Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Χρήστος Παπαδόπουλος: “Να εμβολιαστούν κατά της γρίπης όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες”

Ημέρα:

Από τον Οκτώβριο και μετά θα πρέπει να αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης για την φετινή χειμερινή περίοδο, όπως σημειώνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Η επιδημία της γρίπης συνήθως συμβαίνει Ιανουάριο και Φεβρουάριο και με δεδομένο ότι απαιτείται ένας μήνας περίπου για να αναπτυχθούν αντισώματα μετά από έναν εμβολιασμό, θα πρέπει από τον Οκτώβριο και μετά να αρχίζουν οι πολίτες να εμβολιάζονται, με την προϋπόθεση φυσικά ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο. Φέτος, στο νέο εμβόλιο, θα περιλαμβάνεται και το στέλεχος που πέρυσι προκάλεσε κρούσματα και δεν υπήρχε στο αντίστοιχο εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Όπως είναι γνωστό τα συγκεκριμένα εμβόλια βγαίνουν τον προηγούμενο χρόνο με βάση τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τα στελέχη που θα κυκλοφορήσουν και περιλαμβάνει συνήθως δυο με τρία εξ αυτών», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας.

Να εμβολιαστούν κατά της γρίπης όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες

«Ούτως ή άλλως τα στελέχη της γρίπης αλλάζουν, όμως οι αλλαγές δεν γίνονται από τον ένα μήνα στον άλλο. Οι μεταλλάξεις που γίνονται κι αυτά τα στελέχη που τελικά επικρατούν, προκαλούν επιδημίες και κρούσματα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οπότε μπορεί να προβλεφθεί ένα στέλεχος και να περιληφθεί στο εποχικό εμβόλιο. Για ακόμη μια φορά φυσικά συνιστούμε σε αυτούς που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως και στις έγκυες και τα μικρά παιδιά, να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν επιπλοκές από την γρίπη. Πέρυσι τα κρούσματα κινήθηκαν στα φυσιολογικά πλαίσια, παρόλα αυτά είχαμε πολλές ιώσεις. Η γρίπη εξασθενεί σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να ακολουθήσουν μετά άλλες λοιμώξεις, από τις οποίες μπορεί κάποιος ακόμη και να καταλήξει. Η γρίπη δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα, δεν είναι μια λοίμωξη που μπορούμε να την παραβλέψουμε. Συνήθως περνάει, όμως μπορεί και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, οπότε πρέπει να εμβολιάζονται όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», επισήμανε χαρακτηριστικά στην συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος.

Κανένας κίνδυνος από το αντιγριπικό εμβόλιο

Επειδή όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας τόνισε με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το εμβόλιο, δηλώνοντας σχετικά: «Έχουν γίνει εκατομμύρια εμβόλια για την γρίπη, όμως ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις, μετρημένες στα δάχτυλα, που κάτι πήγε στραβά. Είναι περισσότερες οι περιπτώσεις που αποδεδειγμένα έχει πεθάνει κόσμος από την γρίπη, επειδή δεν εμβολιάστηκε. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοιπόν από το αντιγριπικό εμβόλιο. Αρκεί να σκεφτούμε ότι και η απλή ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει κάτι στον οργανισμό μας. Αλίμονο αν καταργούσαμε τα φάρμακα, τα οποία είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια σε σχέση με τα εμβόλια. Για παράδειγμα όταν είναι να πάρουμε μια αντιβίωση δεν το πολυσκεφτόμαστε, άσχετα με το τι μπορεί να μας προκαλέσει. Το εμβόλιο όμως δεν θέλουμε να το κάνουμε κι αυτό είναι όντως οξύμωρο».

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σάββας Αργυράκης: Φύγαμε με το κεφάλι ψηλά

«Όπως πήγαμε συντεταγμένα, έτσι φύγαμε και συντεταγμένα, με το...

«Σεβάς Χανούμ» του Γιώργου Χρονά στο «ΑΥΛΑΙΑ»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ “Κάθε ιστορία είναι μια διαδρομή...

Τι πρέπει να ξέρεις οπωσδήποτε για το έγκλημα της παραβίασης υποχρέωσης   διατροφής;

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Σήμερα θα σας αποκαλύψω ό,τι...

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού στον Τουρισμό

Γιάννης Μαρκιανός: Επισκεφθήκαμε την δομή των μεταναστών για να...

Αναπτυξιακός Οργανισμός ΠΑΜΘ: Ένα χρήσιμο εργαλείο για την Περιφέρεια και τους Δήμους

Λάζαρος Τσαταλμπασίδης: Θα τρέξουμε μελέτες και έργα με πολύ...

ΟΕΒΕΚ: Ελπίζουμε ο ΟΛΚ να βρει τον ρόλο του στη κοινωνία του Ν. Καβάλας

Την Τετάρτη 21/2/24 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διευθύνοντα συμβούλου του...

Στα κορυφαία της Ευρώπης το Κέντρο Αποκατάστασης ΛΥΔΙΑ

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στο Κουτούκι του Σαρρή πραγματοποιήθηκε...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Το Γεν. Νοσοκομείο Καβάλας ενισχύεται με 24 νέους νοσηλευτές»

Συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας με Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο...