Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Γιώργος Γραμμένος: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προσκρούει στις αρχές του Συντάγματος, όμως υπάρχουν εξαιρέσεις

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Σε ρυθμούς κανονικότητας λειτουργεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος.

Μοναδική «παραφωνία» αποτελεί το θέμα των ποινικών δικαστηρίων, το οποίο από το φθινόπωρο θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο στη διαχείριση του, στην περίπτωση που όπως τόνισε ο κ. Γραμμένος, δεν επαναλειτουργήσουν από το επόμενο διάστημα και τα ποινικά δικαστήρια.

«Εμείς ως Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας ζητάμε, σιγά σιγά και με όλα τα απαραίτητα μέτρα, να προχωρήσουμε και στο άνοιγμα των ποινικών δικαστηρίων…»

«Τα δικαστήρια λειτουργούν σε πλήρη διάταξη, όσον αφορά τις διαδικασίες των πολιτικών και διοικητικών υποθέσεων, δηλαδή έχουν μπει σε ρυθμούς κανονικούς. Υπάρχει ένα ζήτημα με τα ποινικά δικαστήρια, καθώς εκεί κατ’ εξαίρεση δικάζονται κάποιες υποθέσεις που είναι στα όρια της παραγραφής ή υπάρχουν κάποιοι προσωρινά κρατούμενοι. Εμείς ως Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας ζητάμε, σιγά σιγά και με όλα τα απαραίτητα μέτρα, να προχωρήσουμε και στο άνοιγμα των ποινικών δικαστηρίων. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα, εξαιτίας του συγχρωτισμού που παρατηρείται λόγω της εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων, αλλά νομίζω ότι με έναν σωστό χειρισμό θα μπορούμε κάποιες υποθέσεις να τις δικάζουμε. Διαφορετικά από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και μετά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φαινόμενο να υπάρχουν στα πινάκια πάρα πολλές υποθέσεις, αυτές να πηγαίνουν πίσω και εν τέλει να μαζευτούν πολλές υποθέσεις που δύσκολα θα φτάσουν σε πέρας και άρα θα έχουμε περισσότερα προβλήματα», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Υποχρεωτικός εμβολιασμός στο σύνολο του πληθυσμού δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να επιβληθεί, καθώς προσκρούει καθαρά στις αρχές του Συντάγματος. Όμως υπάρχει η εξαίρεση που αναφέρει ότι για πολύ ιδιαίτερους λόγους και για πολύ συγκεκριμένες ομάδες, μπορεί να επιβληθεί εμβολιασμός…»

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στον «Ε», ο Γιώργος Γραμμένος ρωτήθηκε και σχετικά με το θέμα που κυριάρχησε τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα κι είχε να κάνει με το αν ο εμβολιασμός κάποιων επαγγελματικών ομάδων πρέπει να είναι υποχρεωτικός.

«Το ζήτημα που τίθεται είναι το εάν και κατά πόσο θα πρέπει κάποιες ομάδες του πληθυσμού να ενταχθούν στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού τους. Υποχρεωτικός εμβολιασμός στο σύνολο του πληθυσμού δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να επιβληθεί, καθώς προσκρούει καθαρά στις αρχές του Συντάγματος. Όμως υπάρχει η εξαίρεση που αναφέρει ότι για πολύ ιδιαίτερους λόγους και για πολύ συγκεκριμένες ομάδες, μπορεί να επιβληθεί εμβολιασμός στο σύνολο αυτών που μετέχουν σε αυτές τις ομάδες. Για παράδειγμα όταν ένας υγειονομικός αντί να κάνει καλά τον ασθενή θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο μεταδίδοντας του τον ιό, δεν τίθεται θέμα, καθώς θα πρέπει να εμβολιαστεί, αφού δεν αφορά μόνο τον εαυτό του, αλλά αυτούς που είναι ορκισμένος να υπηρετεί. Όταν δεν το κάνει σωστά ή θα πρέπει να αλλάξει πόστο ή δουλειά κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Γενικότερα, σε ελεύθερους επαγγελματίες είναι δύσκολο να πει κανείς ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός. Όμως σε ομάδες που υπάρχει συνεχής επαφή με το κοινό είναι σαφές ότι για το συμφέρον όλων θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι».

«Στις μεγαλύτερες ηλικίες των συναδέλφων μας υπάρχει μεγάλος αριθμός, σχεδόν η συντριπτική πλειονότητα, που έχει εμβολιαστεί – Στους νεότερους συναδέλφους υπάρχει ένας σκεπτικισμός…»

Αναφορικά τέλος με το αν υπάρχει ενδιαφέρον των δικηγόρων της Καβάλας να εμβολιαστούν, αλλά και αν υπάρχει υποχρέωση να υποβάλλονται σε self tests, ο κ. Γραμμένος απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες των συναδέλφων μας υπάρχει μεγάλος αριθμός, σχεδόν η συντριπτική πλειονότητα, που έχει εμβολιαστεί και πολλοί μάλιστα, μεταξύ αυτών κι εγώ, και με τις δυο δόσεις. Στους νεότερους συναδέλφους υπάρχει ένας σκεπτικισμός, ιδιαίτερα σε όσους είναι από 35 ετών και κάτω, ειδικότερα δε στις γυναίκες. Δεν υπάρχει άρνηση, να το τονίσω, στο εμβόλιο, αλλά ένας σκεπτικισμός. Εξετάζουν δηλαδή κάποιες παραμέτρους λίγο πιο ενδελεχώς, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα το κάνουν ή όχι. Όσον αφορά τη διενέργεια των self tests, εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε self test, είμαστε όμως στην πλατφόρμα και δικαιούμαστε με τον ΑΜΚΑ μας να το κάνουμε προαιρετικά. Αρκετοί συνάδελφοι μάλιστα το κάνουν τακτικά, καθώς κι αυτό είναι ένα από τα «όπλα» μας στην καταπολέμηση της πανδημίας».

spot_img

Διαφημίσεις