Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επτά μήνες στην πρώτη γραμμή το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Σε έναν διαρκή και επίπονο αγώνα, δοκιμάζονται σε καθημερινή βάση τους τελευταίους επτά μήνες, γιατροί και νοσηλευτές που στελεχώνουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και το ειδικό τμήμα COVID, του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, με την σημαντική συνεισφορά των ειδικευομένων των κλινικών του Γ.Ν.Κ.

Τον τρόπο λειτουργίας των δυο Τμημάτων εξήγησε με δηλώσεις της στον «Ενήμερο», η Μαριάνθη Α. Πλασάτη, γεν. χειρουργός και διευθύντρια του Τ.Ε.Π. του Γ.Ν.Κ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, επί της ουσίας λειτουργούν ταυτόχρονα δυο Τ.Ε.Π., τα οποία με σωστή οργάνωση και κατάλληλους χειρισμούς, όλο αυτό το διάστημα συνυπάρχουν αρμονικά, χωρίς φυσικά να τίθεται κανένα απολύτως κενό ασφάλειας στα θέματα δημόσιας υγείας, λόγω της ύπαρξης του τμήματος COVID.

Από τις 23 Φεβρουαρίου και μετά, άρχισαν όλες οι απαραίτητες διεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου χώρου

«Η «διάσπαση» του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας στα δυο, υπήρξε αναγκαία από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, λόγω του ότι η υποδοχή για τα «ύποπτα» περιστατικά στον ιό, θα έπρεπε να γίνεται σε ξεχωριστό χώρο, από αυτόν του «κλασικού» Τ.Ε.Π. Έτσι σε καθημερινή βάση, από τις 23 Φεβρουαρίου και μετά, άρχισαν όλες οι απαραίτητες διεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου χώρου, όπου ξεκίνησε να γίνεται η διαλογή των ασθενών από τους γιατρούς του Τ.Ε.Π., σε συνεννόηση αρχικά με τον Ε.Ο.Δ.Υ.

Μετά τον εντοπισμό των πρώτων θετικών κρουσμάτων στην Π.Ε. Καβάλας, το υπουργείο Υγείας με νέα εγκύκλιό του, ζήτησε να μεγαλώσει ο χώρος, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα περιστατικά για περισσότερους από έναν ασθενή, πάντα με την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις της η κ. Πλασάτη.

Στο Τ.Ε.Π. COVID μπορούν πλέον να εξετάζονται ταυτόχρονα μέχρι και πέντε ασθενείς, πάντα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων, ώστε να γίνονται με ασφάλεια όλες οι εξετάσεις που απαιτούνται

Να σημειωθεί ότι μετά τη «διάσπαση» του Τ.Ε.Π. στα δυο, το Τ.Ε.Π. COVID λειτούργησε στον χώρο της Βραχείας Νοσηλείας και το «κανονικό» Τ.Ε.Π. στον χώρο όπου λειτουργούσε και πριν.

«Στο Τ.Ε.Π. COVID μπορούν πλέον να εξετάζονται ταυτόχρονα μέχρι και πέντε ασθενείς, πάντα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων, ώστε να γίνονται με ασφάλεια όλες οι εξετάσεις που απαιτούνται. Το προσωπικό δε που στελεχώνει το εν λόγω Τμήμα, είναι ειδικά εκπαιδευμένο από την Ομάδα Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Ο εξοπλισμός για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι ο προβλεπόμενος και αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναφέρθηκε μέχρι και σήμερα καμιά έλλειψη κάτι που φαίνεται εξάλλου εκ του αποτελέσματος, καθώς ουδέποτε κανένας γιατρός ή νοσηλευτής που ήρθαν κι έρχονται σε επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχει νοσήσει από κορωνοϊό!», υπογράμμισε στη συνέχεια η κ. Πλασάτη.

Τα πράγματα άλλαξαν στην πορεία όταν άνοιξε το εργαστήριο μοριακής βιολογίας με τη βοήθεια της διοίκησης του Γ.Ν.Κ., κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να εξαλειφθεί η μεγάλη ταλαιπωρία…

Πρέπει να τονιστεί ότι στην αρχή της πανδημίας, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο αφού επρόκειτο για κάτι πρωτόγνωρο, οι δυσκολίες ήταν πολλές, καθώς τα ιδιωτικά εργαστήρια δεν πραγματοποιούσαν τεστ για κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος φόρτος στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο λάμβανε όλα τα δείγματα και τα προωθούσε με ειδικό μέσο μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη.

«Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν στην πορεία όταν άνοιξε το εργαστήριο μοριακής βιολογίας με τη βοήθεια της διοίκησης του Γ.Ν.Κ., κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να εξαλειφθεί η μεγάλη ταλαιπωρία. Αρχικά στο εργαστήριο μοριακής βιολογίας εξετάζονταν περί τα 20 τεστ και εδώ και καιρό πολλά περισσότερα, παρ’ όλο που ο εξοπλισμός δεν είναι ο πλέον σύγχρονος όπως διαθέτουν άλλα μεγαλύτερα νοσοκομεία, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων του εργαστηρίου», ανέφερε ακόμη η διευθύντρια του Τ.Ε.Π. του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των τεστ ανακοινώνονται καθημερινά γύρω στις 2 το μεσημέρι.

