Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός: Ίσως ξεκινήσει αποκλιμάκωση τον Αύγουστο

Ημέρα:

spot_img

«Θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση και αυτού του πανδημικού κύματος, αλλά το θέμα είναι πόσο θα διαρκέσει αυτή και πότε θα δούμε μια σαφή αποκλιμάκωση. Αν και ποτέ δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με τον συγκεκριμένο ιό, φαίνεται ότι η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο, καθώς έχουν νοσήσει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αφού τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα καταγράφονται».

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος με έμφαση σημείωσε ότι σημασία έχει το πόσο μεγάλη διάρκεια θα έχει η αποκλιμάκωση αυτή, διότι διαπιστωμένα πλέον στη χώρα μας όλα τα πανδημικά κύματα υπήρξαν ανθεκτικά και δεν ακολούθησαν αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες με απότομη έξαρση και αντίστοιχα απότομη ύφεση.

«Γνωρίζαμε όμως ότι δεν θα είχαμε μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και γι’ αυτό έγινε άρση των μέτρων…»

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο μέχρι σήμερα αντέχει, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Δυστυχώς έχουμε θανάτους και διασωληνώσεις. Βεβαίως είναι χαμηλότερα τα νούμερα από τα προηγούμενα πανδημικά κύματα, όμως η συγκεκριμένη μετάλλαξη και λόγω της ανοσίας του πληθυσμού είναι πιο ήπια, αφήνει πίσω της θανάτους και διασωληνώσεις. Γνωρίζαμε όμως ότι δεν θα είχαμε μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και γι’ αυτό έγινε άρση των μέτρων. Για έναν αναπνευστικό ιό, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις είναι πολλοί και πολλές και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού, κάτι που κανονικά θα βλέπαμε μόνο χειμώνα. Για παράδειγμα με τη γρίπη δεν είχαμε θανάτους και διασωληνώσεις μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Σε ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο, ειδικά όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, είναι ηλικιωμένοι κλπ, σε αυτούς έχει νόημα να κάνουν την 4η δόση…»

 Αναφορικά με τις συστάσεις για 4η δόση εμβολίου σε όσους είναι άνω των 60 ετών, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, επισήμανε: «Η 4η δόση βοηθάει λίγο, όχι πολύ. Αυτό που αναμένουμε είναι να έχουμε επικαιροποιημένα εμβόλια τουλάχιστον με την παραλλαγή Όμικρον για να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα. Παρ’ όλα αυτά όμως αυτή τη μικρή βοήθεια σε ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο, ειδικά όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, είναι ηλικιωμένοι κλπ, σε αυτούς έχει νόημα να κάνουν την 4η δόση. Θα κερδίσουν κάτι, έστω για ένα διάστημα. Για τους υπόλοιπους νέους και υγιείς δεν προσφέρει ιδιαίτερα, με την έννοια ότι η πιθανότητα βαριάς νόσησης είναι αρκετά μειωμένη».

«Το σημαντικό είναι πως έχουμε μικρότερη πιθανότητα η Ο5 να κατέβει στο κατώτερο αναπνευστικό και να κάνει πνευμονία»

Όσον αφορά τα συμπτώματα των υπαρχουσών μεταλλάξεων, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε: «Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι δεν προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό και προκαλεί κυρίως συμπτώματα στο ανώτερο αναπνευστικό. Επίσης σε σχέση με την Όμικρον 1 η Όμικρον 5 κάνει περισσότερο πυρετό, ο οποίος όμως κρατάει λίγο. Το σημαντικό είναι πως έχουμε μικρότερη πιθανότητα να κατέβει στο κατώτερο αναπνευστικό και να κάνει πνευμονία και γι’ αυτό βλέπουμε λιγότερους θανάτους και διασωληνώσεις. Δεν κινδυνεύεις από το ανώτερο αναπνευστικό, αλλά όταν προσβάλλονται οι πνεύμονες».

«Σε κάθε νόσηση υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος. Άρα δεν υπάρχει λόγος εσκεμμένα κάποιος να πάει να κολλήσει…»

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, απευθύνει έκκληση στους πολίτες της περιοχής μας, να αποφεύγουν όσο το δυνατό μπορούν να κολλήσουν τον ιό, διότι απλά δεν υπάρχει ισόβια ανοσία, όπως άλλες νόσους.

«Σε κάθε νόσηση υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος. Άρα δεν υπάρχει λόγος εσκεμμένα κάποιος να πάει να κολλήσει. Έχει φανεί πλέον ξεκάθαρα ότι τις νέες μεταλλάξεις δεν τις πιάνουν οι προηγούμενες νοσήσεις. Επίσης έχει φανεί ότι η φυσική ανοσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο η ανοσία ενός εμβολίου. Άρα γιατί να μπει κανείς στην ταλαιπωρία και το ρίσκο; Έστω και μικρό πάντα υπάρχει ένα ρίσκο».

«Υπάρχει όντως αύξηση χρήσης μάσκας από τους πολίτες. Δεν έχει νόημα να επιβληθεί επαναφορά της μάσκας μέσω υποχρέωσης. Καλό είναι από μόνοι μας να καταλάβουμε ότι προστατεύουμε τον εαυτό μας»

 Τέλος, για το αν διαπιστώνει αύξηση χρήση της μάσκας από τους συμπολίτες μας σε κλειστούς ή με συνωστισμό χώρους, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Υπάρχει όντως αύξηση χρήσης μάσκας από τους πολίτες. Όταν είχαμε την κατάργηση του μέτρου είχα πει καλό είναι να συνεχίσουμε να τη φοράμε. Όντως φάνηκε ότι έτσι ήταν. Ο κόσμος στην αρχή ένιωσε πιο απελευθερωμένος και δεν τη φορούσε. Τώρα οι συμπολίτες μας κατάλαβαν ότι τη διασπορά όταν δεν υπάρχουν μέτρα δεν μπορείς να τη σταματήσεις. Είναι λογικό να ανακάμψει ο ιός, όταν δεν υπάρχουν μέτρα κι αυτό έγινε εν τέλει. Οπότε ναι, βλέπω αρκετούς να φορούν τη μάσκα τους, έτσι πρέπει και καλά κάνουν. Δεν έχει νόημα να επιβληθεί επαναφορά της μάσκας μέσω υποχρέωσης. Καλό είναι από μόνοι μας να καταλάβουμε ότι προστατεύουμε τον εαυτό μας».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...