ προς εκατοντάδες δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, υγείας και πρόνοιας στη χώρα μας;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

  1. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Καβάλας – Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων Νέας Δημοκρατίας
  2. Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής Φθιώτιδας – Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων Νέας Δημοκρατίας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...