Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου, Λαμία
Νυκτουρία χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας ή η γυναίκα σηκώνεται τη νύχτα περισσότερες από μία φορές για να ουρήσει. Αποδεδειγμένα είναι ένα από τα πιο βασανιστικά συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, καθώς ο ασθενής δεν μπορεί να χορτάσει τον ύπνο του επειδή σηκώνεται διαρκώς.
Παραδοσιακά στον άνδρα η νυκτουρία θεωρούνταν αποκλειστικά σύμπτωμα του προστάτη. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έτσι, εκτός από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλούν νυκτουρία. Ενδεικτικά αναφέρονται η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, όπου το βράδυ στην κατάκλιση ο οργανισμός κινητοποιεί τα υγρά που περισσεύουν, η νεφρική ανεπάρκεια, το σύνδρομο αποφρακτικών απνοιών στον ύπνο, η προχωρημένη ηλικία, η λήψη αλκοόλ και πολλών υγρών πριν τον ύπνο και η λήψη διουρητικών φαρμάκων.
Πολύ χρήσιμη στην περίπτωση της νυκτουρίας είναι η συμπλήρωση ενός ημερολογίου ούρησης. Για 2 ή 3 ημέρες σημειώνετε σε ένα χαρτί την ώρα και περίπου την ποσότητα των ούρων που βγάζετε κάθε φορά. Αν κατά τη διάρκεια της νύκτας η ποσότητα των ούρων είναι μεγαλύτερη από το 1/3 της 24ωρης αποβολής, τότε μιλάμε για νυκτερινή πολυουρία. Ο οργανισμός δηλαδή για διάφορους λόγους παράγει περισσότερα ούρα τη νύκτα και δεν είναι ο προστάτης υπεύθυνος για αυτό. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως χορηγούμε αντιδιουρητική ορμόνη σε ηλικίες κάτω των 65 ετών με πολύ καλά αποτελέσματα.
Χρήσιμες συμβουλές για τη νυκτουρία είναι η αποφυγή των πολλών υγρών και του αλκοόλ μετά τις 7 το απόγευμα και η ούρηση ακριβώς πριν την κατάκλιση για να ξεκινά η νύκτα με άδεια την ουροδόχο κύστη. Ο ουρολόγος θα αξιολογήσει το πρόβλημα σας και θα σας ενημερώσει για τις επιλογές.