Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Χρ. Τριαντόπουλος σε Μ. Λαζαρίδη: «Δεν υπήρξε αίτημα της Περιφέρειας για προκαταβολή των αποζημιώσεων σε  Διαλεχτό, Αβραμυλιά, Ξεριά και Μυρτόφυτο»

Ημέρα:

spot_img
  • Η διοίκηση της Περιφέρειας μπορεί να υποβάλλει άμεσα νέο αίτημα για να εξεταστεί η προκαταβολή
  • Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας

Τις ευθύνες για την οδό που ακολούθησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –  Θράκης και συγκεκριμένα η Αντιπεριφέρεια της Π.Ε. Καβάλας στο θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων πολιτών των Κοινοτήτων Διαλεχτού, Αβραμυλιάς, Ξεριά και Μυρτoφύτου από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθεί το πρόβλημα ανέδειξε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρ. Τριαντόπουλος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριου Λαζαρίδη.

Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, η πρώτη αρωγή για τους πληγέντες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023, έχει ξεπεράσει τις 730.000 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων τους 150.

Ειδικότερα, για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, έχουν καταβληθεί 142.300 ευρώ σε 18 δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και  4.000 ευρώ σε μια κτηνοτροφική επιχείρηση ως πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε η κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος, «για να ενεργοποιηθεί αυτή η δυνατότητα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Περιφέρεια. Στην περίπτωση της Καβάλας, δεν έχει εφαρμοστεί η προκαταβολή του 50% της επιχορήγησης, καθώς δεν υπήρξε αντίστοιχο αίτημα. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας επέλεξαν την οδό της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής προς τους δικαιούχους. Και το Δεκέμβριο του 2023 απέστειλαν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις δικαιούχων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι πληγέντες κατά κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για τον καθορισμό της τελικής επιχορήγησης αυτών. Οι καταστάσεις αυτές είναι ήδη σε διαδικασία ελέγχου από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής, προκειμένου να εκδοθεί άμεσα η σχετική υπουργική απόφαση επιχορήγησης».

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Κατάλαβα από την απάντησή σας ότι στη δικιά μας περίπτωση έπρεπε να έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δια της Αντιπεριφέρειας της Π.Ε. Καβάλας, όμως δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δοθεί η προκαταβολή του 50% της επιχορήγησης, όπως έχει νομοθετήσει το 2021 η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Επομένως, η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην Κυβέρνηση, αλλά στον τρόπο που επέλεξε η Περιφέρεια. Η οδός που επέλεξε η Περιφέρεια ήταν τελείως λάθος, καθώς οι συμπολίτες μου θα είχαν εισπράξει ήδη την προκαταβολή».

Παράλληλα, έθεσε στον κ. Τριαντόπουλο τα ερωτήματα: «Υπάρχει ακόμη και σήμερα η δυνατότητα, κύριε Υπουργέ, να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προκαταβολής στους δικαιούχους προκειμένου, έστω και με σημαντική καθυστέρηση – κάλλιο αργά παρά ποτέ λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός – να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι; Και αν ναι, τι ακριβώς πρέπει να γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης;»

Στη δευτερολογία του, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισήμανε πως «προχωρά η διαδικασία για την παροχή του τελικού ποσού της επιχορήγησης, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των άρτιων φακέλων από τους δικαιούχους. Αυτό θα γίνει και στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Τώρα, σε περίπτωση που έρθει αίτημα για την ενεργοποίηση της δυνατότητας προκαταβολής, θα εξεταστεί. Και θεωρώ πως μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και να ακολουθήσει η διαδικασία της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής. Πάντα κινούμαστε και ενεργούμε για να βοηθήσουμε τους δικαιούχους, μετά από μία φυσική καταστροφή».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Λ. Παππάς: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές

«Δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους το ευρωπαϊκό διακύβευμα...

Πραγματικές αυξήσεις μισθών διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Στην είσοδο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συγκεντρώθηκαν...

Τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για θέματα του Περιγιαλίου

Για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα μαζί με...

«Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Η εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική»

Παρουσίαση του Ιατρείου Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών Παθήσεων Μία ενδιαφέρουσα ομιλία...

Ερντογάν για Eurovision: Μακριά από αυτό το αίσχος – Προτάσσει ένα άφυλο είδος ως πρότυπο στους νέους

Για την υπογεννητικότητα στην Τουρκία μίλησε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ταγίπ...

Στην Καβάλα το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Infinity 

Στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης...

Οι σταυροί προτίμησης στις εκλογές του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας

Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα και οι σταυροί προτίμησης: 1. Για...

Τρέχει και δεν… προλαβαίνει η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Καβάλας

Κυριάκος Σταυρίδης: Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα ανάλογα οχήματα που...