Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ανδρούλα Παράσχου: Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα της γενιάς μου

Ημέρα:

Δραμινή τον χειμώνα και Καβαλιώτισσα το καλοκαίρι είναι η νεότερη υποψήφια της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές

«Έχω ασχοληθεί εκτενώς με τη διαχείριση του μεταναστευτικού υπό δύσκολες συνθήκες / Ο άξονας Καβάλας-Δράμας είναι στρατηγικά τοποθετημένος ώστε να ελέγχει το εμπόριο της Ανατολικής Ευρώπης τόσο με την Τουρκία όσο και με την αναδυόμενη αγορά της Κεντρικής Ασίας»

Μία Δραμινή τον χειμώνα και Καβαλιώτισσα το καλοκαίρι, είναι η νεότερη ηλικιακά υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές. Ο λόγος για την Ανδρούλα (Άντρη) Παράσχου, την νεαρή δικηγόρο, με πλούσια όμως πολιτική και επαγγελματική δράση, η οποία διεκδικεί μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τους λόγους που την ώθησαν να ασχοληθεί με τις ευρωεκλογές και για τις προτεραιότητες που έχει θέσει αν βρεθεί στα έδρανα της ευρωβουλής.

Αρχικά, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για αυτή τη συνέντευξη. Μια Δραμινή λοιπόν, υποψήφια Ευρωβουλευτής. Πες μας λίγα πράγματα για σένα, για τις σπουδές σου και την επαγγελματική σου δραστηριότητα.

Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Δραμινή τον χειμώνα, Καβαλιώτισσα το καλοκαίρι. Αυτό τουλάχιστον λέγαμε με την αδερφή μου μικρές, αφού τα παιδικά καλοκαίρια μας τα περνούσαμε κάπου μεταξύ Νέας Ηρακλείτσας και του σπιτιού της θείας μας, στη Σκάλα Ποταμιάς στη Θάσο. Και λίγο αργότερα, σαν έφηβη, θα με έβρισκες στους αμμόλοφους.

Όπως είπες, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δράμα. Αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και παρακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταναστευτική πολιτική. Ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία σε μια δύσκολη περίοδο, όπου πολλοί νέοι αναγκάζονταν να φύγουν από την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ανήκω σε εκείνους που επέλεξαν να παραμείνουν εδώ, όχι διότι δεν είχα την ευκαιρία να εργαστώ στο εξωτερικό, αλλά επειδή συνειδητά επιθυμούσα να συμμετέχω στη μεγάλη προσπάθεια για αλλαγή και ανάπτυξη στη χώρα μας. Από τότε ασχολούμαι με τη μάχιμη δικηγορία, ειδικευμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, κατάφερα γρήγορα να καθιερωθώ επαγγελματικά και πλέον είμαι η πιο νέα εταίρος σε δικηγορική εταιρία. Έχω ασχοληθεί εκτενώς με τη διαχείριση του μεταναστευτικού υπό δύσκολες συνθήκες, γεγονός που με βοήθησε να αντιληφθώ πλήρως τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως κράτος.

Σαν μία από τις νεότερες υποψήφιες στις ευρωεκλογές και η νεότερη υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας, τι διαφορετικό έχεις να προτείνεις και τι σε ενέπνευσε να εισέλθεις στην πολιτική;

Είναι αλήθεια ότι είμαι η νεότερη ηλικιακά υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, και είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μένα που, σε ηλικία 28 ετών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου ζήτησε να είμαι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να βρίσκεται μπροστά σε κάθε διεκδίκηση, και συνειδητά να αυτοπροσδιορίζομαι ως Μακεδόνισσα και Βορειοελλαδίτισσα. Στα 18 μου λοιπόν, όταν μετακόμισα από τη Δράμα στη Θεσσαλονίκη, ήταν φυσικό για μένα, παράλληλα με τις σπουδές μου, να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική, την οποία από τότε δεν εγκατέλειψα ποτέ. Παρά το νεαρό της ηλικίας μου, τα τελευταία δέκα χρόνια έχω αναπτύξει μια πλούσια πολιτική και επαγγελματική δράση, η οποία, σε συνδυασμό με την ακαδημαϊκή μου κατάρτιση, μου δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσω μια ολοκληρωμένη πρόταση στους συμπολίτες μου.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σου σε περίπτωση εκλογής σου;

Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα της γενιάς μου, της γενιάς που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της στην Ελλάδα της κρίσης. Πρόσφατα, ο Έλον Μασκ αναφέρθηκε στο πρόβλημα υπογεννητικότητας της χώρας μας, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη. Για να το αντιμετωπίσουμε, πρέπει να εντοπίσουμε και να επιλύσουμε τη βασική του αιτία, που είναι η ανασφάλεια που βιώνει η γενιά μας. Είναι εξαιρετικά πιο δύσκολο για έναν νέο να ξεκινήσει τη ζωή του σήμερα, σε σύγκριση με μερικές δεκαετίες πριν. Προβλήματα όπως η στέγαση, η εύρεση ποιοτικής εργασίας, η οικονομική αβεβαιότητα και η κοινωνική απομόνωση πρέπει να μπουν πρώτα στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προτεραιοποιήσει αυτά τα ζητήματα, εφαρμόζοντας μεταρρυθμιστικές πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα της γενιάς μου στη χώρα μας.

Παράλληλα, για μένα είναι πρωταρχικής σημασίας η προώθηση των θεμάτων της Βόρειας Ελλάδας. Ως γέννημα-θρέμμα Μακεδόνισσα, βλέπω τη Βόρεια Ελλάδα ως ένα ξεχωριστό υποσύστημα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με μοναδικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερες ανάγκες. Το σκληρό σύνορο με το ένα τέταρτο των ανατολικών γειτόνων της Ένωσης, η στρατηγική τοποθεσία στη Βαλκανική, ο έντονος αγροτικός και βιομηχανικός χαρακτήρας, η ύπαρξη επιβεβαιωμένων ενεργειακών κοιτασμάτων και ο μοναδικός φυσικός πλούτος απαιτούν μια συγκεκριμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε περίπτωση εκλογής μου, θα παλέψω για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Ακριτικές Περιοχές, μέσω της οποίας θα κατανεμηθούν πόροι για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να προωθηθεί ως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Διαμετακομιστικού Εμπορίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αφού λοιπόν αναφέρεσαι στη Βόρεια Ελλάδα, πού τοποθετείς την περιοχή μας και πώς βλέπεις το μέλλον της;

Η Ανατολική Μακεδονία και κυρίως ο άξονας Καβάλας-Δράμας είναι στρατηγικά τοποθετημένος ώστε να ελέγχει το εμπόριο της Ανατολικής Ευρώπης τόσο με την Τουρκία όσο και με την αναδυόμενη αγορά της Κεντρικής Ασίας. Αυτό το στρατηγικό μας πλεονέκτημα πρέπει να γίνει η σημαία των ευρωπαϊκών διεκδικήσεων της περιοχής μας. Η ισότιμη περιφερειακή ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και αναγκών της κάθε περιοχής. Υπό αυτό το πρίσμα, με συγκροτημένο σχεδιασμό, η Ε.Ε. πρέπει να δημιουργήσει εξειδικευμένα σχέδια κινήτρων για τη βιομηχανοποίηση της περιοχής μας, με έμφαση στο διαμετακομιστικό εμπόριο, την ανάπτυξη κέντρων διανομής και τη μεταποίηση. Παράλληλα, θα μπορούσαμε να καταστούμε το κέντρο ελέγχου των τουρκικών προϊόντων ως προς την εναρμόνισή τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ένα επίσης σημαντικό πλαίσιο είναι η ενιαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ο άξονας Δράμα-Καβάλα-Θάσος και κατ’ επέκταση τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου προσφέρουν ίσως το πιο ολοκληρωμένο και περιεκτικό τουριστικό προϊόν της Ευρώπης. Από το χειμερινό και ορεινό δραμινό περιβάλλον μέχρι τις μαγευτικές καβαλιώτικες και θασίτικες παραλίες, αλλά και τις εναλλακτικές επιλογές των πιο απομακρυσμένων νησιών, είμαστε σε θέση, με τις κατάλληλες υποδομές, να προσφέρουμε μια ολόχρονη εμπειρία, μοναδική στο είδος της. Μέσα από τα αναπτυξιακά ευρωπαϊκά κονδύλια και με ενοποιημένο σχεδιασμό, πιστεύω ακράδαντα ότι η περιοχή μας μπορεί να απογειωθεί.

Σε ευχαριστώ, για το χρόνο σου και για την όμορφη συζήτηση

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου. Ταπεινά ζητώ από τους αναγνώστες σας να στηρίξουν την προσπάθειά μας για τη νέα γενιά και την Ανατολική Μακεδονία στις 9 Ιουνίου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...