Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

ΕΓΕΣΥ Καβάλας: Η κατάσταση στο ΕΣΥ συνεχίζει να επιδεινώνεται

Ημέρα:

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Καβάλας κατά την διάρκεια γενικής συνέλευσης των μελών της κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:

Η γενική συνέλευση των γιατρών μελών της ΕΓΕΣΥΚ που συνήλθε την 08-03-2016 διαπιστώνει ότι:

Η κατάσταση στο ΕΣΥ συνεχίζει να επιδεινώνεται. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, κάθε μέρα που περνάει, επιδεινώνουν την ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στον χώρο της υγείας την προηγούμενη πενταετία. Οι ελπίδες για μέτρα και πολιτικές που κατά το 2015 τουλάχιστον θα σταθεροποιούσαν το σύστημα δεν επαληθεύτηκαν. Η προβλεπόμενη χρηματοδότηση για το 2016 και οι ελάχιστοι νέοι διορισμοί που προβλέπονται δεν είναι ικανοί να ανακόψουν την ελεύθερη πτώση του συστήματος.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που εκδηλώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση, είναι όμως λίγες, άτολμες και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες. Το πώς θα υλοποιηθούν χωρίς επαρκή χρηματοδότηση (ειδικά στο θέμα της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας ) παραμένει ζητούμενο.

Στον νομό μας το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτα αναντίστοιχη των αναγκών τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη. Η αποκοπή των ΚΥ από το Νοσοκομείο χωρίς να έχουν διασφαλιστεί στοιχειώδεις δομές λειτουργικότητας , η υποστελέχωσή τους από κρίσιμες ειδικότητες που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν επάρκεια στην εφημέρευσή τους, οδηγεί στην μετατροπή τους σε μεγάλα αγροτικά ιατρεία ανίκανα να ανταπεξέλθουν στον ρόλο για τον οποίο υπάρχουν. Οι γιατροί που εφημερεύουν στα ΚΥ με μοναδικό όπλο την επιστημονική τους επάρκεια, χωρίς εργαστηριακές δυνατότητες, με ελάχιστα μέσα προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες.

Καμία λειτουργούσα δημόσια δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης ουσιαστικά δεν υπάρχει στην πόλη της Καβάλας. Οι 10 συνάδελφοι (5 οδοντίατροι και 5 γιατροί) που απέμειναν στην κεντρική μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ χωρίς μέσα και εξοπλισμό προφανώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν λειτουργία μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Το Νοσοκομείο της Καβάλας υποστελεχωμένο (40% των οργανικών θέσεων είναι κενές) έχει μεταβληθεί σε μια ιδιόμορφη μονάδα υγείας όπου ταυτόχρονα παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και σε κάποιες περιπτώσεις και τριτοβάθμιας περίθαλψης. Πρόκειται για συνθήκες απαράδεκτες που οδηγούν στον επιστημονικό και εργασιακό εξευτελισμό των Νοσοκομειακών γιατρών.

Οι νέοι γιατροί που εργάζονται ως ειδικευόμενοι στο Νοσοκομείο σε τμήματα υποστελεχομένα, συνθλίβονται μέσα σε ένα καθεστώς με ατέλειωτες ώρες εργασίας στο όνομα των αναγκών, χωρίς να τους εξασφαλίζονται συνθήκες επαρκούς εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης.

Ο θεσμός του Επικουρικού γιατρού έχει μεταβληθεί σε μοναδικό θεσμό εισόδου στο ΕΣΥ εξασφαλίζοντας για το νοσοκομείο μια «ευέλικτη», εργασιακά ανασφαλή ομάδα γιατρών, που ζει και εργάζεται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας.

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών της ΕΓΕΣΥΚ συντάσσεται με την θέση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ για την σύναψη μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η επικαιροποίηση της  ΣΣΕ θα πρέπει να διασφαλίζει :

αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία και μαζικές προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ ώστε να γίνει δυνατή η διευθέτηση του εργασιακού χρόνου στην προοπτική του 48ώρου για τους ειδικούς και των 56 ωρών για τους ειδικευόμενους.

αποκατάσταση του Ιατρικού μισθολογίου και της αποζημίωσης των εφημεριών στο επίπεδο που είχαν πριν τις περικοπές του 2ου μνημονίου.

Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικών σχέσεων εργασίας στο ΕΣΥ. Μόνη και αποκλειστική σχέση εργασίας αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Ολοήμερη λειτουργία με ανάληψη του κόστους της από τα ασφαλιστικά ταμεία και αμοιβή της υπερωριακής εργασίας του απασχολούμενου προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εκδημοκρατισμό στην λειτουργία του συστήματος. Ουσιαστική λειτουργία του θεσμού του τομέα , δημοκρατικές διαδικασίες με καθολική συμμετοχή στην εκλογή και λογοδοσία των Διευθυντών τομέων και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.

Ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στήριξη της λειτουργίας των τριών Κέντρων Υγείας του Νομού μας, δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού τύπου στην πόλη της Καβάλας.

Οι γιατροί της ΕΓΕΣΥΚ θεωρούν ότι η ΟΕΝΓΕ καθώς και ο ΠΙΣ θα πρέπει στα πλαίσια των διεκδικήσεων αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κάνουν τα πάντα για την διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΕΤΑΑ , την διασφάλιση της περιουσίας του ΤΣΑΥ,  την διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης σε όλους τους νέους γιατρούς.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πρόσφυγες που αυτήν την περίοδο διέρχονται και φιλοξενούνται προσωρινά στην πόλη μας. Η διαχείριση του τεράστιου αυτού  ανθρωπιστικού προβλήματος και των αναγκών που προκύπτουν στους ανθρώπους που ο πόλεμος έδιωξε μακριά από τις εστίες τους, είναι κυρίως ευθύνη της πολιτείας στην οποία προφανώς συμπληρωματικά θα πρέπει να λειτουργήσουν οι εθελοντικές οργανώσεις και όλοι οι αλληλέγγυοι πολίτες. Στο Νοσοκομείο μας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, έβρισκαν πάντα την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Οι γιατροί του Νοσοκομείου θα κάνουν, όπως έκαναν πάντα, ότι μπορούν στα πλαίσια των καθηκόντων τους αλλά και συμβάλλοντας στο μέτρο του δυνατού στην δράση των εθελοντικών οργανώσεων.

 

Για το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ

Ο πρόεδρος Στάθης Τσαρίδης

Η Γραμματέας Κλαίρη Λαμπίρη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πανελλαδικές χωρίς υπερβολές και με τη μέγιστη δυνατή ηρεμία

Αργύρης Μυστακίδης: Την τελευταία στιγμή δεν μαθαίνουμε καινούργια πράγματα,...

Το Finn Masters έφερε κόσμο στην Ηρακλείτσα

Χρήστος Πριονίδης: Υπάρχει μεγάλη κίνηση στην περιοχή μας Στη σημαντικότητα...

Ο Ντίνος Κλειτσιώτης επικεφαλής του κοινού συνδυασμού με την Αναστασία Ιωσηφίδου

Ο Ντίνος Κλειτσιώτης θα είναι ο επικεφαλής του κοινού...

165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 114 χώρες δέχτηκε η Τράπεζα θεμάτων

«Κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια» θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...