Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Ποιες παθήσεις εξετάζει ο νευρολόγος;

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
 1. Ο νευρολόγος είναι ο γιατρός που ειδικεύεται στην διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του νευρικού συστήματος. Το νευρικό σύστημα χωρίζεται στο κεντρικό και στο περιφερικό. Το κεντρικό αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό ενώ το περιφερικό από τα νεύρα που κατανέμονται σε όλο το σώμα. Το νευρικό σύστημα είναι αρκετά πολύπλοκο και θα πρέπει ο νευρολόγος να έχει πολύ καλή κατάρτιση. Βλάβη σε οποιοδήποτε σημείο του νευρικού συστήματος προκαλεί πολλά και διαφορετικά συμπτώματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στον νευρολόγο.
 • Πονοκέφαλος. Αφορά πόνο σε διάφορα σημεία του κεφαλιού με διάφορα χαρακτηριστικά: σφίξιμο, βάρος, σουβλιές. Ο νευρολόγος πρέπει να αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά του πόνου, την συχνότητα, την διάρκεια, την ανταπόκριση σε φάρμακα και να διευκρινίσει το είδος αλλά και την επικινδυνότητα του πονοκέφαλου.
 • Μούδιασμα. Μπορεί να μοιάζει με μυρμήκιασμα, βελόνες, ρεύμα ή και υπαισθησία (δεν υπάρχει καλή αίσθηση της αφής ή του πόνου σε κάποια περιοχή).Μπορεί να εμφανίζεται στα άκρα, στο σώμα, στο κεφάλι ή στο πρόσωπο. Ο νευρολόγος εξετάζοντας τον ασθενή είναι σε θέση να καταλάβει ποια περιοχή του νευρικού συστήματος ευθύνεται για το μούδιασμα και να κατευθύνει τον ασθενή.
 • Αδυναμία. Σημαίνει την απώλεια της δύναμης σε κάποιο άκρο συνήθως το οποίο ο ασθενής μπορεί να το αισθάνεται «βαρύ». Μπορεί να οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού ή του περιφερικού νευρικού συστήματος.
 • Ζάλη. Η ζάλη είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο νευρολόγος πρέπει να εξετάσει τον ασθενή ειδικά αν η ζάλη είναι αιφνίδια και δεν οφείλεται σε βλάβη του λαβυρίνθου.
 • Τρέμουλο. Το τρέμουλο (τρόμος) κυρίως στα χέρια είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα των ασθενών που επισκέπτονται νευρολόγο.
 • Απώλεια μνήμης. Ο νευρολόγος είναι ειδικός στο να εξετάσει τον ασθενή και κυρίως να αναγνωρίσει την πιθανότητα ύπαρξης άνοιας.
 • Θολή όραση. Η δυσκολία στην όραση μπορεί να οφείλεται σε νευρολογικές παθήσεις αν η οφθαλμολογική εξέταση είναι φυσιολογική.
 • Δυσκολία στην ομιλία. Μπορεί να σημαίνει δυσκολία στην άρθρωση, δυσκολία στην εύρεση λέξεων, δυσκολία στην κατανόηση. Ο νευρολόγος εμπλέκεται στην εξέταση του λόγου και της ομιλίας.
 • Λιποθυμία. Ένα επεισόδιο απώλειας συνείδησης συνήθως οφείλεται σε παθολογικά ή καρδιολογικά αίτια. Συχνά όμως χρειάζεται η γνώμη του νευρολόγου ώστε να αποκλεισθούν σπανιότερες αιτίες.
 • Πόνος. Χρόνιος πόνος σε διάφορα σημεία μπορεί να χρειάζεται εκτίμηση και από νευρολόγο.
 • Δυσκολία στην βάδιση. Ο νευρολόγος θα πρέπει να εξετάζει οποιαδήποτε αλλαγή στην βάδιση γιατί αποτελεί από τα πιο συχνά συμπτώματα των νευρολογικών παθήσεων.

Αν έχετε λοιπόν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ο νευρολόγος είναι ο γιατρός που χρειάζεστε.

 

 1. Ο νευρολόγος είναι ο γιατρός που ειδικεύεται στην διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του νευρικού συστήματος. Το νευρικό σύστημα χωρίζεται στο κεντρικό και στο περιφερικό. Το κεντρικό αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό ενώ το περιφερικό από τα νεύρα που κατανέμονται σε όλο το σώμα.

Η επίσκεψη στον νευρολόγο ξεκινά με την περιγραφή των συμπτωμάτων. Ο νευρολόγος θα σας ρωτήσει τί ακριβώς αισθάνεστε και ποιός είναι ο λόγος της επίσκεψης. Θα πρέπει να περιγράψετε τα συμπτώματά σας, πότε εμφανίζονται, πόσο διαρκούν, πότε ξεκίνησαν. Ο νευρολόγος πρέπει να κατευθύνει την συζήτηση έτσι ώστε να αντλήσει όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες. Στην συνέχεια, ο νευρολόγος θα ρωτήσει σχετικά με το ατομικό σας ιστορικό. Θα πρέπει να αναφέρετε προηγούμενες νοσηλείες, χειρουργικές επεμβάσεις, ασθένειες ή τραυματισμούς. Το ατομικό αναμνηστικό θα συμπληρωθεί με το οικογενειακό ιστορικό. Πολλές νευρολογικές παθήσεις είναι κληρονομικές οπότε ο νευρολόγος θα ρωτήσει σχετικά με την υγεία των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Ακολουθούν άλλες πληροφορίες όπως η επαγγελματική κατάσταση, οι έξεις, ο τρόπος ζωής και το μορφωτικό επίπεδο. Τέλος, ο νευρολόγος θα ρωτήσει αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή και ποιά είναι αυτή.

Μετά την λήψη του ιστορικού ακολουθεί η νευρολογική εξέταση. Ο νευρολόγος θα εξετάσει τις λειτουργίες που ελέγχονται από το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα. Καταρχήν θα εξετάσει την νοητική κατάσταση. Μπορεί να σας υποβάλλει σε κάποιο τεστ μνήμης ή μέσω απλών ερωτήσεων να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια διαταραχή σκέψης ή μνήμης. Ακολουθεί η εξέταση του λόγου. Ο νευρολόγος θα ελέγξει το περιεχόμενο αλλά και την άρθρωση του λόγου ζητώντας να απαντήσετε σε ερωτήσεις, να επαναλάβετε προτάσεις-λέξεις ή φωνήματα.

Πολύ σημαντικό κομμάτι της νευρολογικής εξέτασης είναι η εξέταση της βάδισης. Ο νευρολόγος θα σας ζητήσει να περπατήσετε ελέυθερα ή σε μονή γραμμή. Επίσης θα ελέγξει την ισορροπία και την στάση του σώματος.

Ακολουθεί η εξέταση των εγκεφαλικών νεύρων. Ο νευρολόγος θα εξετάσει τα οπτικά πεδία, τα αντανακλαστικά της κόρης, τους μυς και την αισθητικότητα του προσώπου και την κατάποση.

Η εξέταση της δύναμης των μυών κατά ομάδες δίνει πληροφορίες για την μυική ισχύ του ασθενή. Ο νευρολόγος χρησιμοποιώντας το σφυράκι θα εξετάσει τα αντανακλαστικά του σώματος. Επίσης με την επανάληψη κάποιων κινήσεων ελέγχεται ο συντονισμός των άκρων. Τέλος, ο νευρολόγος θα ελέγξει την αισθητικότητα δηλαδή αν υπάρχει σωστή αίσθηση της αφής και της θερμοκρασίας στο δέρμα.

Χρειάζεται να έχετε μαζί σας πληροφορίες σχετικές με την ασφάλειά σας (πχ ΑΜΚΑ) για ενδεχόμενη συνταγογράφηση. Επίσης ο νευρολόγος θα σας ζητήσει αν υπάρχουν ιατρικές γνωματεύσεις ή πιστοποιητικά (πχ εξιτήρια) καθώς και εξετάσεις συναφείς με το πρόβλημά σας. Αν έχετε CD με απεικονιστικές εξετάσεις καλό είναι να τα έχετε μαζί σας. Απαραίτητη είναι η λίστα των φαρμάκων που παίρνετε. Για την καλύτερη λήψη του ιστορικού ίσως χρειάζεται η παρουσία συνοδού αν ο ίδιος ο ασθενής δεν μπορεί να δώσει όλες τις πληροφορίες.

Η διάρκεια της πρώτης επίσκεψης μπορεί να διαρκέσει από μισή μέχρι μία ώρα.

