Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μήνας – κλειδί ο Απρίλιος για χαλάρωση των μέτρων

Ημέρα:

spot_img

Μήνα – κλειδί για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, χαρακτήρισε τον Απρίλιο, η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Δέσποινα Ιατρού.

Με δηλώσεις της στον «Ενήμερο», η κ. Ιατρού υπογράμμισε με έμφαση ότι χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή, δύο ή τριών εβδομάδων, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει μια επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά κι ένα καλοκαίρι χωρίς φόβο.

«Το να ανοίξουμε σιγά σιγά την κοινωνία από τον Απρίλιο και μετά νομίζω ότι είναι μονόδρομος…»

 «Νομίζω ότι ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας – κλειδί για να ανοίξουν πολλές από τις δραστηριότητες που έχουν περιοριστεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτή η  αποκλιμάκωση θα έρθει ανοίγοντας την κοινωνία, με δεδομένο πλέον ότι οι πολίτες ξέρουν πως να τηρούν τα μέτρα. Το να ανοίξουμε σιγά σιγά την κοινωνία από τον Απρίλιο και μετά νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη, για δύο – τρεις εβδομάδες, ώστε ο Απρίλιος να μας βρει σε καλύτερη κατάσταση να ανοίξει η κοινωνία, με την τήρηση όμως των μέτρων που επιβάλλονται, για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι χωρίς φόβο», σημείωσε σχετικά η αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ.

«Μεγάλη η διασπορά του ιού μέσα στην οικογένεια. Προστέθηκαν και οι μεταλλάξεις που τον καθιστούν ακόμη πιο μεταδοτικό. Μετά από έναν χρόνο είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να μείνει μέσα στο σπίτι…»

Κληθείσα να σχολιάσει την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία το τελευταίο διάστημα, τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε επίπεδο τοπικό, η κ. Ιατρού ανέφερε αρχικά: «Πράγματι παρότι έχουν τεθεί σε ισχύ τα αυστηρότερα μέτρα από την αρχή της πανδημίας, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει στα ύψη. Έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού που γίνεται μέσα στην οικογένεια. Προστέθηκαν και οι μεταλλάξεις που τον καθιστούν ακόμη πιο μεταδοτικό. Μετά από έναν χρόνο είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να μείνει μέσα στο σπίτι. Το σύστημα υγείας είναι σαν ένα ποτήρι που σχεδόν έχει ξεχειλίσει. Όμως για να εξυπηρετηθούν όλοι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα».

«Η παρούσα περίοδος περιορισμών ενδεχομένως να είναι και η τελευταία, καθώς ήδη εξετάζεται το σχέδιο για το σταδιακό ξεκλείδωμα της χώρας»

«Δεν είναι θέμα να παίρνουμε διαρκώς μέτρα, αλλά να τα τηρούμε. Αυτό δεν γίνεται. Οι ειδικοί εντείνουν τις εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων και προειδοποιούν ότι οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι κρίσιμες, ώστε στη συνέχεια να έχουμε σταδιακή άρση των περιορισμών. Η κόπωση των πολιτών από τον Νοέμβριο έχει αυξηθεί, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει στο θέμα της τήρησης των μέτρων κι αυτό σίγουρα αφήνει αποτύπωμα στα νοσοκομεία. Ωστόσο δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο η αντιμετώπιση της πανδημίας, από τη στιγμή που δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. Η παρούσα περίοδος περιορισμών ενδεχομένως να είναι και η τελευταία, καθώς ήδη εξετάζεται το σχέδιο για το σταδιακό ξεκλείδωμα της χώρας», συμπλήρωσε σχετικά η αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ.

«Είναι μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά – Είναι θετικό το γεγονός ότι το νοσοκομείο μας κρατά γερά…»

 Σύμφωνα πάντα με την κ. Ιατρού, στις αρχές Μαΐου αναμένεται να έχουμε ένα πρώτο τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και των πολιτών άνω των 60 ετών, προκειμένου να ανοίξουν οριστικά οι δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και η εστίαση.

«Το κύριο μέλημα μας αυτή τη στιγμή είναι να μην αυξηθεί η πίεση στο νοσοκομείο Καβάλας. Είναι μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερώσουμε τα νοσοκομεία και να τελειώσουμε με αυτήν την μάστιγα. Είναι θετικό το γεγονός ότι το νοσοκομείο μας κρατά γερά με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές κι όλο το προσωπικό και ευτυχώς δεν έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση να είμαστε προσεκτικοί για λίγο ακόμη για να αποφύγουμε τα χειρότερα», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της στον «Ε» η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

«Η απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο των σχολικών μονάδων για δύο εβδομάδες ήταν αναμενόμενη. Θεωρώ ότι είναι αρκετό διάστημα, ώστε να σταματήσει αυτή η εξάπλωση στα σχολεία»

 Αναφορικά με την απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, τουλάχιστον για δυο εβδομάδες και την μετάδοση του ιού και στα παιδιά, η Δέσποινα Ιατρού επισήμανε: «Τις τελευταίες ημέρες, παρά το ότι μπήκαμε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, έχει κρύο ακόμη, ουσιαστικά είμαστε στον χειμώνα. Πράγματι πολλά παιδιά εμφάνισαν συμπτώματα και βρέθηκαν θετικά στον ιό και νόσησαν μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς. Πολλά σχολεία υπολειτούργησαν, οπότε η απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο των σχολικών μονάδων για δυο εβδομάδες ήταν αναμενόμενη. Θεωρώ ότι είναι αρκετό διάστημα, ώστε να σταματήσει αυτή η εξάπλωση στα σχολεία».

«Συνιστούμε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός κανονικά σε όσους έκλεισαν ραντεβού κι επιθυμούν φυσικά να το κάνουν, χωρίς φόβο και αμφιβολία»

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca και την ακύρωση αρκετών προγραμματισμένων ραντεβού για εμβολιασμό, η κ. Ιατρού ανέφερε: «Σίγουρα κάθε αμφιβολία στο μυαλό του κόσμου προκαλεί ένα εμπόδιο, ένα φρένο εύλογο, στην όλη διαδικασία. Ψάχνοντας βάσιμες πηγές βρίσκουμε ότι τέτοιες πολύ λίγες παρενέργειες, είναι όμοιες με αυτές που θα μπορούσε να έχει ένας απλός εμβολιασμός είτε σε παιδί, είτε σε ενήλικα. Είναι πολύ χαμηλός ο αριθμός των επιπλοκών που συνέβησαν κι άρα συνιστούμε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός κανονικά σε όσους έκλεισαν ραντεβού κι επιθυμούν φυσικά να το κάνουν, χωρίς φόβο και αμφιβολία».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...