Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
spot_img

Ξενοφών Κροκίδης: Λάθος κίνηση του ΕΟΠΥΥ το προσδόκιμο ζωής

Ημέρα:

Όπισθεν ολοταχώς από την διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά τον σάλο που ξέσπασε για το έγγραφο, με το οποίο ζητούνταν βεβαίωση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών, προκειμένου να τους χορηγηθούν φάρμακα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σ. Μπερσίμης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 την Τετάρτη (8/2) ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία θα αλλάξει κι ότι θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις διασφαλίζοντας την ασφάλεια των ασθενών. Για κάτι πρωτόγνωρο, αλλά και για λάθος κίνηση εκ μέρους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ι.Σ.Κ., Ξενοφών Κροκίδης.

Το έγγραφο αυτό στην ουσία απέκλειε ασθενείς στο τελευταίο στάδιο από τη φαρμακευτική αγωγή!

Το θέμα αναδείχθηκε μετά την καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς διαπιστώθηκε ότι στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη διαδικασία αυτή ως προβλεπόμενη για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων. Όπως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις ήταν σφοδρότατες, καθώς το έγγραφο αυτό ουσιαστικά απέκλειε ασθενείς στο τελευταίο στάδιο από φαρμακευτική αγωγή που θα μπορούσε να τους ανακουφίσει.

Ξ. Κροκίδης: «Όταν φτάνουμε σε σημείο το προσδόκιμο επιβίωσης να καταγράφεται σε έντυπο, πραγματικά αυτό κάνει εντύπωση και βάζει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις με την έννοια ότι…»

«Είναι πρωτόγνωρο αυτό που ακούμε και διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες για το αίτημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να καταγράφεται σε έγγραφο το προσδόκιμο επιβίωσης ενός καρκινοπαθούς, προκειμένου να του χορηγηθεί αντικαρκινικό φάρμακο. Να σημειώσω εδώ ότι το προσδόκιμο επιβίωσης, όπως και άλλες παράμετροι, όπως οι ηλικίες, συνυπάρχοντα νοσήματα, σε οποιοδήποτε άρρωστο, είτε είναι ογκολογικός, είτε καρδιοπαθής ή άλλης κατηγορίας, λαμβάνεται υπόψη καθημερινά στις επιλογές του οποιοδήποτε γιατρού. Αυτό είναι στην ιατρική σκέψη, αλλά όταν αυτό φτάνουμε στο σημείο να καταγράφεται σε έντυπο, αυτό πραγματικά κάνει εντύπωση και βάζει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις, με την έννοια ότι κάτι θέλει ο νομοθέτης να κάνει προκειμένου ενδεχομένως να περιορίσει τη χρήση κάποιων φαρμάκων», τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης.

«Ακόμη και μέσα στην κρίση, ούτε η ηλικία, ούτε το τι έχει κάποιος είναι απαγορευτικό για να πάρει κάποιος ένα ακριβό φάρμακο»

«Από την άλλη μεριά δεν χρειάζονται αυτά τα έντυπα. Ήταν λάθος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., γιατί υπάρχουν θεσμοί, όπως τα ογκολογικά συμβούλια, τα οποία αποφασίζουν. Δεν είναι ένας γιατρός, βλέπουν τον άρρωστο και συναποφασίζουν για το τι μέλλει γενέσθαι για τον άνθρωπο πολλοί γιατροί, για το αν θα πάρει το ακριβό ή το λιγότερο ακριβό φάρμακο. Άρα όταν λειτουργούν τα όργανα δεν χρειάζεται να υπερβαίνουμε τα όρια και να δημιουργούμε εντυπώσεις δυσάρεστες στους πολίτες σε μια δύσκολη περίοδο. Ακόμη και μέσα στην κρίση ούτε η ηλικία, ούτε το τι έχει κάποιος είναι απαγορευτικό για να πάρει κάποιος ένα ακριβό φάρμακο ή να υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση. Τα θεσμοθετημένα όργανα πρέπει να λειτουργούν, ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενούς. Αυτό κάνουμε και στο Γ.Ν.Κ., όπου λειτουργούν όλα τα όργανα, με ουσιαστική σημασία», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ντίνος Κλειτσιώτης: Το 1 εκατ. που δεν πήγε να ψηφίσει είναι σε αναμονή

Ντίνος Κλειτσιώτης: Ο τρόπος φορολόγησης των αντικειμενικών κριτηρίων πραγματικά...

Πάρης Παρασχούδης: Να εφαρμοστεί ο χώρος Σένγκεν και στα χερσαία σύνορα

Για την πιθανότητα άνισου ανταγωνισμού ανάμεσα στη Θάσο και...

Εντάσεις για την μεταφορά της πιάτσας των ταξί από την Αβέρωφ

Χρήστος Ιωαννίδης: Δεν επιμένουμε για λόγους αισθητικής, αλλά για...

Η Αλιεία ως κλειδί για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών

Άρθρο του Αντώνη Φραντζή, Συμβούλου Αλιείας της Περιφέρειας ΑΜΘ Η...

Καβάλα: Μαχαίρωσε τον φίλο του μετά από καβγά

Ένας άντρας νοσηλεύεται από το βράδυ της Τρίτης στο...

Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Με αφορμή την πρόθεση της εταιρείας Gastrade να προχωρήσει...

Λεωνίδας Παππάς: Η άνοδος μας είναι αργή, δεν είναι αυτό που θέλαμε

«Το 60% των εκλογέων δεν πήγε στην κάλπη /...