 

 1. Ο νευρολόγος είναι ο γιατρός που ειδικεύεται στην διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του νευρικού συστήματος. Το νευρικό σύστημα χωρίζεται στο κεντρικό και στο περιφερικό. Το κεντρικό αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό ενώ το περιφερικό από τα νεύρα που κατανέμονται σε όλο το σώμα.

Ο νευρολόγος αποκτά την ειδίκευσή του μετά την απόκτηση του ιατρικού διπλώματος. Η ειδίκευση διαρκεί 5 χρόνια στα οποία περιλαμβάνεται και εκπαίδευση στην ψυχιατρική και στην παθολογία. Υπάρχουν περαιτέρω εξειδικεύσεις όπως στην άνοια, στα εγκεφαλικά επεισόδια, στην επιληψία και σε άλλες παθήσεις.

Ο νευρολόγος δεν πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις. Ο νευρολόγος μπορεί να εργαστεί σε νοσοκομείο και σε ιδιωτικό ιατρείο. Μπορεί να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επίσης μπορεί να πραγματοποιήσει επισκέψεις κατ’οίκον.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο ασθενείς παγκοσμίως πάσχουν από κάποια νευρολογική πάθηση. Οι παθήσεις που εξετάζει ο νευρολόγος είναι

 • Άνοια, ανοικά σύνδρομα. Είναι παθήσεις που εκδηλώνονται με διαταραχή στην μνήμη, στην σκέψη και στην συμπεριφορά.
 • Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Οφείλονται σε απόφραξη αγγείου (ισχαιμικά) ή σε ρήξη αγγείου (αιμορραγικά). Ο νευρολόγος είναι υπεύθυνος για την άμεση αντιμετώπιση, την θεραπεία και την πρόληψη των εγκεφαλικών.
 • Κεφαλαλγία, ημικρανία. Υπάρχουν πολλά είδη κεφαλαλγίας-ημικρανίας και ο νευρολόγος πρέπει να ταξινομήσει κάθε είδος και ν ασυστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας, απομυελινωτικές νόσοι. Πρόκειται για χρόνιες παθήσεις που οδηγούν σε φλεγμονή των κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος και χρειάζονται τακτική παρακολούθηση από νευρολόγο.
 • Νόσος Πάρκινσον, εξωπυραμιδικά σύνδρομα. Οι παθήσεις αυτές προκαλούν τρέμουλο, βραδυκινησία, δυσκαμψία και οφείλονται σε έλλειψη ντοπαμίνης.
 • Επιληψία. Η πάθηση αυτή οφείλεται σε ανώμαλη ηλεκτρική εκκένωση στον εγκέφαλο προκαλώντας σπασμούς και απώλεια συνείδησης. Ο νευρολόγος είναι αρμόδιος για την διάγνωση και θεραπεία.
 • Περιφερικές νευροπάθειες. Οφείλονται σε βλάβες των νεύρων και προκαλούν ποικίλα συμπτώματα (μουδιάσματα, μυρμηκιάσματα) και αδυναμία.
 • Μυασθένεια και μυοπάθειες. Πρόκειται για παθήσεις που επηρεάζουν την δύναμη των μυών.
 • Νόσος κινητικού νευρώνα. Είναι μια σπάνια πάθηση που οδηγεί σε αδυναμία και παράλυση.
 • Κακώσεις εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού. Ο νευρολόγος είναι αρμόδιος για τα συμπτώματα και τις επιπλοκές που ακολουθούν μετά τις κακώσεις.
 • Λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδες, μηνιγγίτιδες). Οφείλονται σε μικρόβια ή ιούς.
 • Όγκοι εγκεφάλου. Συνήθως ο νευρολόγος κάνει την διάγνωση και μπορεί να αναλάβει την θεραπεία κάποιων συμπτωμάτων.

Υπάρχουν περίπου 600 νευρολογικές παθήσεις. Λόγω της πολυπλοκότητας του νευρικού συστήματος ο νευρολόγος πρέπει να είναι πολύ καλά καταρτισμένος και να έχει πολύ καλή γνώση της ανατομίας. Η διάγνωση πολλών νευρολογικών παθήσεων είναι δύσκολη στην πρώτη εξέταση και χρειάζεται αρκετές φορές συστηματική παρακολούθηση από τον νευρολόγο για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

spot_img

Διαφημίσεις