Επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, τα αποτελέσματα διεθνούς επιστημονικής μελέτης, από τα οποία προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρούν ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή.
Το ποσοστό αυτό (25%) είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο παγκοσμίως (12%) των ανθρώπων που βλέπουν τα εμβόλια με καχυποψία. Η διεθνής επιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “EbioMedicine”. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο σχετικά με τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα εμβόλια.
«Στην Ελλάδα της κρίσης έχουμε σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια, ενώ πρόβλημα είναι και η παράλειψη των επαναληπτικών δόσεων»
«Δυστυχώς θα συμφωνήσω στη βάση των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης. Πρέπει όμως πρώτα να αναφερθούμε στη σημασία των εμβολίων. Δυο παρεμβάσεις είχαν τη μεγαλύτερη επίπτωση στη δημόσια υγεία παγκοσμίως, το καθαρό νερό και τα εμβόλια. Όσον αφορά τα εμβόλια υπάρχουν τρία προβλήματα. Ένα είναι η αυξανόμενη διεθνώς αμφισβήτηση για τη σημασία τους, όσον αφορά την πρόληψη ασθενειών. Το δεύτερο ότι στην Ελλάδα της κρίσης έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτά και ένα τρίτο είναι η παράλειψη των επαναληπτικών δόσεων», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.
Άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου αυτοί που συνήθως αμφισβητούν τα εμβόλια
Αναλύοντας περισσότερο το πρώτο εκ των τριών αυτών προβλημάτων, ο Ξενοφών Κροκίδης ανέφερε: «Η διεθνής αμφισβήτηση των εμβολίων είναι κάτι που έχει καταγραφεί και το βλέπουμε και εμείς οι παθολόγοι ενηλίκων, αλλά δυστυχώς ολοένα και περισσότερο και οι παιδίατροι. Να σημειώσω εδώ ότι το εμβολιαστικό έργο είναι μια πολύ σημαντική καθημερινή συνιστώσα των παιδιάτρων. Υπάρχει λοιπόν ολοένα και αυξανόμενο κύμα ενάντια στον εμβολιασμό που είναι συνήθως άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία, διαβάζουν πολλά σε κριτικές για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων».
«Ευτυχώς στο ελληνικό ιατρικό σώμα κυριαρχεί η θετική άποψη απέναντι στα εμβόλια»
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ι.Σ.Κ. αναφέρθηκε και σε άλλους παράγοντες που επιτείνουν αυτήν την αμφισβήτηση για τα εμβόλια, τονίζοντας: «Σε αυτήν την αύξηση της αμφισβήτησης έχουν συμβάλει και παράγοντες όπως συνάδελφοι μου, καθώς υπάρχουν γιατροί που εκφράζουν δημόσια την κριτική τους στάση απέναντι στα εμβόλια. Δεν είναι δυνατό καθηγητής γνωστός της Θεσσαλονίκης να αναφέρει ότι δεν θα έκανε ποτέ το εμβόλιο της γρίπης. Όταν αυτός που εκπαιδεύει τους αυριανούς γιατρούς κάνει αυτή τη δήλωση, καταλαβαίνουμε τι επίπτωση θα έχει.
Ευτυχώς στο ελληνικό ιατρικό σώμα κυριαρχεί η θετική άποψη απέναντι στα εμβόλια, τουλάχιστον για τα παιδιά. Ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης έχουν μερίδιο, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβάλλουν δίνοντας λόγο σε αυτούς που είναι ενάντια στο εμβολιαστικό ρεύμα. Το ιατρικό σώμα και η κοινωνία πάντως έχουμε πολλά να κάνουμε σχετικά με το θέμα, πάντοτε όμως εμπεριστατωμένα και με ψυχραιμία».