Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ξενοφών Κροκίδης: “Να είμαστε σε εγρήγορση μέχρι τα μέσα Μαρτίου” – Ένα περιστατικό με γρίπη στη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Καβάλας

Ημέρα:

«Ν’ ανησυχούμε δεν πρέπει, να βρισκόμαστε όμως σε εγρήγορση όλοι, είτε είμαστε υγειονομικοί, είτε πολίτες, είναι αναμφίβολα σωστό», τονίζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, μ’ αφορμή την έξαρση που παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ιός της γρίπης.  

«Επειδή έχω νωπή την εμπειρία από την χθεσινή εφημερία, πράγματι πολλοί καβαλιώτες, αλλά και κάτοικοι από γειτονικές περιφερειακές ενότητες, επισκέφθηκαν το Γ.Ν.Κ. για να τους εξετάσει παθολόγος, πνευμονολόγος ή Ω.Ρ.Λ., ενώ έγιναν και κάποιες εισαγωγές και μάλιστα ηλικιών όχι πολύ μεγάλων ή πολύ μικρών, δηλαδή άτομα που δεν έχουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας, που έχουν όμως εξουθενωθεί από τον πυρετό», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ι.Σ.Κ., δίνοντας μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο Γ.Ν.Κ.

Στην πρώτη υπόνοια για γρίπη πρέπει να χορηγούνται τα κατάλληλα φάρμακα για να αποφεύγονται οι επιπλοκές

Αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού κατά της γρίπης, ο Ξενοφών Κροκίδης υπογράμμισε: «Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει ακόμη και τώρα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές ενστάσεις για αυτήν την πρόταση, διότι αν γίνει τώρα ο εμβολιασμός θα περάσουν 3 – 4 εβδομάδες μέχρι να δημιουργηθούν τα αντισώματα, οπότε σχεδόν χάνουμε τη σεζόν. Το πιο σημαντικό όμως κι αυτό που αφορά τους γιατρούς, είναι ότι πρέπει στην πρώτη υπόνοια για μια πραγματικά ιογενή γρίπη που ξεχωρίζει από τις άλλες εμπύρετες συνδρομές από την αιφνίδια έναρξη, τη μεγάλη κακουχία, τον υψηλό πυρετό, μυαλγίες και συμπτώματα από το αναπνευστικό, να χορηγούνται τα δυο πρώτα 24ωρα από την έναρξη των συμπτωμάτων, τα κατάλληλα φάρμακα, ώστε να αποφεύγονται επιπλοκές, όπως η ιογενής πνευμονία».

Ένα περιστατικό με γρίπη στη Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου Καβάλας – Δεν έχει διασωληνωθεί, αλλά παρακολουθείται από τους γιατρούς

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας ανέφερε επίσης, βάσει των πληροφοριών που κι ο ίδιος έχει, ότι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν.Κ. νοσηλεύεται ένας ασθενής με γρίπη, χωρίς όμως να έχει διασωληνωθεί.

«Η δραστηριότητα της γρίπης στην περιοχή μας άρχισε από τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς, με μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων. Να σημειωθεί βέβαια ότι ο οποιοσδήποτε πηγαίνει στο Γ.Ν.Κ. με εμπύρετο, δεν στέλνεται για εξέταση για τον Η1Ν1, παρά μόνο τα βαριά περιστατικά. Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός όσων στη χώρα νοσηλεύονται σε κρεβάτι Μ.Ε.Θ. βαίνει αυξανόμενος. Απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί και στη Μ.Ε.Θ. της Καβάλας νοσηλεύεται ένα περιστατικό, στο οποίο έχει απομονωθεί ο ιός της γρίπης. Δεν έχει διασωληνωθεί, αλλά παρακολουθείται στο ειδικό αυτό τμήμα. Όπως μάθαμε, το ΚΕΕΛΠΝΟ προκήρυξε ένα διαγωνισμό για 400 νοσηλευτές και 100 γιατρούς για τη στελέχωση των Μ.Ε.Θ., καθώς τόσο στο νοσοκομείο μας, όσο και στα άλλα της χώρας τα διαθέσιμα κρεβάτια που θα μπορούσαν να ανοίξουν είναι περισσότερα από αυτά που λειτουργούν. Στο Γ.Ν.Κ. αν υπήρχε προσωπικό και κυρίως νοσηλευτικό, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν 12 κλίνες, ενώ αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο οι μισές. Αυτή τη στιγμή ωστόσο υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στη Μ.Ε.Θ.», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.

Σε εγρήγορση μέχρι τα μέσα Μαρτίου – 13 οι νεκροί από τη γρίπη σ’ όλη τη χώρα

Ερωτηθείς για το πόσο εκτιμά ότι θα πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση, αλλά και πως μπορούμε να προστατευτούμε από τη γρίπη, ο Ξενοφών Κροκίδης απάντησε: «Τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, όλο το Φεβρουάριο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου η περίοδος είναι κρίσιμη για ιογενείς λοιμώξεις, που κάποιες από αυτές ενδεχομένως θα είναι και πραγματική γρίπη. Συνιστούμε αντιπυρετικά για πολύ υψηλό πυρετό, επαρκή ενυδάτωση, ενώ όσον αφορά την εργασία πρέπει να απόσχουμε απ’ αυτή για λίγες ημέρες, όταν είμαστε άρρωστοι. Δεν βήχουμε, δεν φτερνιζόμαστε μέσα στην παλάμη μας, αλλά στον αγκώνα μας, χρειάζεται καλό πλύσιμο των χεριών μας, αερισμός των χώρων που διαβιούμε και καλή καθαριότητα των επιφανειών που χρησιμοποιούμε, όπως για παράδειγμα τα πόμολα».

Να σημειωθεί τέλος ότι μέσα σε έναν μήνα 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το στέλεχος Η1Ν1, ενώ τέσσερα παιδιά εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές, ανάμεσά τους κι ένα μωρό 9 μηνών που από τις 17 Ιανουαρίου δίνει μάχη για τη ζωή στη Μ.Ε.Θ. του «Αγλαΐα Κυριακού».

Διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται και ένας 42χρονος νοσηλευτής του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Συνολικά, 60 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν είχαν εμβολιαστεί, νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. στα νοσοκομεία της χώρας.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...