Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η τηλεκπαίδευση μπορεί να επιστρέψει στα σχολεία

Ημέρα:

spot_img

«Αν η εξέλιξη του πανδημικού κύματος εμφανίζει τη μορφή που έχει τώρα και τον Σεπτέμβριο, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε και πάλι την τηλεκπαίδευση και τις καταστάσεις που ζήσαμε πέρυσι», υπογραμμίζει σε δηλώσεις της στον «Ενήμερο», η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Δέσποινα Ιατρού.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση, η οποία θα περιλαμβάνει και φέτος σίγουρα μέτρα, όπως μάσκες, αντισηπτικά και self test. Η κ. Ιατρού, ως παιδίατρος η ίδια, εκφράζει και τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι σε αυτό το κύμα της πανδημίας προσβάλλονται τα μικρά παιδιά, ευτυχώς προς το παρόν χωρίς να νοσούν.

«Όλη αυτή η κατάσταση μας κρούει τον κώδωνα ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα. Το ότι προσβάλλονται και τα παιδιά οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα που είναι περισσότερο μεταδοτική…»

«Τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν και στη διάρκεια της φετινής σχολικής περιόδου. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία, όμως γενικότερα θα έλεγα ότι είναι μια δύσκολη εξίσωση. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε εν μέσω θέρους και η νοσηρότητα είναι τόσο υψηλή, από το φθινόπωρο και μετά που όλα τα παιδιά θα επιστρέψουν στα σχολεία τι θα γίνει; Αυτό είναι κάτι που όντως μας ανησυχεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πλέον  προσβάλλονται και οι παιδικές ηλικίες. Το ενθαρρυντικό και θετικό είναι ότι νοσούν ήπια και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν και δεν υπάρχουν επιπλοκές. Όμως όλη αυτή η κατάσταση μας κρούει τον κώδωνα ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα. Το ότι προσβάλλονται σε αυτό το κύμα και τα παιδιά οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα που είναι περισσότερο μεταδοτική κι έχει μια τάση προς τα παιδιά περισσότερο», τονίζει σχετικά η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

«Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, ένας τρόπος ασφαλής, καθώς  επιστημονικά αποδεδειγμένα βοηθά στο να εξαλειφθεί η πανδημία…»

 Αναφερόμενη στο εμβόλιο, αλλά και πως βλέπει την πορεία της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2021, η Δέσποινα Ιατρού υπογραμμίζει: «Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, ένας τρόπος ασφαλής, καθώς  επιστημονικά αποδεδειγμένα βοηθά στο να εξαλειφθεί η πανδημία. Θωρακίζει αυτόν που το κάνει, ώστε σε ενδεχόμενη νόσηση, που δεν είναι αδύνατο να συμβεί, τον προστατεύει να περάσει τη νόσο ήπια χωρίς ανησυχητικά συμπτώματα. Δεν είναι άσχημα τα νούμερα των εμβολιασμών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά σίγουρα επιθυμούμε λίγο μεγαλύτερο τείχος ανοσίας να χτιστεί. Νομίζω ότι και το 2021 θα φύγει με μέτρα, ώστε μέσα στο 2022 να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε και σιγά σιγά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Το επόμενο καλοκαίρι σίγουρα θα είναι καλύτερο, αλλά γενικότερα είναι πρόωρο να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη με τον συγκεκριμένο ιό. Εκτιμώ όμως ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι δύσκολο, όπως και ο χειμώνας που θα ακολουθήσει».

 «Οι επιστήμονες από πολλές χώρες λένε ότι με ασφάλεια μπορούν να κάνουν το εμβόλιο οι ηλικίες των 12 ετών και πάνω»

Όσον αφορά το άνοιγμα των εμβολιασμών για τις ηλικίες 12 – 15 ετών και πόσο αναγκαίο ήταν να ανοίξει η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας σημειώνει: «Ήμασταν όλοι επιφυλακτικοί στο άκουσμα ότι και τα παιδιά θα συμμετέχουν στη διαδικασία του εμβολιασμού, γιατί πράγματι η παιδική ηλικία ευαισθητοποιεί και ανησυχεί όλους. Αγχωνόμαστε ως γονείς και αναρωτιόμαστε γιατί τα παιδιά να μετέχουν και σε αυτή τη διαδικασία. Όμως αφού εξαπλώνεται τόσο έντονα η πανδημία και επίσης το φθινόπωρο είναι προ των πυλών, μπαίνει το ερώτημα του πως θα μπορέσουν όλα αυτά τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, να βγουν στις σχολικές κοινότητες και να συμμετέχουν με ασφάλεια στην εκπαιδευτική διαδικασία. Γι’ αυτό, επειδή πολλοί ενήλικες δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, αναγκαστικά η ευθύνη μεταπίπτει στις πλάτες των παιδιών μας που έχουν τόσα επωμιστεί μέσα σ’ αυτήν την πανδημία. Οι επιστήμονες από πολλές χώρες που έχουν κάνει το εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες, λένε ότι με ασφάλεια μπορούν να το κάνουν οι ηλικίες των 12 ετών και πάνω. Προτείνουμε λοιπόν στους γονείς να ακολουθήσουν την ασφαλή μέθοδο που προτείνεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Πιθανόν οι εμβολιασμοί να επεκταθούν σε ηλικίες μικρότερες των 12 ετών, εννοείται πάντα προαιρετικά και χωρίς καμιά υποχρεωτικότητα

 Τέλος, ερωτηθείσα για το αν εκτιμά ότι οι εμβολιασμοί θα περάσουν και σε ηλικίες κάτω των 12 ετών, η Δέσποινα Ιατρού απαντά: «Όπως συμβαίνει με κάθε εμβόλιο και νόσο που δεν έχει ηλικιακά όρια, η προστασία κάθε εμβολίου αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πιστεύω ότι σύντομα θα αφορά βρέφη και μικρά νήπια. Όπως και το εμβόλιο της γρίπης που συστήνεται σε παιδιά από 6 μηνών και πάνω. Προαιρετικά βέβαια συστηνόταν και συστήνεται προκειμένου να καλυφθεί ένα παιδί από τη γρίπη για παράδειγμα. Κι εδώ βεβαίως μιλάμε πάντα προαιρετικά. Υποχρεωτικότητα εννοείται πως δεν αφορά καμιά από αυτές τις ηλικίες. Με την ευθύνη του γονέα θα γίνουν οι εμβολιασμοί και σε αυτές τις ηλικίες».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...