Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Σε φάση ύφεσης πέρασε η γρίπη

Ημέρα:

spot_img

Σαφώς μικρότερη είναι πλέον η προσέλευση των συμπολιτών μας με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, καθώς όπως και πανελλαδικά, έτσι και στην περιοχή μας, η δραστηριότητα της γρίπης και του στελέχους Η1Ν1, βρίσκονται σε φάση ύφεσης.

Αυτό επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, ο οποίος επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Πράγματι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., τις τελευταίες δυο εβδομάδες υπάρχει μια κάμψη στα κρούσματα της γρίπης κι αυτό σημαίνει ότι και η προσέλευση στα νοσοκομεία μας έχει μειωθεί σημαντικά, όπως και οι νοσηλείες στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές και φυσικά στην αναγκαιότητα για νοσηλεία σε κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εγρήγορση μας πρέπει να παραμείνει. Για δυο με τρεις εβδομάδες ακόμη θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για τη γρίπη».

Διαρκής ο αγώνας όσον αφορά την αλλαγή συμπεριφοράς έναντι του αντιγριπικού εμβολιασμού

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας τόνισε επίσης ότι η φετινή χρονιά ήταν μια από τις δυσκολότερες όσον αφορά την γρίπη, καθώς ο ιός Η1Ν1 που ήταν και ο επικρατέστερος, ήταν πιο επιθετικός από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν πολλά κρεβάτια για νοσηλεία ασθενών στις Μ.Ε.Θ., τα οποία δυστυχώς δεν υπήρχαν.

«Συνακόλουθα είχαμε και την προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 γιατρών (για τις Μ.Ε.Θ.) μέσω του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., μια ομολογουμένως καλή ενέργεια. Ένα θετικό μήνυμα που αφήνει η φετινή σεζόν, που βέβαια δεν έχει τελειώσει ακόμη, είναι ότι στους γιατρούς πέρασε το μήνυμα να συνταγογραφούν ήδη από τα δυο πρώτα 24ωρα στους ασθενείς με πιθανή γρίπη τα δυο διαθέσιμα αντιικά φάρμακα. Αυτό είναι μια αλλαγή συμπεριφοράς θετική, γιατί οι μελέτες έχουν δείξει ότι η πρώιμη έναρξη αντιικής αγωγής μειώνει τις επιπλοκές της γρίπης, που κυρίως είναι η ιογενής πνευμονία και κατ’ επέκταση η αναγκαιότητα για νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Κάτι φαίνεται να αλλάζει, περιμένουμε όμως να αλλάξουν κι οι συμπεριφορές όσον αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό και γι’ αυτό κάνουμε έναν διαρκή αγώνα», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο κ. Κροκίδης.

Δυο λόγια για την γρίπη – Τι συνιστά το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Η γρίπη, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) Το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου

β) Η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου

γ) Κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β

δ)Τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...

Ενημέρωση για τα «safe houses» για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης...

Προσπάθεια για αλλαγή χρήσης του πρώην Σανατορίου

Εξετάζεται η παραχώρηση του συνεδριακού κέντρου της ΙΕΚ στον...

Παρουσία της Περιφέρειας ΑΜΘ στην FRESKON – HELEXPO

Την έκθεση FRESKON - HELEXPO  στην Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε ο...

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αποτελεί εμπόδιο η έλλειψη συνεργασίας των γονέων;

Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο γονιός που επιδιώκει αποκλειστική...

Η ΠΕΔ-ΑΜΘ λέει ξεκάθαρα όχι στη συνένωση των ΔΕΥΑ

Σάββας Μιχαηλίδης: Αναγκαστική συνένωση δημοτικών επιχειρήσεων που δεν δημιουργεί...

Οι «Μοναδικές Γεύσεις» της Καβάλας ταξίδεψαν στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα

Υπό τον τίτλο «Μοναδικές Γεύσεις», εγκαινιάστηκε την Τετάρτη (10/4)...