Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σαφείς προειδοποιήσεις σε διπλωματική γλώσσα

Ημέρα:

spot_img

Το πρώτο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται εγκλωβισμένη με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτή καθ’ εαυτή η συμφωνία δεν μπορεί να καταργηθεί, γιατί θα δημιουργήσει πλείστα άλλα προβλήματα, όχι μόνο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, αλλά και στις σχέσεις άλλων χωρών και διεθνών οργανισμών με την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να υπογράψει την συμφωνία, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσει την συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία εγκλώβισε στη συνέχεια ως κυβέρνηση. Προφανώς αυτός ήταν ο στόχος του, αφού γνώριζε ότι η κατάργηση μιας διακρατικής συμφωνίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ βρέθηκε παγιδευμένη και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να απαιτεί την ακριβή εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας από τα Σκόπια.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο συνέδριο του Economist. Ο καβαλιώτης υπουργός απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τα Σκόπια, να τηρήσουν επακριβώς τους όρους της συμφωνίας, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση η απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, για να μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το δεύτερο που πρέπει να γίνει κατανοητό, λοιπόν, είναι πως αυτή η σαφής προειδοποίηση έγινε ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου όπου ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν ομιλητής στην ίδια θεματική ενότητα με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ. Όφειλε να χρησιμοποιήσει διπλωματική γλώσσα και αυτό έκανε. Όσοι βιάστηκαν να μιλήσουν για υπαναχώρηση, ή ακόμα περισσότερο για δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν αντιλαμβάνονται ότι η διατύπωση των θέσεων της χώρας που αφορούν στην εξωτερική πολιτική ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου, απαιτεί προσεκτική φρασεολογία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, θέτοντας ως προϋπόθεση την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας. Γιατί δεν το έκανε ευθέως; Διότι ως υπουργός Εθνικής Άμυνας έπρεπε να μιλήσει στη διπλωματική γλώσσα. Συνεπώς, ήταν μία πολύ προσεκτική διατύπωση, έτσι όπως επιβάλλουν οι κανόνες της διεθνούς διπλωματίας. Αυτό που έμεινε στους ακροατές ήταν η επισήμανση «για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής», και όχι αν ήταν καλή ή κακή η συμφωνία. Και οι ακροατές του κατάλαβαν πολύ καλά τι εννοούσε.

Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται είναι εκ του περισσού και εξυπηρετούν την αγωνιώδη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιωθεί για μία κακή συμφωνία που υπέγραψε, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει την στοιχειώδη έστω εθνική συναίνεση που ήταν απαραίτητη…

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...