Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σοφία Σακοράφα: Παλεύουμε ενάντια στο πανευρωπαϊκό Μνημονιακό Τόξο

Ημέρα:

spot_img

Γιατί τα Αριστερά κόμματα δεν συμμαχούν για να συγκροτήσουν ένα ενιαίο εναλλακτικό μέτωπο απέναντι στην λιτότητα; Τι είναι το ΜέΡΑ25 και πως αντιλαμβάνεται το Grexit;  Πώς μπορούν να ανακτήσουν τη δημοκρατική κυριαρχία τους οι λαοί της Ευρώπης;

Στα παραπάνω ερωτήματα και πολλά άλλα απαντά η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, σε συνέντευξή της που παραχώρησε στον «Ενήμερο» και το Kavalawebnews.gr.

 Μια ερώτηση πάντοτε επίκαιρη είναι το γιατί τα Αριστερά κόμματα δεν συμμαχούν για να αποτελέσουν μια ικανή εναλλακτική απέναντι στην λιτότητα. Τι απαντάει το ΜέΡΑ25 σε αυτό το ερώτημα;

Tο ΜέΡΑ25 ήταν, είναι και θα είναι ανοιχτό στο αίτημα για συμμαχίες. Ο Γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης έχει επανειλημμένα, δημοσίως τοποθετηθεί θετικά σε μια τέτοια προοπτική απευθύνοντας κάλεσμα προς τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς. Όμως, αυτό που δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε είναι να τα «βρούμε» μόνο για να μοιραστούν θέσεις και οφίτσια. Κάθε συζήτηση οφείλει πρωτίστως να πραγματοποιηθεί στη βάση του προγράμματος και των προγραμματικών θέσεων. Η πρότασή μας σε όλες τις αριστερές δυνάμεις είναι δεδομένη: έχουμε παρουσιάσει το πρόγραμμά μας, τις πολιτικές που προτείνουμε για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ελάτε να συζητήσουμε για αυτά. Να έρθουμε σε προγραμματική σύγκλιση ώστε να μπορούμε, σε περίπτωση συνεργασίας/συνασπισμού, να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια όταν τους λέμε ότι πρέπει να μας ψηφίσουν για να κάνουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Διακινδυνεύοντας μια εκτίμηση, θα προτρέξω να δηλώσω ότι θεωρώ απίθανη μια τέτοια εξέλιξη ιδίως για ορισμένους από αυτούς τους πολιτικούς φορείς. Κυρίως για λόγους ουσίας. Γιατί υπάρχει χάσμα αντιλήψεων για την Ευρώπη και το νόμισμα. Εμείς στο ΜέΡΑ25, θα υπερασπιστούμε την Ευρώπη απέναντι σε κάθε λαϊκιστή, μισαλλόδοξο εθνικιστή και ακροδεξιό. Μέσα από την «Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη» μπορούμε και πρέπει να την αλλάξουμε. Αυτή την κρίση και αυτή την Ευρώπη την πληρώσαμε αρκετά. Με αυτή την έννοια, δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με αυτούς που υποστηρίζουν ότι η θέση της χώρας μας  είναι έξω από την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Γι’ αυτούς η έξοδος είναι προϋπόθεση, είναι η βέλτιστη λύση. Για εμάς, η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει εισέλθει στην ευρωζώνη. Η ευρωζώνη όπως σχεδιάστηκε και όπως εξακολουθεί να λειτουργεί, ήταν και είναι καταδικασμένη να πυροδοτήσει τραπεζικές κρίσεις που ανατροφοδοτούν τη λιτότητα. Ωστόσο, μετά την δημιουργία της ευρωζώνης, το κόστος εξόδου είναι μεγάλο τόσο για τη χώρα που εξέρχεται όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Όχι όμως μεγαλύτερο από την καταστροφή της ερημοποίησης εντός του ευρώ. Για να το πω αλλιώς, για εμάς το Grexit δεν είναι ούτε η χείριστη, ούτε η βέλτιστη εξέλιξη!

 Ποιο είναι ο διακύβευμα των Ευρωεκλογών 2019;

Σε αυτές τις Ευρωεκλογές το ουσιώδες διακύβευμα είναι – ακριβώς – το ποια θα είναι η Ευρώπη την επόμενη ημέρα. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή που κρίνεται αν θα επιστρέψουμε στις αξίες και αρχές της Ευρώπης ή θα συνεχίσουμε την αλόγιστη πορεία της αποδόμησης της Ευρώπης. Προϋπόθεση για να ανακτήσουν οι λαοί μας τη δημοκρατική κυριαρχία τους είναι ο τερματισμός του μύθου ότι στην Ευρώπη συγκρούονται Νότος και Βορράς. Η μεγάλη μάχη είναι μεταξύ προοδευτικών και αντιδραστικών δυνάμεων, μάχη με το αυταρχικό κατεστημένο αλλά και με τους ξενοφοβικούς ακροδεξιούς. Ειδικά για τη χώρα μας, ο αγώνας για την απαλλαγή μας από το καθεστώς Χρεοδουλοπαροικίας είναι αναπόσπαστα δεμένος με τον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης.

