Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Χρήστος Παπαδόπουλος: «Οι επαγγελματίες υγείας έχουν ένα ξεχωριστό ρόλο…»

Ημέρα:

Τα χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, υφίστανται όντως, σημειώνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψή τους έναντι της εποχικής γρίπης, κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς την περίοδο 2014 – 2015 η συμμόρφωση του προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων στο εμβόλιο έφθασε περίπου σε ποσοστό 11% του συνόλου των εργαζομένων, ενώ την περίοδο 2013 – 2014 βρισκόταν μόλις στο 4%!

«Οι επαγγελματίες υγείας έχουν ένα ξεχωριστό ρόλο…»

«Υφίστανται όντως αυτά τα χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας, όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Βεβαίως ο εμβολιασμός κάθε ατόμου χωριστά, είναι θέμα προσωπικής επιλογής και κανένας δεν μπορεί να επιβάλει οποιαδήποτε αγωγή σε κανέναν. Όμως οι επαγγελματίες υγείας έχουν ένα ξεχωριστό ρόλο, καθώς δεν είναι απλοί πολίτες που επιλέγουν για τον εαυτό τους αν θα προστατευτούν οι ίδιοι ή όχι. Διότι πέρα από την προστασία της ατομικής τους υγείας, προστατεύουν και την υγεία των ασθενών τους. Ειδικά όσοι περιθάλπουν καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένους, βαριά πάσχοντες, καθώς και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι εύκολο να μεταδώσουν μια ασθένεια, όπως η γρίπη, η οποία σε τέτοια περιβάλλοντα μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα. Στην Αμερική για παράδειγμα υπάρχουν νοσοκομεία όπου το προσωπικό εμβολιάζεται, είτε το θέλει είτε όχι. Είναι λοιπόν από τη μια θέμα ατομικής ελευθερίας, όμως από εκεί και πέρα πρέπει να σκεφτούμε τη δουλειά που κάνουμε κι αυτόν που περιθάλπουμε. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα εμβολιασμών και πρέπει να γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός προσφέρει πολλά θετικά περισσότερα από ότι αρνητικά», τόνισε στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Παπαδόπουλος.

Παγκόσμιο το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Ερωτηθείς για πού αποδίδει την «άρνηση» αυτή των επαγγελματιών υγείας και δη των ίδιων των γιατρών να εμβολιαστούν, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι εμείς οι γιατροί είμαστε πιο αμελείς από όλους, ίσως από υπερβολική σιγουριά. Είναι γνωστό ότι ο εμβολιασμός της γρίπης αποδεδειγμένα δεν προκαλεί όσα ακούγονται. Όμως το εμβόλιο αρνήθηκαν πρώτοι οι γιατροί να κάνουν, πριν μερικά χρόνια, όταν είχαμε την πανδημία της γρίπης. Όσον αφορά το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αυτό είναι παγκόσμιο. Ακόμη και τα καλύτερα νοσοκομεία καθημερινά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Το ζήτημα είναι σε ποιο ποσοστό και έκταση υπάρχουν. Εκεί γίνεται ένας διαρκής αγώνας κι είναι θέμα τήρησης κάποιων βασικών αρχών και τακτικών ελέγχων. Όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τόσο καλύτερο το επίπεδο της προσφερόμενης υγείας και των υπηρεσιών προς τους ασθενείς».

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε τρεις για τον ξυλοδαρμό 17χρονου στον Δημοτικό Κήπο της Καβάλας

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία για τον άγριο ξυλοδαρμό ενός...

«Κωλόκαιρος» στο «Κολοσσαίον» (Κείμενο: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης)

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Και η βρόχα έπεφτε... straight...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Είμαι υπερήφανος για όσα έχουμε πετύχει για τους ψαράδες των λιμνοθαλασσών της Κεραμωτής»

Στο 1ο Συνέδριο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, που διοργανώνει το...

Οι τιμές των καυσίμων πήραν πάλι την ανηφόρα

Φώτης Πούλος: Η χονδρική έχει μείνει ανεξέλεγκτη, ενώ εμείς...

Πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας

Για την ειδική συνεδρίασης λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας,...

Σωτήρης Τσεκμέζογλου: Η ισοψηφία είναι μία άχαρη διαδικασία

«Επί της ουσίας για εμένα δεν έχει αλλάξει τίποτα....

Σάββας Αργυράκης: Φύγαμε με το κεφάλι ψηλά

«Όπως πήγαμε συντεταγμένα, έτσι φύγαμε και συντεταγμένα, με το...

«Σεβάς Χανούμ» του Γιώργου Χρονά στο «ΑΥΛΑΙΑ»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ “Κάθε ιστορία είναι μια διαδρομή...