Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Ξενοφών Κροκίδης: Κατ’ αρχήν θετικοί οι βασικοί άξονες του παράλληλου προγράμματος για την υγεία

Ημέρα:

Θετικά, κατ’ αρχήν, «βλέπει» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, τους βασικούς άξονες ρυθμίσεων του «παράλληλου προγράμματος» για την υγεία, μετά και την έναρξη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, της συζήτησης των διατάξεων του υπουργείου Υγείας, που είχαν ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

«Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο σε πολλά από τα άρθρα του έχει πολλά θετικά. Από την άλλη μεριά όμως περιμένουμε να δούμε και την πρακτικότητα τους στην καθημερινότητα. Χαιρετίζουμε αυτές τις διατάξεις, καθώς για όλα αυτά πιέζουμε εδώ και χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

Ν’ αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το φάρμακο εξωνοσοκομειακά για την κάλυψη των ανασφάλιστων

«Το πρώτο θέμα του νομοσχεδίου αφορά την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων που θα γίνεται μόνο με την επίδειξη του Α.Μ.Κ.Α. Τα τελευταία χρόνια πολλοί συμπολίτες μας έχουν βρεθεί έξω από το ασφαλιστικό σύστημα, γι’ αυτό έχουν «φυτρώσει» σ’ όλη τη χώρα τα «Κοινωνικά Ιατρεία», όπως άλλωστε και στην Καβάλα. Είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο υπάρχουν πολλές ενστάσεις, τουλάχιστον από τους φαρμακοποιούς, καθώς η συνταγογράφηση θα γίνεται μόνο με την επίδειξη Α.Μ.Κ.Α., αλλά η συμμετοχή θα είναι ίδια μ’ αυτή που υπάρχει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Ένα άλλο ζήτημα είναι και το ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο, εξωνοσοκομειακά, είναι κάτω από τα 2 δισεκατομμύρια και σ’ αυτό περιλαμβάνεται και το φάρμακο των ανασφάλιστων. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να αυξηθεί αυτό το ποσό για την κάλυψη των ανασφάλιστων», τόνισε ο κ. Κροκίδης.

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις για τις Μ.Ε.Θ

 Για το θέμα της λίστας χειρουργείου προκειμένου να καταπολεμηθεί το «φακελάκι», της επιτροπής δικαιωμάτων ασθενών, τις προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σ’ ακριτικές περιοχές και στις Μ.Ε.Θ., ο πρόεδρος του Ι.Σ.Κ., σχολίασε: «Είναι θετικό κι αυτό (λίστα χειρουργείου), βέβαια υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία όσον αφορά το πρακτικό μέρος. Επίσης, προβλέπει το νομοσχέδιο αυτό, εκτός των άλλων, τη θέσπιση μιας επιτροπής δικαιωμάτων ασθενών. Σ’ αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας είναι πρωτοπόρος, αφού τη χρονιά που πέρασε κάναμε δυο εκδηλώσεις που αφορούν τα δικαιώματα των ασθενών. Πρέπει να προχωρήσει, ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν θεσπισμένα τα δικαιώματα. Παράλληλα, προβλέπεται η διευκόλυνση προσλήψεων σε ακριτικές περιοχές και ειδικευομένων, κάτι πολύ σημαντικό, όπως και στις Μ.Ε.Θ., ώστε κρεβάτια που υπάρχουν, όπως και στο νοσοκομείο Καβάλας, ν’ «ανοίξουν» επιτέλους για ν’ ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες της εποχής, λόγω και των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης».

Σε καλύτερη μοίρα το νοσοκομείο Καβάλας

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Κροκίδη, την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να αρχίσει διάλογος για την υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης, κάτι που είχε γίνει ξανά το 2009.

«Θέλουμε να επικαιροποιήσουμε αυτή τη σύμβαση και θα υπάρξουν διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες. Η σύμβαση αυτή προβλέπει την πρόσληψη, για τα επόμενα τρία χρόνια, 2.000 γιατρών ετησίως! Είναι σημαντικός αριθμός, αφού οι ελλείψεις ανέρχονται στις 6.000 περίπου. Είναι ιδεατός στόχος, ωστόσο  υπάρχουν εμπόδια, όπως η έγκριση από το κυβερνητικό συμβούλιο και τους δανειστές. Θα συνεχίσουμε να ομολογούμε τις ελλείψεις που υπάρχουν, τόσο σε γιατρούς, όσο και σε άλλες ειδικότητες στα νοσοκομεία, γιατί είναι οριακή η κατάσταση που υπάρχει σ’ όλη την Ελλάδα, παρά το ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας είμαστε σε καλύτερη μοίρα. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε», δήλωσε καταληκτικά στον «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καβάλα: Έκλεψε τρόφιμα και ρούχα από επιχειρήσεις

Συνελήφθη την 21-02-2024 το απόγευμα σε περιοχή της Καβάλας,...

Ένας νεκρός από εκτροπή αυτοκινήτου

Την 21-02-2024 και ώρα 22.55΄, στην Εγνατία οδό Ξάνθης...

Έκλεψαν 33 μετασχηματιστές από αγροτικές περιοχές

Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό...

Τροχαίο ατύχημα στον δρόμο Καβάλας – Παληού

Τροχαίο ατύχημα με έναν τραυματία συνέβη στις 9.30 το...

Ενεργοποιείται ο πανθασιακός σύλλογος επαγγελματιών

Μαρία Πολυμέρου: Υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλα τα...

Δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία stress echo και μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Εξετάσεις που σώζουν ζωές

Στον κλάδο της σύγχρονης ιατρικής, ο συνδυασμός τεχνολογίας αιχμής...

Sold out μέχρι και τον Μάιο όλες οι παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Sold out μέχρι και τον Μάιο είναι όλες οι...