Και ποια είναι η θέση της Σοφίας Σακοράφα στις παρούσες εξελίξεις;

Προσωπικά δεν υπολόγισα ποτέ και δεν υπολογίζω προσωπικό πολιτικό κόστος. Συγκρούστηκα με κόμματα που συνεργάστηκα στη βάση κοινών αρχών και στόχων όταν αυτά καταπάτησαν και τα δύο και διέρρηξα σχέσεις με ανθρώπους που συμπορεύτηκα, για τους ίδιους λόγους. Πίστευα και είναι φανερό πλέον, ότι τα μνημόνια, η επιτομή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, καταστρέφουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και την ερημοποιούν, φτωχοποιούν τους πολίτες και αποσυνθέτουν την Ευρώπη. Πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής άλλης εφικτής πολιτικής και για αυτήν σήμερα παλεύω μέσα από το ΜέΡΑ25 μαζί με τον Γραμματέα Γιάνη Βαρουφάκη.

Τι είναι το ΜέΡΑ25 ;

Το ΜέΡΑ25 είναι το ελληνικό τμήμα του ευρύτερου ευρωπαϊκού κόμματος που λέγεται DiEM25. Πρόκειται για μια νέα πανευρωπαϊκή προσπάθεια συνειδητών πολιτών που αναζητούν από κοινού λύση στα οξυμένα προβλήματα της Ευρώπης και των χωρών της. Οι λαοί, που αντιμετωπίζουν τη διαρκή φτωχοποίησή τους, ακόμα και στις θεωρούμενες πλούσιες χώρες πρέπει να απαντήσουν. Έχουν, επίσης, απέναντί τους απρόσωπες εξουσίες, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση που επιβάλλουν στις εθνικές κυβερνήσεις τις δογματικές και αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας ευτελίζοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά πλέον έναν ανέλεγκτο πόλο εξουσίας που λειτουργεί σταθερά και επίμονα σε αντιδημοκρατικές βάσεις προωθώντας συντηρητικές πολιτικές, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Μόνο ένα πλατύ, συμφιλιωτικό, πανευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της δίχως σύνορα επικυρίαρχης ολιγαρχίας μπορεί να καταργήσει τη χρεοδουλοπαροικία δίνοντας ανάσα στη χώρα μας και ελπίδα στην Ευρώπη.   Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει το ΜέΡΑ25 ελπίζοντας να προσφέρει τη δυνατότητα εξόδου από αυτήν την κατάσταση. Στην κατεύθυνση μιας Ενωμένης Ευρώπης των λαών, πολίτες από όλη την Ευρώπη συντάχθηκαν και συγκρότησαν την «Ευρωπαϊκή Άνοιξη». Η Ευρωπαϊκή Άνοιξη είναι ο μοναδικός φορέας που έχει καταθέσει προεκλογικό Πρόγραμμα διαμορφωμένο από πολίτες από όλη την Ευρώπη. Το κίνημα ενώνεται πάνω στο κοινό όραμα για την Ευρώπη ως χώρο δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης, αλληλεγγύης και ευημερίας. Και οι αντίστοιχοι φορείς συμμετέχουν με κοινό πρόγραμμα στις ευρωεκλογές, σε 14 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων το ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα

Και τι διαφορετικό φέρνει το ΜέΡΑ25 ;

Το ΜέΡΑ25 εκφράζει σήμερα στην Ελλάδα τους ριζοσπάστες ευρωπαϊστές που πρεσβεύουν το: «Μέσα στην Ευρώπη. Εναντίον αυτής της ολιγαρχικής Ευρώπης!» Στόχος όλων μας στο ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα και στο DiEM25 στην Ευρώπη είναι να παλέψουμε ενάντια τόσο στο πανευρωπαϊκό Μνημονιακό Τόξο όσο και με τις δυνάμεις που θέλουν μια Ευρώπη διαλυμένη, ξενοφοβική και αντιδραστική. Είμαστε η προοδευτική Ευρώπη που μάχεται! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την κίνηση του ΜΈΡΑ25 και του DiEM27 στηρίζουν μία σειρά διεθνείς και αναγνωρισμένες προσωπικότητες. Θα μπορούσα να αναφέρω ενδεικτικά: ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Μπέρνι Σάντερς, οι οικονομολόγοι Τζέιμς Γκαλμπρέϊθ, Τζόζεφ Στίγκλιτς, Τζέφρυ Σακς και Χανς Βέρνερ Ζιν, ο Τζων Κιούζακ, ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο πολυβραβεβεμένος με Όσκαρ Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν, ο σημαντικός Άγγλος μουσικός Μπράιαν Ίνο, η Πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ, η Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν (γνωστή και για το βιβλίο «Το Δόγμα του Σοκ»), ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο  Δήμαρχος της Ν. Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο Σλαβοϊ Ζίζεκ, η Πάμελα Άντερσον, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Ρίτσαρντ Σένετ και πολλοί άλλοι.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...