Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Χρήστος Παπαδόπουλος: “Να εμβολιαστούν κατά της γρίπης όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες”

Ημέρα:

Από τον Οκτώβριο και μετά θα πρέπει να αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης για την φετινή χειμερινή περίοδο, όπως σημειώνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Η επιδημία της γρίπης συνήθως συμβαίνει Ιανουάριο και Φεβρουάριο και με δεδομένο ότι απαιτείται ένας μήνας περίπου για να αναπτυχθούν αντισώματα μετά από έναν εμβολιασμό, θα πρέπει από τον Οκτώβριο και μετά να αρχίζουν οι πολίτες να εμβολιάζονται, με την προϋπόθεση φυσικά ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο. Φέτος, στο νέο εμβόλιο, θα περιλαμβάνεται και το στέλεχος που πέρυσι προκάλεσε κρούσματα και δεν υπήρχε στο αντίστοιχο εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Όπως είναι γνωστό τα συγκεκριμένα εμβόλια βγαίνουν τον προηγούμενο χρόνο με βάση τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τα στελέχη που θα κυκλοφορήσουν και περιλαμβάνει συνήθως δυο με τρία εξ αυτών», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας.

Να εμβολιαστούν κατά της γρίπης όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες

«Ούτως ή άλλως τα στελέχη της γρίπης αλλάζουν, όμως οι αλλαγές δεν γίνονται από τον ένα μήνα στον άλλο. Οι μεταλλάξεις που γίνονται κι αυτά τα στελέχη που τελικά επικρατούν, προκαλούν επιδημίες και κρούσματα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οπότε μπορεί να προβλεφθεί ένα στέλεχος και να περιληφθεί στο εποχικό εμβόλιο. Για ακόμη μια φορά φυσικά συνιστούμε σε αυτούς που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως και στις έγκυες και τα μικρά παιδιά, να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν επιπλοκές από την γρίπη. Πέρυσι τα κρούσματα κινήθηκαν στα φυσιολογικά πλαίσια, παρόλα αυτά είχαμε πολλές ιώσεις. Η γρίπη εξασθενεί σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να ακολουθήσουν μετά άλλες λοιμώξεις, από τις οποίες μπορεί κάποιος ακόμη και να καταλήξει. Η γρίπη δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα, δεν είναι μια λοίμωξη που μπορούμε να την παραβλέψουμε. Συνήθως περνάει, όμως μπορεί και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, οπότε πρέπει να εμβολιάζονται όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», επισήμανε χαρακτηριστικά στην συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος.

Κανένας κίνδυνος από το αντιγριπικό εμβόλιο

Επειδή όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας τόνισε με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το εμβόλιο, δηλώνοντας σχετικά: «Έχουν γίνει εκατομμύρια εμβόλια για την γρίπη, όμως ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις, μετρημένες στα δάχτυλα, που κάτι πήγε στραβά. Είναι περισσότερες οι περιπτώσεις που αποδεδειγμένα έχει πεθάνει κόσμος από την γρίπη, επειδή δεν εμβολιάστηκε. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοιπόν από το αντιγριπικό εμβόλιο. Αρκεί να σκεφτούμε ότι και η απλή ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει κάτι στον οργανισμό μας. Αλίμονο αν καταργούσαμε τα φάρμακα, τα οποία είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια σε σχέση με τα εμβόλια. Για παράδειγμα όταν είναι να πάρουμε μια αντιβίωση δεν το πολυσκεφτόμαστε, άσχετα με το τι μπορεί να μας προκαλέσει. Το εμβόλιο όμως δεν θέλουμε να το κάνουμε κι αυτό είναι όντως οξύμωρο».

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επιτυχημένη η ημερίδα του φροντιστηρίου “Πυρήνας”

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023,...

Η οικογένεια του άτυχου κυνηγού ευχαριστεί όσους συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του

Η οικογένεια του 86χρονου Γεώργιου Ποταμιάνου, του κυνηγού ο οποίος...

Αναβαθμίζεται σε Ταξιαρχία η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας

Την αναβάθμιση της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καβάλας είχαν...

Η πίτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παληού “Μέγας Αλέξανδρος”

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παληού “Μέγας...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...