Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Απρόβλεπτη η συμπεριφορά του ιού του Δυτικού Νείλου

Ημέρα:

spot_img

Σε ύφεση βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η δραστηριότητα του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Δυστυχώς φέτος είχαμε αρκετά κρούσματα και θανάτους στην περιοχή μας από τον ιό. Είναι περίεργη η συμπεριφορά του ιού του Δυτικού Νείλου, παρότι ακολουθήσαμε το ίδιο πρόγραμμα ψεκασμών, το οποίο μάλιστα έχει ενταθεί φέτος σε σχέση με πέρυσι», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αν είναι φυσιολογικά τα πράγματα με τον καιρό, μπορούμε να πούμε ότι αρχές με μέσα Οκτωβρίου θα έχει τελειώσει το ζήτημα»

«Είναι απρόβλεπτη η συμπεριφορά του ιού και άρα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε καλοκαίρι θα περιμένουμε να έχουμε εξάρσεις, όμως δεν ξέρουμε τις περιοχές, γιατί έχει το χαρακτηριστικό να αναπτύσσεται τοπικά, μπορεί δηλαδή του χρόνου να είναι σε άλλους δήμους και νομούς και να αφήσει τον δικό μας ή μπορεί να έχουμε και του χρόνου κρούσματα. Δεν γνωρίζουμε λοιπόν έκταση και βαθμό, αλλά ξέρουμε ότι κάθε χρόνο θα μας απασχολεί. Την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε ύφεση και αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς ο ιός ξεκινά στα μέσα του καλοκαιριού, κορυφώνεται τον Αύγουστο και αρχίζει από Σεπτέμβριο να υποχωρεί μέχρι και τον Οκτώβριο που θα έχουμε και τα τελευταία κρούσματα. Βέβαια εξαρτάται η πορεία του και από τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν, δηλαδή αν τραβήξουν οι ζέστες ή όχι. Αν είναι φυσιολογικά τα πράγματα μπορούμε να πούμε ότι αρχές με μέσα Οκτωβρίου θα έχει τελειώσει το ζήτημα», υπογράμμισε σχετικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

Σειρά μετά τον ιό του Δυτικού Νείλου παίρνει η εποχική γρίπη…

Αμέσως μετά τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι πολίτες και το υγειονομικό σύστημα της χώρας θα πρέπει να προετοιμάζονται και για την εποχική γρίπη, ο εμβολιασμός για την οποία, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαδόπουλο, είναι πολύ σημαντικός.

«Παραδοσιακά η εποχική γρίπη αρχίζει να εμφανίζεται από τον Δεκέμβριο και μετά και έχουμε πιο έντονη δραστηριότητα κυρίως Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Άρα ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη των πρώτων κρουσμάτων. Ο Νοέμβριος νομίζω πως είναι ο καλύτερος μήνας. Όσοι ανήκουν λοιπόν στις ευπαθείς ομάδες, όχι από τώρα, αλλά από τα τέλη Οκτωβρίου και ιδιαίτερα μέσα στον Νοέμβριο, καλό θα είναι να αρχίσουν να κάνουν τον εμβολιασμό, που είναι γι’ αυτούς απαραίτητος».

Εντατικοί οι έλεγχοι που έγιναν φέτος σε πισίνες ― Σφραγίστηκαν κάποιες κυρίως στη Θάσο

Στη διάρκεια των δηλώσεών του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, αναφέρθηκε και στους ελέγχους που έγιναν στη διάρκεια της θερινής περιόδου στις πισίνες των τουριστικών καταλυμάτων.

«Έλεγχοι σε πισίνες πάντοτε γίνονταν, αλλά φέτος ήταν πολύ εντατικοί, κυρίως γιατί δόθηκε εντολή από το υπουργείο Υγείας, καθώς υπήρχαν δυσάρεστα περιστατικά με πνιγμούς σε πισίνες. Ελέγξαμε τις άδειες λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών κυρίως στις τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερα στη Θάσο. Εκεί από τους ελέγχους προέκυψαν διάφορα πράγματα που εστάλησαν στον ΕΟΤ που είναι η αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή για να γίνουν τα περαιτέρω σε όσους διαπιστώθηκε ότι είχαν ελλείψεις ή παραβάσεις. Είχαμε και περιπτώσεις, μεμονωμένες βέβαια, που σφραγίστηκαν κολυμβητικές δεξαμενές, κυρίως στη Θάσο», σημείωσε σχετικά με το θέμα ο κ. Παπαδόπουλος.

Συμμορφωμένοι στην πλειονότητά τους σε θέματα υγιεινής οι επαγγελματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ― Ελάχιστες οι παραφωνίες ― Έγιναν μέχρι και κατασχέσεις τροφίμων

Αναφορικά με τους ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αν οι επαγγελματίες ήταν συμμορφωμένοι, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Δεν ήταν όλοι συμμορφωμένοι, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που κάναμε και κατασχέσεις τροφίμων! Είναι αδύνατο βέβαια να περάσεις από χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά όπου πήγαμε γενικά τα πράγματα ήταν καλά. Ειδικότερα σε νέα καταστήματα οι κανόνες υγιεινής τηρούνται σε μεγάλο βαθμό και οι προδιαγραφές τους είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο κι αυτό πρέπει να το τονίσουμε, γιατί ξοδεύουν πολλά χρήματα για να φτιάξουν τα καταστήματα όπως πρέπει. Παρ’ όλα αυτά αυτό αντικατοπτρίζει μια καλή εικόνα κι ένα καλό τουριστικό προϊόν. Υπήρχαν όμως και επαγγελματίες που είχαν ζητήματα στα καταστήματά τους με θέματα υγιεινής. Εκεί έγιναν κάποιες ενέργειες από την υπηρεσία μας, επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, κατασχέθηκαν τρόφιμα, αλλά ευτυχώς δεν ήταν η πλειοψηφία».

Αρχίζουν το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων ― Θα επεκταθούν και σε άλλους χώρους των σχολικών μονάδων

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με τους ελέγχους στα κυλικεία των σχολικών μονάδων, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, υπογράμμισε: «Όπως κάθε χρόνο θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι και στα κυλικεία, όμως φέτος στόχος μας είναι να τους επεκτείνουμε και στις συνθήκες υγιεινής γενικά που επικρατούν στις σχολικές μονάδες, όχι μόνο στα κυλικεία. Τα σχολεία είναι ένας χώρος όπου υπάρχει μαζική προσέλευση, παραμονή στον χώρο πολλών ατόμων, κι άρα εκεί πρέπει να δούμε τις τουαλέτες, την καθαριότητα στις αίθουσες, απεντομώσεις, μυοκτονίες κι όλα αυτά, τα οποία θα ελέγξουμε μαζί με τα κυλικεία. Οι μονάδες είναι πολλές, δεν είναι δόκιμο να μπούμε από τώρα για ελέγχους, αλλά από Οκτώβριο και μετά έχουμε χρόνο να κάνουμε ελέγχους, όσο αυτό είναι εφικτό, καθώς είναι λίγα τα άτομα στην υπηρεσία μας».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ένα μόλις ασθενοφόρο για το ΕΚΑΒ στη Θάσο

Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια χρονιά οι...

Συνάντηση του Δημάρχου Θάσου με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου

Σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο...

Αυξημένες οι απαιτήσεις για νερό στη Θάσο φέτος

Κώστας Μανίτσας: Ο χειμώνας πέρασε χωρίς βροχές, ήταν μακράν...

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...