Η διαδικασία που ακολουθείται όταν εντοπιστεί θετικό κρούσμα

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος; Όπως μας εξήγησε η κ. Πλασάτη, όταν εξεταστεί ο ασθενής ή θα λάβει οδηγίες και θα πάει σπίτι του, με βάση τις οδηγίες από τον Ε.Ο.Δ.Υ. ή αν θα κριθεί απαραίτητη η εισαγωγή του, τότε νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένη κλινική που λειτουργεί στον 5ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, πάλι με βάση όλα με πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ., ώστε να μη κινδυνεύσει κανείς. Μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα ενημερώνεται ο γιατρός της βάρδιας κι αυτός δίνει τις αντίστοιχες οδηγίες.

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. επιτρέπει  πλέον να κρίνουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας για το που θα κατευθυνθεί ο ασθενής

Όσον αφορά τον έλεγχο εισόδου στο Γ.Ν.Κ. για το αν ένας ασθενής θεωρείται «ύποπτο κρούσμα» η πύλη του Νοσοκομείου ενημερώνει απευθείας τη διαλογή και καλεί γιατρό αν όντως χρήζει να εξεταστεί στον ειδικό χώρο, για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι υπόλοιποι ασθενείς και το προσωπικό. Να επισημανθεί εδώ ότι ο Ε.Ο.Δ.Υ. επιτρέπει  πλέον να κρίνουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας για το που θα κατευθυνθεί ο ασθενής. Καθημερινά περίπου 10 με 15 «ύποπτα» εμπύρετα περιστατικά επισκέπτονται το Νοσοκομείο Καβάλας.

Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα για τον κορωνοϊό στο Γ.Ν.Κ.

Όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν τον κορωνοϊό, από τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά έχουν προσέλθει στα Επείγοντα, έχουν κριθεί «ύποπτα» κι έχουν παρθεί δείγματα από περίπου 2.358 άτομα. Από αυτά περί τα 450 κρίθηκε ότι χρήζουν νοσηλείας μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ και μετά από τη λήψη του αποτελέσματος κι αφού παρήλθε ένα 24ωρο μετακινήθηκαν σε αντίστοιχες κλινικές για τα περαιτέρω.

Τα θετικά κρούσματα που διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης από το Νοσοκομείο της Καβάλας ήταν συνολικά 16. Τα θετικά που προέκυψαν συνολικά από ιχνηλατήσεις είναι περίπου 80.

Πλέον στο Τ.Ε.Π. COVID προσέρχονται μόνο όσοι έχουν συμπτώματα και πρέπει να εξεταστούν

Μάλιστα, όπως επισήμανε η κ. Πλασάτη, επειδή στο Γ.Ν.Κ. έφτανε μεγάλος αριθμός ιχνηλατήσεων, ζητήθηκε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου και την Ομάδα Λοιμώξεων να διαχωριστούν τα περιστατικά κι έτσι λειτουργεί πλέον Δευτέρα με Παρασκευή (8π.μ-10 π.μ.) στην Κινητή Μονάδα που βρίσκεται στο πάρκινγκ του Νοσοκομείου, προσωπικό, με γιατρούς ειδικευόμενους που κάνουν λήψεις τεστ για προεγχειρητικό έλεγχο, ιχνηλατήσεις, μονάδες αποκατάστασης ή για τους ασθενείς που έρχονται από ιδιώτες γιατρούς.

«Πλέον στο Τ.Ε.Π. COVID προσέρχονται μόνο όσοι έχουν συμπτώματα και πρέπει να εξεταστούν, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή, ώστε να μην υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας. Σε όλα αυτά ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο ρόλος του Ε.Κ.Α.Β., καθώς σε συνεργασία με το Νοσοκομείο και τον Ε.Ο.Δ.Υ. τα πληρώματα του μεταφέρουν με πλήρη ασφάλεια, περιστατικά «ύποπτα» για κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Καβάλας. Επίσης σημαντικός ήταν και ο ρόλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου για την διαμόρφωση του Τ.Ε.Π. COVID», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πλασάτη.

Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των δυο Τ.Ε.Π. με επιπλέον προσωπικό – Ευχαριστίες προς όσους συνέβαλαν στο να στηθούν τα δυο Τ.Ε.Π. – Ευχαριστίες και προς τους πολίτες που στάθηκαν αρωγοί στην όλη προσπάθεια

Καταληκτικά στις δηλώσεις της η διευθύντρια του Τ.Ε.Π. Καβάλας υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός της μεγάλης ανάγκης για ενίσχυση των δυο Τ.Ε.Π. με επιπλέον προσωπικό, ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι χρόνοι αναμονής για τους πολίτες, αλλά και να είναι ακόμη πιο εύκολη η δουλειά του προσωπικού των εν λόγω Τμημάτων.

Η Μαριάνθη Πλασάτη, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς όλους όσοι βοήθησαν σε δύσκολες πραγματικά στιγμές, ώστε επί της ουσίας να στηθούν και να λειτουργήσουν ταυτόχρονα δυο Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Π.Ε. Καβάλας που αν και σε πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους, με την υπομονή τους συνέβαλαν στο να γίνει ακόμη πιο εύκολο το έργο για το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, στην ομολογουμένως δυσκολότερη κατάσταση που είχε να αντιμετωπίσει ποτέ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...