Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορωνοϊός: Σταθερότητα, αλλά σε υψηλά νούμερα

Ημέρα:

spot_img

Σταθερότητα στο ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων καταγράφεται τις δυο τελευταίες εβδομάδες στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, με τον ημερήσιο μέσο όρο νοσηλευομένων στις κλινικές COVID, να διαμορφώνεται λίγο πάνω ή κάτω από τα 60 άτομα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Ντίνος Κλειτσιώτης, η σταθερότητα αυτή διαμορφώνεται σε σχετικά υψηλά νούμερα, αν και σε αυτά πρέπει να υπολογιστούν και αρκετοί ασθενείς που προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

«Η αποκλιμάκωση αυτή είναι αργή και βασανιστική στην περιοχή μας – Από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και μετά ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα…»

«Σε καθημερινή βάση και πανελλαδικά καταγράφεται μια πτωτική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων και στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες και ελπίδα όλων μας είναι να αλλάξει η κατάσταση αυτή προς το καλύτερο. Θα έλεγα ότι η αποκλιμάκωση αυτή είναι αργή και βασανιστική και στην περιοχή μας. Θέλω να πιστεύω όμως ότι με τα πολλά εμβόλια που γίνονται πανελλαδικά, αλλά και στην Π.Ε. Καβάλας, θα στηθεί το πολυπόθητο δίχτυ προστασίας κι έτσι από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και μετά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Είναι καθοριστικό σημείο το εν λόγω χρονικό διάστημα, καθώς εκεί θα φανεί η τάση που ελπίζουμε ότι θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό πτωτική», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

56 ασθενείς, εκ των οποίων οι 12 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, στις κλινικές COVID του Γ.Ν.Κ. – 7 άτομα νοσηλεύονται στη Μ.Ε.Θ.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Δευτέρας (17/5), στις κλινικές COVID του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας νοσηλεύονταν 56 ασθενείς, εκ των οποίων οι 12 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Αντίστοιχα γεμάτη παραμένει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας COVID του Γ.Ν.Κ, όπου νοσηλεύονται 7 ασθενείς.

«Πρέπει να επισημάνω ότι κανένας ασθενής δεν μένει εκτός Μ.Ε.Θ. αν χρειαστεί να νοσηλευτεί εκεί. Η διαχείριση των Μ.Ε.Θ. όπως είναι γνωστό γίνεται σε κεντρικό επίπεδο, οπότε αν και όταν χρειαστεί συμπολίτες μας διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

«Καθημερινά διενεργούμε περισσότερα από 100 τεστ και ο δείκτης θετικότητας φαίνεται ότι αρχίζει να πέφτει. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για το επόμενο διάστημα, καθώς ο δείκτης είναι γύρω στο 4%»

Παράλληλα, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, υπογράμμισε ότι πολλά είναι πλέον και τα τεστ που διενεργούνται καθημερινά στο Νοσοκομείο, είτε rapid tests, είτε μοριακά (PCR) και το ευχάριστο είναι ότι το ποσοστό των θετικών τεστ καταγράφει πτώση.

«Καθημερινά διενεργούμε περισσότερα από 100 τεστ και ο δείκτης θετικότητας φαίνεται ότι αρχίζει να πέφτει. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για το επόμενο διάστημα. Είναι γύρω στο 4%, στο όριο δηλαδή του «πρασίνου». Από εκεί και πέρα θέλω να πω στους συμπολίτες μας ότι αν και μπορεί να άνοιξαν όλες οι δραστηριότητες, ο ιός είναι δίπλα μας. Μη θεωρήσουμε ότι έχει φύγει. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Επίσης ένα άλλο κρίσιμο σημείο, είναι να πειστούν οι αμφισβητίες του εμβολίου να το κάνουν. Τους δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν, καθώς μόνον έτσι θα βγούμε από τη μεγάλη υγειονομική κρίση», επισήμανε ο Ν. Κλειτσιώτης.

Λίγες οι ακυρώσεις για το εμβόλιο της ASTRA ZENECA στα εμβολιαστικά κέντρα του Γ.Ν.Κ.

Σε ερώτηση σχετικά με το εμβόλιο της ASTRA ZENECA και το αν υπάρχουν ακυρώσεις σε προγραμματισμένα ραντεβού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ο διοικητής του Γ.Ν.Κ. απάντησε ότι «οι ακυρώσεις είναι λίγες. Τα εμβόλια της ASTRA ZENECA που κάνουμε καθημερινά στο Νοσοκομείο μας είναι αρκετά. Αυτό που θέλω να τονίσω, όπως το είπε άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι πως το καλό εμβόλιο είναι το γρήγορο εμβόλιο, γι’ αυτό όσοι μπορούν πρέπει να μπουν στην ειδική πλατφόρμα και να λάβουν ημερομηνία εμβολιασμού».

«Σκέψη αλλά και ο στόχος μας είναι από την 1η Ιουνίου να ξεκινήσουμε την λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, πρωινά και απογευματινά…»

Σε σχέση με το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία, αλλά και πότε θα αρχίσουν προγραμματισμένα χειρουργεία, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας ανέφερε: «Η σκέψη αλλά και ο στόχος μας είναι από την 1η Ιουνίου να ξεκινήσουμε την λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, πρωινά και απογευματινά, αν δεν προκύψει φυσικά κάτι το απρόοπτο με την πορεία της πανδημίας. Φυσικά και κάποια χειρουργεία, τα οποία είναι προγραμματισμένα. Αυτό όμως ξαναλέω πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με την πορεία που θα έχει το επόμενο δεκαπενθήμερο η πανδημία στην περιοχή μας».

 «Οι γιατροί που εμβολιάστηκαν αγγίζουν το 90%, όμως στους νοσηλευτές το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο…»

 Τέλος, αναφορικά με τους εμβολιασμούς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Γ.Ν.Κ. ο κ. Κλειτσιώτης τόνισε: «Τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται στα πανελλαδικά επίπεδα. Οι γιατροί που εμβολιάστηκαν αγγίζουν το 90%, όμως στους νοσηλευτές το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, είναι ότι δουλεύοντας σε έναν οργανισμό όπως το Νοσοκομείο, θα πρέπει είτε με κάποια κίνητρα, είτε με υποχρεωτικότητα, αυτό θα το αποφασίσει η κυβέρνηση, να εμβολιαστούν όλοι. Ίσως η υποχρεωτικότητα εξεταστεί από τον Σεπτέμβριο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, αλλά και έγκριτοι λοιμωξιολόγοι».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...