Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διαμαρτυρία των φαρμακοποιών για τα «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» 

Ημέρα:

spot_img

Την έντονη διαμαρτυρία των φαρμακοποιών προκαλεί η δημιουργία της υποκατηγορίας «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ.) των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), η οποία θα περιλαμβάνει σκευάσματα που δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, σύμφωνα με διάταξη του υπουργείου Υγείας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατίθεται στη Βουλή με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

O κατάλογος των ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ. περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., ποσοστό 13% που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ. αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου με τους θεσμούς.

«Τα φάρμακα πρέπει να δίνονται αποκλειστικά από επιστήμονες υγείας κι όχι από τα ράφια των σούπερ μάρκετ»

«Ξαναμπαίνει το θέμα των Μη Συνταγοραφούμενων Φαρμάκων στα μνημονιακά προαπαιτούμενα και φυσικά εμείς αντιδρούμε για άλλη μια φορά. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να δίνονται αποκλειστικά από επιστήμονες υγείας και ειδικά από φαρμακοποιούς και δεν μπορούν με τίποτα να μπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το κράτος για ακόμη μια φορά κάνει λάθος. Όταν το φάρμακο έχει μια σταθερή λιανική τιμή που δίνεται βάσει του δελτίου τιμών που εκδίδει το υπουργείο Υγείας και αφεθεί στην ελεύθερη οικονομία, το φάρμακο αυτό κατηγορηματικά και βάσει στατιστικών θα αυξηθεί η τιμή του», δήλωσε στον «Ενήμερο» η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, Σίσσυ Ρακιτζή.

Τίθεται θέμα για την υγεία των πολιτών αν φάρμακα διατίθενται στην ελεύθερη αγορά

«Τα μεγάλα κεφάλαια, οι μεγάλες βιομηχανίες, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα έπεισαν την κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, να είναι μαζί τους κι όχι με το μικρομεσαίο φαρμακείο. Είναι σαφές ότι ο ασθενής πρέπει να πάρει τη συμβουλή του φαρμακοποιού που είναι ειδικός. Γιατί από το ράφι και μια απλή βιταμίνη, αν την πάρει χωρίς γνώση του φαρμακοποιού, μπορεί να προκαλέσει παρενέργεια με την οποιαδήποτε παράλληλη χορήγηση φαρμάκου, αλλά και τοξικό φαινόμενο. Τίθεται λοιπόν θέμα με την υγεία των πολιτών. Ας μην κοροϊδεύουν τους ασφαλισμένους και τους φαρμακοποιούς. Δεν πρόκειται για εμπόρευμα, αλλά για φάρμακα που πρέπει να δίνεται αποκλειστικά από ειδικούς επιστήμονες υγείας, που είναι οι φαρμακοποιοί», συμπλήρωσε σχετικά η κ. Ρακιτζή.

«Αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο…»

Τέλος, ερωτηθείσα αναφορικά με το αν υπάρχει ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από την πλευρά των φαρμακοποιών, η πρόεδρος του Φ.Σ.Κ., απάντησε: «Εννοείται ότι αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο. Τα φάρμακα αυτά ανήκουν στα φαρμακεία και σαφώς θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις αν και εφόσον θελήσουν να βάλουν φάρμακα στα σούπερ μάρκετ».

Οι θέσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Την πάγια θέση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «κανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου», υπογραμμίζει ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Λουράντος, με αφορμή την διάθεση και εκτός φαρμακείων 216 σκευασμάτων που ανήκουν στην υποκατηγορία «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.
«Για μια ακόμη φορά πλήττεται το μικρομεσαίο φαρμακείο από μνημονιακές επιταγές, που επιθυμούν διακαώς να ευνοήσουν τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες. Το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός αποτελούν τα μοναδικά εχέγγυα για την προστασία της δημόσιας υγείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Π.Φ.Σ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...